Het ‘Ooyevaarsnest’ – een iconisch gebouw aan de A325 van Arnhem naar Nijmegen – is gerenoveerd tot een full service hospitality-omgeving voor de moderne kantoorgebruiker. Het kantoorgebouw vaart nu verder onder de naam ‘Landmark Arnhem’.
Begin 2022 zijn de betreffende verdiepingen van Landmark Arnhem – in totaal zo’n 32.000 m2 – tot op het casco gestript. Daarna is de wederopbouw gestart volgens de normen van BREEAM. De werkzaamheden zijn bijna gereed. De entree is vernieuwd en de kantoorgelegenheden, vergaderruimtes, bar en restaurant zijn ingericht volgens de laatste trends. Tezamen creëren ze een sfeer waarin optimaal gewerkt kan worden.
Om de gewenste luxe sfeer te creëren, ligt de lat hoog. Met name voor de afbouwwerkzaamheden. De ruimtes zijn groot en hebben veel ronde vormen. Daarbij is gekozen voor bijzondere afwerkmaterialen en uiteenlopende plafond- en wandsystemen. Dat vereist veel extra aandacht van PHB De Combi. “Er is bijvoorbeeld gekozen voor meerdere plafondsystemen”, vertelt Jeroen Kleijer, projectleider van PHB De Combi. “We hebben akoestische plafonds, gipsplafonds, systeemplafonds en klimaatplafonds toegepast.”
Daarnaast is de werkdruk hoog en de gevolgen van corona en de oorlog in Oekraïne zijn ook flink merkbaar. “Het is een continue uitdaging om de bestellingen op tijd binnen te krijgen, de juiste vakmensen te vinden en de prijsstijgingen het hoofd te bieden. Tot nu toe krijgen we alles voor elkaar. Soms passen we hiervoor de werkvolgorde even aan. We hebben bijvoorbeeld een tijdsgat opgevuld door eerst de vloerbedekking te leggen en deze daarna af te dekken met beschermingsmateriaal. Diverse prijsstijgingen hebben we kunnen opvangen door goede alternatieven in te zetten.”
Onvoorziene omstandigheden zijn onlosmakelijk verbonden met renovatieprojecten en dat is bij Landmark Arnhem niet anders. Een goed voorbeeld hiervan is de aansluiting van nieuwe installaties op de bestaande installaties. De situatie wijkt in de praktijk nogal eens af van wat werd verwacht en dat vraagt om oplossingsgericht en creatief denken. Ook zijn er veel partijen tegelijk aan de slag, die in hetzelfde gebied allemaal zo efficiënt mogelijk moeten kunnen werken. PHB De Combi speelt hierin een belangrijke coördinerende rol.
Alle werkzaamheden vinden plaats terwijl een groot deel van het kantoorgebouw in gebruik is. Met extra maatregelen en tijdelijke voorzieningen creëert PHB De Combi voor deze mensen een veilige werkomgeving. Kleijer: “Op dit moment zijn er, naast het bouwpersoneel, 500 mensen werkzaam in het gebouw. Met extra bewegwijzering, schotten en tijdelijke afschermingen zorgen we ervoor dat zij in het gebouw veilig hun weg kunnen vinden. We hebben ook een noodrestaurant ingericht, waarvan zij gebruik kunnen maken totdat het nieuwe restaurant klaar is. Als Landmark Arnhem gereed en volledig in gebruik is, is het hier een komen en gaan van circa 1.500 mensen.”