Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Openheid en verbinding op Green Park Aalsmeer. Focus op groen

Dedato heeft het groen vertaald naar gevels in een donkergroene metallic kleur.

Tekst | Dedato

Beeld | Luuk Kramer

17 juni 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Groen is het sleutelwoord bij de ontwikkeling van het nieuwe pand voor Alex Andersen Holland B.V., een bedrijf dat gespecialiseerd is in het transport van bloemen en planten naar Scandinavië. De locatie is bedrijventerrein Green Park in Aalsmeer, waar de bebouwing aan strenge milieueisen moet voldoen. Het pand heeft dan ook een BREEAM ‘Very Good’ certificering. Dedato heeft het groen vertaald naar gevels in een donkergroene metallic kleur. 

Ramen geven zicht op de activiteiten op de werkvloer.

Het pand bestaat uit ca. 12.600 m2 kantoor- en distributieruimte, verdeeld over drie hallen en is in eerste instantie een ontwikkeling van HVBM Vastgoed BV.  Al in een vroeg stadium is Alex Andersen in beeld als gebruiker/toekomstige eigenaar. Projectarchitect Stefan Damen: “Bij het ontwerpen van bedrijfsruimten vinden wij het noodzakelijk om eerst het bedrijf goed te leren kennen, middels een kijkje achter de schermen. Wat is de bedrijfscultuur? En hoe vertaal je dat naar een logistiek goed en gebruiksvriendelijk gebouw?” 

Verbinding 

Vaak zijn distributiecentra vrij gesloten bouwvolumes met een duidelijke scheiding tussen hal en kantoor. Dedato kiest juist voor openheid en verbinding door ramen toe te voegen die zicht geven op de activiteiten op de werkvloer. Ook vanuit het trappenhuis is er doorzicht richting het warehouse. Smalle verticale raamstroken zorgen voor daglicht in de bedrijfshallen. Op de korte zijde richting de rotonde bevindt zich het kantoor, dat uit drie bouwlagen bestaat.  Grote raampartijen en een royaal dakterras zorgen hier voor verbinding met de buitenwereld.

Vaak zijn distributiecentra vrij gesloten bouwvolumes met een duidelijke scheiding tussen hal en kantoor. Dedato kiest juist voor openheid en verbinding.

Logistiek en sociaal 

De chauffeurs rijden om het gebouw heen en docken aan de achterzijde. Voor het laden en lossen is vanwege de beperkte ruimte gekozen voor dockhuizen, schuin tegen het pand aan. Bijzonder bij dit project is de rustruimte die Alex Andersen heeft laten toevoegen op de begane grond. Omdat de chauffeurs lang onderweg zijn, kunnen zij tussen de verschillende ritten door hun rust nemen in een van de acht kamers met bed en badkamer. Ook is er een huiskamer met keuken om even de krant lezen of zelfs wat te koken, evenals een terras op de begane grond. In het omringende terrein is groene beplanting ruim meegenomen. 

Groen in techniek en uitstraling  

Het pand is BREEAM ‘Very Good’ gecertificeerd. Het bouwteam heeft hierin de leidende visie, maar ook zaken als gescheiden verkeerstromen, daglichttoetreding en buitenzonwering spelen hierbij een rol. In de installaties is gebruik gemaakt van slimme warmtepompen (lucht/lucht en lucht/water) en zonnepanelen op het dak. Er is deels vloerverwarming voorzien in het kantoor en er zijn stralingspanelen gemonteerd aan het plafond in de bedrijfshallen. In het interieur zijn er vloeren voorzien van groene Modulyss tapijttegels die niet alleen duurzaam zijn, maar ook het idee van een groen gazon geven. 

Op de korte zijde bevindt zich het kantoor, dat uit drie bouwlagen bestaat.

Eindresultaat

Damen: “Wij en de opdrachtgever zijn blij met de goede samenwerking met alle partijen en het uiteindelijke resultaat. Het is allemaal vlot gegaan, met een jaar voorbereiden en een klein jaar bouwen. Nu staat er een prachtig donkergroen metallic pand dat uitstraalt dat er groene activiteiten plaatsvinden.” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details