Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Ook bouwwerkzaamheden in het weekend

dura_vermeer_rechtbank_rotterdam_001-kopieren

2 juni 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Rechtbank Rotterdam bleef open tijdens renovatie

Van mei 2018 tot en met december 2019 is de rechtbank in Rotterdam heringericht, onder leiding van Dura Vermeer. Tijdens de bouwwerkzaamheden gingen de reguliere werkzaamheden van de rechtbank gewoon door. “Het overleg met de rechtbank en het Rijksvastgoedbedrijf verliep altijd goed en begripvol.”

“Een mooi en uitdagend project”, oordeelt Berry Frijters, bedrijfsleider van Dura Vermeer over de herinrichting van de Rechtbank Rotterdam. De kantoren van deze rechtbank zijn onderdeel van ‘De Wilhelminahof’, een complex van drie gebouwen: een gerechtsgebouw met zittingszalen, de kantoren van de Wilhelminatoren en het pand van de Belastingdienst.

dura_vermeer_rechtbank_rotterdam_023-kopieren

Het ontvangstgebied met natuurstenen vloer.

 

Samen met Fokkema & Partners Architecten, Deerns, DGMR, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, BOAG Advies en Management, TES Installatietechniek en A. de Jong Installatietechniek zorgde Dura Vermeer voor het ontwerp en de realisatie van deze herinrichting. Hiervoor won het consortium in mei 2017 de aanbesteding in de vorm van een Design&Build-uitvraag van het Rijksvastgoedbedrijf. “Hoewel we dit vaker doen, blijft het bijzonder om als uitvoerder niet alleen te bouwen maar ook betrokken te zijn bij het ontwerp”, vindt Frijters. Dura Vermeer en Fokkema & Partners Architecten zorgden voor het voorlopige ontwerp, waarna het in samenwerking met de Rechtbank Rotterdam en opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf tot een definitief ontwerp kwam.

Bouwwerkzaamheden

De kantoren van de medewerkers van de rechtbank en entreegebied ‘de Galleria’ zijn compleet vernieuwd tot een innovatief kantoorconcept. Een belangrijke factor was volgens Frijters dat de reguliere werkzaamheden in de rechtbank gewoon doorgingen. “We hebben de kantoren per drie of vier verdiepingen gefaseerd gerenoveerd, waarbij we moesten zorgen voor zo min mogelijk overlast.” Bij sommige werkzaamheden was dit echter onmogelijk. “In die gevallen kozen we ervoor, in samenspraak met de rechtbank, om die activiteiten ’s ochtends vroeg, ’s avonds laat of in het weekend uit te voeren.”

rechtbank-rotterdam-8-kopieren

De kantoren en de zittingszalen zijn gescheiden door een met glasplaten overdekt voetgangersgebied. (Beeld: Lucas van der Wee)

 

Vanwege de krappe bouwplaats heeft Dura Vermeer, in samenspraak met de eigen materieeldienst, een railsysteem gebouwd. Zo kon zonder geluidsoverlast materiaal met een soort lorrie over de bouwplaats naar het gebouw worden verplaatst. Bovendien konden vrachtwagens snel worden uitgeladen en hoefden ze niet lang te blijven staan op de doorgaans drukke route naar de Erasmusbrug.

Overleg

De ontwikkelende bouwer had wekelijks overleg met de rechtbank. “Zo konden we anticiperen op de verschillende werkzaamheden in de rechtbank en kon ervoor gezorgd worden dat deze te allen tijde beveiligd was. Bovendien kon overlast worden voorkomen. Ook de veiligheid van de 950 medewerkers, van wie zo’n 220 rechters, kon op deze manier gewaarborgd worden.”

Frijters is niet alleen enthousiast over de samenwerking met de rechtbank en de opdrachtgever, maar ook met de leden binnen het ontwerp- en uitvoeringsteam. “We hebben als een team op Champions League-niveau met elkaar samengewerkt. Daarmee bedoel ik dat we elkaar continu hebben uitgedaagd en open en transparant naar elkaar zijn geweest.”   

dura_vermeer_rechtbank_rotterdam_008-kopieren

De kantoorgebieden zijn aangepast aan de huidige eisen van de gebruikers.

 

Vernieuwd

In januari dit jaar gingen de deuren van de vernieuwde rechtbank open, die een nieuw, open entreegebied met informatiebalies heeft gekregen. Dit ontvangstgebied, met een natuurstenen vloer en een groene gevel met echte planten, verbindt het kantoorgebouw met het gerechtsgebouw. Alle gebruikers vinden er nu eenvoudig en veilig hun weg, dankzij een overzichtelijke en transparante indeling. Ook de kantoorgebieden, waaronder een kenniscentrum en een ontmoetingsgebied, zijn volledig gerenoveerd en aangepast aan de huidige eisen van de gebruikers. Zo is er gebruik gemaakt van heldere lijnen waarbij houten accenten warmte geven aan de werkomgeving. De kantoren en zittingszalen zijn gescheiden door een met glasplaten overdekt voetgangersgebied. “Ik heb van medewerkers van de rechtbank gehoord dat ze erg blij zijn met hun werkplek. Dat vind ik het fijnst om te horen”, aldus Frijters.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Stedenbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details