Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Oostkanaaldijk, Maarssen | Wonen aan het Amsterdam-Rijnkanaal  in Maarssen

Oostkanaaldijk, Maarssen | Wonen aan het Amsterdam-Rijnkanaal in Maarssen

Kwaliteit, diversiteit, ruimte

52 stijlvolle woningen prijken nu langs de kade van het Amsterdam-Rijnkanaal. De woningen laten een gevarieerd beeld zien in dertigerjarenstijl. Elke leeftijdsgroep voelt zich hier thuis.

De woningen aan de Oostkanaaldijk in Maarssen zijn gebouwd op een voormalig industrieterrein. Diverse bedrijfspanden vulden het terrein, maar zonder enige activiteit. Totdat het in 2014 op de veiling kwam. Kuin Vastgoedontwikkeling kocht toen het terrein aan, inclusief een tussenliggend terrein van 3.000 m². Op het totale terrein van 18.000 m² verrezen 14 twee-onder-een-kapwoningen, 9 kanaalwoningen, 8 ééngezinswoningen en 21 starters-koopwoningen.

Dakterrassen met uitzicht op het water.

 

Omgevingscommunicatie

Het feit dat Kuin Vastgoedontwikkeling de grond had aangekocht, wilde niet zeggen dat zij ook meteen aan de slag kon. Gemeente en omwonenden hadden hier ook een mening over.  “De gemeente gaf aan dat een gedeelte sociale woningbouw moest worden”, vertelt Jan Kuin, algemeen directeur van Kuin Vastgoedontwikkeling. “Ook op het terrein zelf moesten we gesprekken voeren. Sommige panden werden bewoond door anti-krakers. Links en rechts hadden enkele bewoners van de aanliggende wijk zich stukken grond toegeëigend om hun tuinen uit te breiden. En ten slotte waren veel omwonenden ongerust over de bouwplannen, waarna zij zich hadden verenigd in twee klankbordgroepen. Met artist impressions en veel diplomatie kwamen alle partijen op één lijn.”

De woningen combineren het comfort van nu met de sfeer van weleer.

 

Dertigerjarenarchitectuur

Voor het ontwerp van de Oostkanaaldijkwoningen liet De Wolff & Partners zich inspireren door de dertigerjarenarchitectuur. Deze stijl sloot naadloos aan op de woningen in de omgeving. De welbekende donkere bakstenen, grote overstekken en dakterrassen met uitzicht op het water: het is er allemaal en combineert het comfort van nu met de sfeer van weleer. De grote variatie in de woningen zorgt voor afwisseling, terwijl het Amsterdam-Rijnkanaal zorgt voor allure.   

Grondsanering

Veel aandacht vroeg het bouwrijp maken van de grond. Op het terrein bevond zich ruim 10.000 m² bebouwing, deels boven en deels onder de grond. Deze moest vrij worden gemaakt van asbest en andere te saneren vervuiling en vervolgens worden gesloopt. “Er was een inventarisatierapport van alles wat zich in de grond zou bevinden”, vertelt projectleider Rob Ruitenberg hierover. “Maar lang niet alles stond daarop. Het grondbedrijf trof de ene verrassing na de andere.”

De kanaaldijkwoningen bieden fraai uitzicht op het water.

 

Duurzaam en energiezuinig

Om de woningen energiezuiniger te maken dan de geldende normen, werden ze optimaal geïsoleerd. De bewoners konden daarnaast optioneel kiezen voor een warmtepomp. “Dankzij deze maatregelen hebben de woningen een EPC van 0,3 of lager”, weet werkvoorbereider Rick Botman. “Dat is 0,1 lager dan het EPC dat is voorgeschreven volgens het Bouwbesluit.” Inmiddels zijn alle woningen opgeleverd en rest aannemingsbedrijf Kuin alleen nog het straatwerk. “Het is een prachtwijk geworden”, aldus een trotse Jan Kuin. “Ook de omwonende partijen zijn er nu blij mee. Zij liften stilzwijgend mee op de verbeterde omgeving. De waarde van hun woning is toegenomen, terwijl de overlast van industrieel verkeer is afgenomen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details