Het nieuwe Oogcentrum Noordholland krijgt een opvallende open gevel uit wit stucwerk met veel en hoge openingen.

01:47
21-11-2019

Oogcentrum Noordholland Heerhugowaard | Nieuwbouw als visitekaartje van identiteit en professionaliteit

In maart 2020 verhuist Oogcentrum Noordholland naar een nieuwbouw in de buurt van het station van Heerhugowaard. Een bouwteam met EGM Architecten en aannemersbedrijf Dick de Boer ontwierp een opvallend drielaags gebouw met een gevel uit wit stucwerk, met veel en hoge openingen en een ruime en lichte patio als groen hart. De betonskeletbouw was af tegen het bouwverlof en tegen het einde van het jaar moet het gebouw klaar zijn, waarna de testen van de medische apparatuur kunnen volgen.

Oogcentrum Noordholland kent de laatste jaren een enorm sterke groei en ziet de vraag naar oogheelkundige zorg de komende jaren verder toenemen. Dit centrum houdt zich steeds meer bezig met super-specialistische oogzorg en onderzoek. Het huidige gebouw werd in februari 2010 in gebruik genomen en in juli van dat jaar werd ook de operatiekamer opgeleverd. “Het oogcentrum is een begrip in de regio en is dan ook op de huidige locatie volledig uit zijn jasje gegroeid. Daarom investeert de directie in een nieuwbouwvolume met een oppervlakte van 4.500 m² aan de Gildestraat, in de buurt van het station van Heerhugowaard. Het is meteen het eerste bedrijf op de strook grond achter hotel Jules tussen de N242, het spoor en de spoorbrug”, geeft Dick de Boer aan. “Achter een opvallende open gevel in wit stucwerk schuilt een gebouw met een heldere en duidelijke opbouw. Patiënten, bezoekers en medewerkers betreden het gebouw via dezelfde entree en komen terecht in de receptie op het gelijkvloers, de spreek-, behandel- en onderzoeksruimtes op de eerste verdieping of de kantoren en het operatiecomplex nog een verdieping hoger. Een ruime en lichte patio vormt het groene hart van dit gebouw.”

Restauratie, renovatie en nieuwbouw

Aannemersbedrijf Dick de Boer is de ideale partner voor dit project. De firma uit Hoorn werd opgericht in 1984 met de focus op de renovatie van bestaande gebouwen en de restauratie van historische panden. Zo heeft de aannemer bijvoorbeeld een twintigtal restaurants van de McDonald’s groep gemoderniseerd en kantoren voor vastgoedinvesteerder Vastint gerenoveerd. “Vandaag bestaat ons team uit acht specialisten in restauratie, acht man op utiliteitsbouw en vier medewerkers op kantoor. Daarnaast beschikken we over een flexibele schil van nog eens twintig personen. We denken steeds mee met de architect en opdrachtgever om het bouwtraject te optimaliseren en streven ernaar om elk project soepel en vlekkeloos te laten verlopen en hinder voor de gebruikers te voorkomen”, vertelt de zaakvoerder. “We beginnen vaak met een kleinere klus bij een bepaalde klant en worden er later voor een groter project teruggevraagd. Zo werden we 2 jaar geleden gecontacteerd door de oogarts van het Oogcentrum Noordhollland om een aantal optimalisaties aan zijn privéwoning uit te voeren. Vandaag bouwen we het nieuwe pand voor het Oogcentrum.”   

Aannemersbedrijf Dick de Boer focust op de restauratie van historische panden en de renovatie van bestaande gebouwen, maar ook op de realisatie van nieuwbouwprojecten.

Strakke planning

Het nieuwe Oogcentrum in Heerhugowaard is in volle opbouw. Net voor het bouwverlof was het betonskelet afgewerkt en tegen het einde van dit jaar moeten de bouwwerken volledig afgesloten zijn. In de eerste maanden van 2020 wordt er dan tijd genomen voor een grondige inbouw en test van alle medische apparatuur om in maart de deuren te openen. 

Tekst | Johan Debaere Beeld | Aannemersbedrijf Dick de Boer

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Hoofdaannemer zocht gespecialiseerde onderaannemer in betonwerken

Van Muijen Betonbouw (Obdam) is een veelzijdige betonbouwer, gespecialiseerd in de natte beton. De firma produceert en levert de complete betonnen ruwbouw voor projecten in de woning- en utiliteitsbouw.

“We willen onze opdrachtgevers volledig ‘ontzorgen’, wat inhoudt dat we het volledige traject organiseren. Van het bedenken van een effectieve bouwsystematiek en alle noodzakelijke voorbereidingen tot de uitvoering van een bouwwerk”, zegt hoofd bedrijfsbureau Sam Korrel. “We passen ons steeds flexibel aan de behoeften van elk project aan en onze ervaren medewerkers denken graag met de klant mee om tot een kwalitatief hoogwaardige oplossing te komen.”

 Aannemersbedrijf Dick de Boer contacteerde Van Muijen Betonbouw omdat ze voor de nieuwbouw van Oogcentrum Noordholland op zoek was naar een gespecialiseerde onderaannemer voor de betonwerkzaamheden. Het project omvatte onder meer funderingen, wanden, kolommen en vierzijdige opgelegde breedplaatvloeren. “Het gebouw heeft een kolommenstructuur met daarop zwaarbewapende vierzijdig opgelegde breedplaatvloeren. Voor de imposante entree van deze eyecatcher hebben we ronde kolommen van ruim 10 meter hoog gestort”, legt Korrel uit. “Van april tot augustus 2019 waren we met gemiddeld tien tot twaalf mensen op de bouwplaats actief. Het team bestond onder meer uit een uitvoerder, verschillende betontimmerlui, vlechters en ondersteuningsbouwers, een kraan- en betonpompmachinist, …. Onze eerste samenwerking met Dick de Boer verliep heel positief en dit smaakt naar meer. Het is bovendien een mooi project bij ons in de buurt.”

Van Muijen Betonbouw is ook betrokken bij heel wat andere projecten, waaronder Van der Valk Zuidas, Student Experience (Amsterdam), Van der Valk Schiedam, De Leidse Schans (Yours te Leiden), Bold Overhoeks (Amsterdam), Beach Resort (Nieuw­vliet-Bad), Van der Valk A4 en diverse andere projecten in de randstad.


Nieuwste installatietechnieken voor Oogcentrum Noordholland

Een kernwaarde bij Oogcentrum Noordholland is ‘zorg volgens de laatste stand der techniek’. Dit is een mooie overeenkomst met de visie van Schermer Installatietechniek. 

“De klimaatinstallaties die wij gaan installeren voor dit gebouw zijn gasloos en  voorzien van de nieuwste technieken”, aldus het werktuigbouwkundig installatiebedrijf uit Hoorn. “Zo wordt onder andere een lucht/water-warmtepomp toegepast met speciaal ontworpen 4-pijpssystemen. De warmtepomp heeft volledig gescheiden watercircuits voor koud en warm water. De circuits kunnen daardoor gelijktijdig en geheel onafhankelijk van elkaar ‘koud’ en ‘warm’ water leveren. We zijn erg trots om onderdeel te zijn van dit West-Friese bouwteam, onder leiding van aannemingsbedrijf Dick de Boer.”


Sanitaire installaties voor nieuw oogcentrum

Familiebedrijf Lenting Techniek, opgericht in 1938, heeft zich ontwikkeld tot een specialist op het gebied van loodgieterswerk, sanitaire installaties en – via haar afdeling water­service – het beheer en onderhoud van drinkwaterinstallaties en legionellapreventie.

“Kwaliteit en vakmanschap staan centraal. Vanuit een nieuw pand in De Goorn zijn we met een team van zowat vijfenveertig eigen mensen en nog eens tien tot twintig flexibele collega’s actief in de nieuwbouw en renovatie van heel wat appartementsgebouwen, utiliteitsgebouwen, ziekenhuizen, fabrieken, scholen, hotels, …. We zorgen voor de toevoer van vers water en de afvoer van vervuild water. Verder staan we in voor de brandbeveiliging met brandblussers, brandslanghaspels of droge blusleidingen”, legt sr. projectleider Edwin Veldboer uit. “Binnen het bouwteam voor het nieuwe Oogcentrum in Heerhugowaard zijn we verantwoordelijk voor het ontwerp, de calculatie én de uitvoering van de sanitaire installaties. Al geruime tijd zijn we ook betrokken bij ziekenhuisprojecten in de Westelijke helft van Nederland en recent bij de bouw van een grote vleesfabriek in Haarlem en een datacenter in de buurt van Schiphol.”


Elektrotechnische en beveiligingsinstallaties tot in de kleinste details uitgewerkt

Voor het ontwerpen en uitwerken van de elektrotechnische en beveiligingsinstallaties voor de nieuwbouw van het Oogcentrum Noordholland deed aannemingsbedrijf Dick de Boer een beroep op Sasburg Techniek uit Zwaag.

“In twee maanden tijd hebben we in nauw overleg met de aannemer, adviseur Valstar Simonis en de opdrachtgever door middel van diverse optimalisatievoorstellen een compleet tekenpakket, bestek en open begroting uitgewerkt”, zegt Arjan Kleuver. “We zijn recent gestart met de montage van de kabelgoottracés en zijn ook verantwoordelijk voor de aarding-bliksem-, noodstroom- en laagspanningsinstallatie. Verder staan we in voor de installatie van de verlichting, waarbij we gebruikmaken van de nieuwste LED-technologie, grotendeels geschakeld door aanwezigheidsdetectie, en een passief optisch netwerk met glasvezelkabels voor het dataverkeer.”

Sasburg Techniek verzorgt ook de beveiliging met een inbraakpreventiesysteem, intercom, toegangscontrole en IP-camerasysteem en integreert een gecertificeerde brandmeldinstallatie, een gebouwbeheersysteem en een verpleegoproepinstallatie. Het gebouw omvat ook een reserveringssysteem voor spreekkamers en vergaderzalen in combinatie met narrowcastingschermen. Het volledige dakoppervlak is uitgerust met in totaal 800 m² aan zonnepanelen en de ramen zijn voorzien van zonwering. De installatie voor de medische gassen sluit het pakket af.

“We zijn ze alvast heel trots om aan de uitwerking van een dergelijk prestigueus project te mogen meedenken en meewerken. We verzorgen immers de elektrotechnische installaties voor opdrachtgevers uit de meest uiteenlopende sectoren, zeker ook in de zorgsector”, zegt Johan Konijn. “Onze medewerkers waren de afgelopen jaren onder meer betrokken bij de renovatie van de kinderafdeling en de migratie van de brandmeldinstallatie van de Noordwestziekenhuis groep en het verbouwen en opwaarderen van de operatiekamers en de realisatie van twee nieuwe verloskamers in het Ziekenhuis Amstelland.”

Lees meer over: EGM Architecten , nieuwbouw , oogcentrum

Stedenbouw partners