01:59
13-03-2015

Oosterhout | Theater en bibliotheek De Bussel

Renovatie en nieuwbouw gaan hand in hand
Theater en bibliotheek De Bussel in Oosterhout wordt gedeeltelijk gerenoveerd en uitgebreid. Het ‘oude’ gebouw met tachtigerjarenlook maakt op dit moment plaats voor een gebouw met een eigentijdse, transparante uitstraling en originele architectonische blikvangers.

De verbouwing van theater en bibliotheek De Bussel is onderdeel van herinrichtingsplan ‘Santrijn’. Dit gebied vormt de Noordelijke entree van het Oosterhoutse centrum en is toe aan een kwaliteitsimpuls. Het herinrichtingsplan moet de verblijfsfunctie verbeteren en de aantrekkingskracht van het centrum vergroten. Het groen wordt verfraaid en de op straat geparkeerde auto’s kunnen straks naar een ondergrondse parkeergarage. Trekpleister in het Santrijngebied wordt het gebouw waarin theater De Bussel, centrale bibliotheek Theek 5 en het VVV-kantoor zijn gevestigd. Van Wijnen voert de verbouwing uit volgens een engineer & build-contract.

Lang voortraject
Gemeente Oosterhout wil dat theater De Bussel wordt voorzien van de nieuwste theatertechnieken, maar met behoud van de grote theaterzaal en het backstage-gedeelte in het pand. “Het eerste masterplan voor deze ingreep stamt uit 2009”, vertelt Angelique Branten, projectmanager van de Gemeente Oosterhout. “In 2010 is het plan bijgesteld vanwege de economische situatie en uiteindelijk is er een nieuw, geactualiseerd masterplan gekomen in 2012. In dit plan gaan renovatie en nieuwbouw hand in hand.”

In de versnelling
In januari 2014 draagt de Gemeente Oosterhout het Definitieve Ontwerp over aan Van Wijnen. Deze zet het Definitieve Ontwerp om in een Technisch Ontwerp en vertaalt de uitvoering naar producten en materialen. “We moesten onmiddellijk in de versnelling”, vertelt Thijs van den Oord, projectontwikkelaar van Van Wijnen. “Om de deadline van 17 juli 2015 te halen, moesten we snel keuzes maken. Bovendien was het theater tot eind april in gebruik. Pas daarna konden we beginnen met de gedeeltelijke sloop.”

Goede beslissingen
De korte bedenktijd blijkt geen belemmering voor goede beslissingen. Een ervan is het ‘BaOpt-systeem’. “Bij dit luchtbehandelingssysteem wordt de lucht in de grote compartimenten vanuit één plaats aangevoerd en perfect vermengd met de aanwezige lucht”, legt Van den Oord uit. “De ruimtes hebben hierdoor overal dezelfde temperatuur, zonder luchtstromingen of tocht. Koudeval en roosters in de plafonds behoren hiermee tot het verleden.” Ook voor de nieuwbouw op de bestaande fundatie wordt een slimme oplossing gevonden. “De gegevens van deze fundatie waren niet meer voorhanden. We moesten dus niet te zwaar bouwen. Met de bubbledeck-vloeren – in-het-werk gestort – konden we 25% gewicht besparen en volledig op safe spelen.”

Invoeren in BIM
Maar ook complexe factoren spelen een rol. De nieuwbouw omarmt als het ware de oudbouw. Voor de perfecte aansluiting van beide bouwstromen wordt het hele project ingevoerd in BIM. Hiervoor moet het bestaande gedeelte tot op de millimeter nauwkeurig worden ingemeten, zodat het straks naadloos aansluit op de nieuwbouw met foyer, kleine zaal, keuken, bar, pantry’s, regiekamers, backstage-ruimte en bibliotheek. “De invoering in het 3D-systeem is complex en vraagt tijd en aandacht, maar daarna levert het uitsluitend voordelen op”, weet projectleider Pieter Lammé.

Architectonische foefjes
De heren van Van Wijnen zijn ervan overtuigd dat zij werken aan een spraakmakend project. “Verrassende architectonische foefjes gaan er straks voor zorgen dat bezoekers letterlijk en figuurlijk stilstaan bij dit gebouw. Zo heeft de architect bedacht dat de betonnen sandwichpanelen aan de buitenzijde gegolfd worden uitgevoerd en bekleed met steenstrips. Hiermee suggereert hij dat er gordijnen hangen voor de grote glaspartijen. En ook de drie stalen bomen die straks prominent in de foyer worden geplaatst – ter herinnering aan de ‘bussels’ oftewel ‘bosjes’ die hier ooit stonden – trekken straks de aandacht van elke voorbijganger en bezoeker. Het nieuwe gebouw De Bussel  zet Oosterhout op cultureel gebied weer op de kaart.”

 

Tekst: Liliane Verwoolde    Beeld: Gemeente Oosterhout

Stedenbouw partners