Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Op koers naar 100% circulariteit

oogkliniek-eyescan-utrecht-kopieren

7 februari 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Duurzaamheid en innovatie gaan bij Kingspan Geïsoleerde Panelen hand-in-hand. Als één van de voorlopers in de markt zet Kingspan Geïsoleerde Panelen steeds meer in op de milieu-impact van haar activiteiten. Dit leidde in 2019 al tot mooie ontwikkelingen op het gebied van circulariteit.

Kingspan Geïsoleerde Panelen is een divisie van de Kingspan Group, een van oorsprong Iers bedrijf in metalen gevelbekleding en gewalste constructieprofielen. Vandaag de dag is de Kingspan Group een toonaangevende wereldleider die met innovatieve producten bijdraagt aan efficiënte, duurzame, veilige en stijlvolle gebouwen. Eén van de nieuwste innovaties van de Kingspan Group is QuadCore™ Technology. Deze geavanceerde technologie op het gebied van hardschuim isolatie maakt het mogelijk om met dunnere panelen hogere gebouwprestaties te bereiken. Zo biedt QuadCore™ superieur thermisch rendement, de beste brandveiligheid en een maximale score op duurzaamheid.

Closing the envelope

“Naast de QuadCore™ Technology bieden we isolatiepanelen met PIR”, vertelt managing director Pieter Snelder van Kingspan Geïsoleerde Panelen. “Inmiddels bieden we een breed assortiment producten, waarmee we in een groot deel van de gebouwschil kunnen voorzien. Denk aan vloersystemen, geïsoleerde dak- en gevelsystemen, design gevelsystemen en gevelbekleding, daglichtoplossingen, coldstore panelen en systemen met geïntegreerde zonnepanelen. Het vervolmaken van ons assortiment, zodat we de gehele gebouwschil kunnen sluiten, heeft onze continue aandacht. ‘Closing the envelope’, noemen we dat. Dit doen we vanuit onze innovatiekracht en in nauwe samenwerking met partners in de markt.”

Managing director Pieter Snelder van Kingspan Geisoleerde Panelen: ”We willen toe naar een volledig circulaire productset.“

 

Kennis delen

Snelder vervolgt: “Mede dankzij onze uitgebreide productset kunnen wij de opdrachtgever een compleet advies geven over de gebouwschil, en daar vervolgens invulling aan geven. Tegelijkertijd dragen wij bij aan kennisinnovatie in de keten. Wij geven gebouweigenaren en architecten inzicht in de maakbaarheid van hun plannen en ontwerpen. Ook dragen we onze kennis over aan de verwerkers van onze producten. En aan hoofdaannemers, bijvoorbeeld op het gebied van isolatiewaarden, brandveiligheid, luchtdichting en daglichttoetreding. Die kennis gaat verder dan onze eigen producten. Bij brandveiligheid gaat het niet alleen om de goede eigenschappen van onze panelen op het gebied van brandwering, rookvorming en druppelvorming, wij denken bijvoorbeeld ook mee over de afstand van een gebouw tot de erfgrens of het treffen van extra brandwerende voorzieningen op staal of beton.”

Circulariteit voorop

Het hoge duurzaamheidsbesef van Kingspan Geïsoleerde Panelen vindt zijn oorsprong in het product, dat met hoge isolatiewaarden en een hoge luchtdichtheid bijdraagt aan hoge energetische gebouwprestaties. Dit vertaalt zich in de bedrijfsvoering naar onder meer het Net Zero Energy programma. Snelder: “We voorzien voor 100% op duurzame wijze in onze energiebehoefte. Hiermee hebben we onze ambitie voor 2020 bereikt. Vanaf volgend jaar passen we ons beleid aan richting een CO2-neutrale footprint. Circulariteit staat hierbij voorop. In de gevestigde landen hergebruiken we al ons afval al. Ook zetten we in op het reduceren en hergebruiken van afvalwater. Al die kennis nemen we mee naar onze vestigingen in de rest van de wereld.”

één miljard plastic flesjes

In 2019 bereikte Kingspan Geïsoleerde Panelen al een mooie mijlpaal met haar ‘ocean plastic harvesting’ project. Hierbij is plastic uit de oceanen verwerkt tot grondstof voor de QuadCore™-isolatie. In 2019 ging het om een hoeveelheid plastic die gelijk staat aan 250 miljoen plastic flesjes van een halve liter. “Daar zijn we heel trots op”, aldus Snelder. “Het streven voor de komende vijf jaar is één miljard flesjes. En we willen nog meer bereiken op het gebied van circulariteit. We willen toe naar een volledig circulaire productset, waarin we zowel onze leveranciers als onze opdrachtgevers meenemen. Voor opdrachtgevers betekent dit bijvoorbeeld dat we al bij de realisatie van een gebouw nadenken over het hergebruik van materialen aan het eind van de levensduur ervan. Dat vraagt om een andere manier van denken. Daarin nemen we, samen met andere voorlopers in de keten, graag het voortouw.”


KINGSPAN GEÏSOLEERDE PANELEN

Lingewei 8

4004 LL Tiel

Postbus 6565

4000 HN Tiel

T +31 344 67 52 50

E info@kingspanpanels.nl

W www.kingspan.com

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Stedenbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details