Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Opgetrokken in hetzelfde architectonische idioom, maar stuk voor stuk eigenwijs
Door af te stemmen op de bouwstijl van de omliggende gebouwen, vormt de Tesselschadestraat nu een fraai, architectonisch geheel.

Opgetrokken in hetzelfde architectonische idioom, maar stuk voor stuk eigenwijs

Tegelijkertijd vormen ze een geheel met de andere gebouwen in de Tesselschadestraat. Ze spreken dezelfde architectonische taal. Of zoals de architect van de appartementengebouwen het formuleert: ‘Er is eenheid in verscheidenheid’.

De eerste ideeën voor de woontorens A1 en A2 in het Vondel Parck in Leeuwarden dateren al van 2008. Toen strooide de economische crisis echter nog roet in het eten, maar in 2019 pakten Slokker Vastgoed en Koopman Vastgoed het idee weer op. TWA Architecten ontwikkelde voor de voormalige grondeigenaren Van Der Klooster het stedenbouwkundig plan en maakte het ontwerp voor 56 grondgebonden woningen en 74 stapelwoningen. Door af te stemmen op de bouwstijl van de kantoorgebouwen die al in de straat aanwezig waren, vormt de Tesselschadestraat nu een fraai, architectonisch geheel.

De gesloten gevels, donkere bakstenen en verticale kozijnopeningen behoren tot hetzelfde klassieke idioom.

Een residentiële uitstraling

Wie daadwerkelijk een kijkje neemt in de Tesselschadestraat zal de bouwstijl herkennen als klassiek. De gesloten gevels, donkere bakstenen en verticale kozijnopeningen behoren onmiskenbaar tot hetzelfde klassieke idioom. “Maar ook binnen dit kader waren er nog volop creatieve mogelijkheden”, vertelt Doeke van Wieren, architect/eigenaar van TWA Architecten. “We wilden de torens laten verwijzen naar de kantoorfunctie van de aangrenzende gebouwen en ze tegelijkertijd een residentiële uitstraling geven. Door de opvallende royale balkons en de grote, lichte entreehal met een hoogte van anderhalve bouwlaag is nu overduidelijk dat hier wordt gewoond.”

De balkons laten zien dat hier wordt gewoond.

Grotere en kleinere appartementen

Aan de binnenzijde zijn de woontorens afgestemd op een gemengde doelgroep. TWA Architecten koos voor vijf appartementen per bouwlaag. Van Wieren: “Vier appartementen zijn steeds gesitueerd op de hoeken. Aan de noordelijke voorzijde ligt tussen de appartementen het trappenhuis, aan de zuidelijke achterzijde ligt tussen de hoekappartementen een wat kleiner appartement.”

Een aantrekkelijke dekmantel

Een charmante oplossing bedacht TWA Architecten voor de begane grond van de torens. Met een arcade tussen het maaiveld en de eerste bouwlaag creëerde zij hier een overdekte wandelgang die doet denken aan een privézone. “Het is alweer een knipoog naar het verleden en tevens een dekmantel voor de blik op de onaantrekkelijke bergingen en – in de aankomende toren A3 – de opslagruimtes van de supermarkt. En ook niet onbelangrijk: dankzij de arcade kijken de bewoners van de grondgebonden woningen en de woontorens niet bij elkaar naar binnen.”

Op dit moment worden de woontorens gebouwd en is bij beide torens het hoogste punt bereikt. Naar verwachting zijn de torens A1 en A2 voor het einde van het jaar klaar voor bewoning.  

Bouwinfo

Opdrachtgever Amvest, Leeuwarden
Ontwerp TWA Architecten, Burdaard
Uitvoering Bouwcombinatie Friso-Koopmans (combinatie Koopmans Bouwgroep Enschede en Friso Bouwgroep Sneek)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details