duurzaam hotel Van der Valk Oostzaan
02:12
08-01-2016

Oostzaan | Van der Valk Hotel

Het nieuwe Van der Valk Hotel is groot. De opvallende toren heeft een traditionele uitstraling, passend bij de service waar de hotellier voor staat. Kwaliteit voert de boventoon.

Het congreshotel ligt op bedrijventerrein de Bombraak aan de A10. Met de opvallende hoogte van dertig meter is het gebouw zichtbaar vanaf het Coenplein. Het telt 145 ruime hotelkamers, dertien vergaderzalen, meerdere restaurants, een fitnessruimte, wellnesscentrum, hotelbar en casino. In het eerste kwartaal van 2016 wordt het hotel geopend. Pleijsier Bouw heeft de opdracht gegund gekregen om het nieuwe Van der Valk Hotel te bouwen.

Bouwmethode
Sinds de start in juli 2014 verloopt de bouw van het hotel voorspoedig. “Het ontwerp is degelijk en een beproefd concept”, vertelt Steven van de Sloot, projectcoördinator van Pleijsier Bouw. “Het is vooral groot. De bouwkundige uitdaging zit in de fundering die goed afgestemd moet zijn op de grote massa die hij straks te dragen krijgt en de bouwlogistiek.” Om deze reden kreeg de engineering van de onderbouw extra aandacht van alle betrokkenen. Meerdere partijen verrichten hiervoor rekenwerk en het vraagt wat tijd voordat alle rekenende partijen op één lijn liggen. Maar als het heiwerk van de prefab betonpalen is voltooid, de kolommen zijn geplaatst en de betonvloer is gestort, verloopt de bouw in een vlot en steady tempo.

Voegloze ClickBrick-stenen
Aanvankelijk geeft het bestek nog aan dat de gevel wordt bekleed met een rode geveltegel, maar tijdens de bouw veranderen de inzichten en wordt overgestapt op ClickBricks. Deze gekalibreerde strengpersstenen worden met clips aan elkaar bevestigd en los gestapeld. Specie komt er niet aan te pas. “De op maat geschuurde stenen, verwerkt zonder voegen, geven een mooi, strak resultaat”, vertelt Van der Sloot. “We hebben ons wel zorgen gemaakt over de maatvoering. Zonder voegen heb je weinig tolerantie. Maar in de praktijk leverde dit nauwelijks problemen op.”

Isolatie in glas en beton
Tripleglas beschermt het gebouw tegen geluids- en warmteoverlast. Van der Sloot: “Het driedubbele glas heeft een dB van 41; dat staat voor een hoge geluidsisolatie. In combinatie met de lage U-waarde – de warmtedoorlatingscoëfficient – en een prefab betonnen binnenblad in elke kamer, zijn de gasten straks verzekerd van een comfortabel verblijf. De gemaakte keuzes zijn kenmerkend voor Van der Valk. Zij zal niet gauw afstappen van degelijke, traditionele materialen zoals beton, baksteen en hout. Ze passen bij het concern.”

Zeer duurzaam
Twee duurzaamheidssystemen – ‘Greenkey’ en ‘Zeer duurzaam Utiliteitsgebouw’ – zorgen ervoor dat alle keuzes zorgvuldig worden afgewogen en uiteindelijk leiden tot een fraai en duurzaam gebouw.

Tekst | Liliane Verwoolde  Beeld | Pleijsier Bouwå

 


Bouwinfo
Opdrachtgever Van der Valk Hotel Oostzaan, Amsterdam
Architect P.A.M. Teunissen Architectenbureau, Voorschoten
Aannemer Pleijsier Bouw Genemuiden BV
Advies Broersma Ingenieursbureau voor Beton- en Staalconstructies, Den Haag
Installaties Linthorst Techniek, Apeldoorn (W), J.A. Benschop
Elektriciteitswerken, Benschop (E)
Bouwkosten € 7,5 miljoen
Bouwperiode juli 2014 – december 2015

 

i-project-infov3Projectinfo

Betonnen casco
Voor het Van der Valk Hotel in Oostzaan hebben de betonspecialisten van Van Muijen Betonbouw het complete casco voor hun rekening genomen, inclusief de levering en engineering van vloeren en wanden. Het project is in een bouwtijd van ongeveer 35 weken opgeleverd.

Op de al aangebrachte keldervloer werden de kelderwanden van 4 meter hoog gestort; wanden die zich onderscheiden door hun hoogte en de grote sparingen met afmetingen tot 6 meter lengte. De begane grond, eerste en tweede verdiepingsvloer betreffen strokenvloeren. De verzwaarde stroken zijn als schoon werk in het werk uitgetimmerd. Deze worden gedragen door prefab betonkolommen om de verdiepingen vrij indeelbaar te houden. Aan de achterzijde van het hotel zijn prefab betonwanden toegepast. Dit in combinatie met kanaalplaatvloeren van 15 meter lang en 40 centimeter dik, waardoor er een geheel open ruimte ontstaat.

Vanaf de tweede verdieping beginnen de hotelkamers. Hier is gewerkt met in het werk gestorte wanden in combinatie met breedplaatvloeren. In de zesde verdiepingsvloer is door Van Muijen Betonbouw tevens het zwembad gemaakt.

Van Muijen Betonbouw is een bedrijf dat zich onderscheidt door het ‘ontzorgen’ van de opdrachtgever. Het kan in een vroegtijdig stadium meedenken over met welk systeem het best kan worden gebouwd.

 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

bouw crematorium DELA NijmegenElektropartners Heerhugowaard