Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Ook tweede distributie­centrum  bol.com staat als een huis

Ook tweede distributie­centrum bol.com staat als een huis

Het tweede distributiecentrum van bol.com in Waalwijk laat goed zien wat Pelecon structural engineers op het gebied van (grote) constructies kan betekenen. Het adviesbureau voor bouwtechnische constructies werd al in de voorfase door architecten- en ingenieursbureau DENC betrokken om het best passende constructieve ontwerp voor de geautomatiseerde systemen en hoogbouwstellingen te selecteren, rekening houdend met de constructie van het naastgelegen ‘fulfilment center’.

Tekst | Lieke van Zuilekom   Beeld | G.J.Saarberg

“Op basis van dit constructieve ontwerp én het esthetische ontwerp van DENC hebben wij de fundering en staalconstructie voor de nieuwbouw geadviseerd, berekend en getekend”, vertelt constructeur Bastiaan Hoefnagel.

Aanvankelijk zou een gespiegelde versie van het bestaande fulfilment center worden gebouwd, waarvoor Pelecon structural engineers destijds ook de constructie heeft ontworpen. “Vanwege de steeds verdergaande ontwikkelingen in geautomatiseerde systemen (mechanisatie) is hier echter vanaf geweken”, aldus Hoefnagel. “Voor het tweede distributiecentrum hebben wij een compleet nieuwe constructie ontworpen. Voorwaarde was dat het gebouw toekomstbestendig moest zijn en de nieuwste ontwikkelingen in de mechanisatie moest kunnen huisvesten. Daarom is gezocht naar een optimale kolomstructuur voor zowel de gebouwconstructie als de mechanisatie. Voor het hoogbouwgedeelte hebben wij onder meer grote IPE 750 liggers geadviseerd, die overspanningen tot wel 32 meter mogelijk maken.”

Tijdens de uitvoering was Pelecon structural engineers verantwoordelijk voor de controle van bijvoorbeeld de wapening en staalconstructie. Nu de constructie gereed is, blijft het adviesbureau uit Gouda betrokken voor vragen, bijvoorbeeld met betrekking tot de plaatsing van zware machines en installaties. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details