Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Oog in oog met de leeuwen’
Bezoekers kunnen de leeuwen goed zien.

‘Oog in oog met de leeuwen’

Transparante kabelnetten rond Leeuwenverblijf

Veiligheid was een belangrijk uitgangspunt bij de bouw van het nieuwe Leeuwenverblijf in ARTIS. Carl Stahl Benelux verzorgde de kabelnetten rond het verblijf, in de verbindingstunnels, in de sluizen en in het separatieverblijf. Deze sterke netten bieden een transparantie van meer dan 90% en voldoen aan de hoogste veiligheidseisen. 

Carl Stahl verzorgde de transparante kabelnetten rond het Leeuwenverblijf.

Carl Stahl Benelux werd in 1997 opgericht als een groothandel in roestvaste staalkabels en kunststof touwwerk voor de watersport en industrie. Het bedrijf is onderdeel van de Carl Stahl Group, met wereldwijd zeventig vestigingen en meer dan elfhonderd medewerkers. De kabelnetten van Carl Stahl worden gebruikt als permanente beveiliging in verschillende toepassingen. Bijvoorbeeld als balustradevullingen, hekwerken, trapbeveiliging en horizontale vangnetten. Marketingmanager Jennifer Swagers van Carl Stahl Benelux: “We werken bijvoorbeeld in scholen en woongebouwen, parkeergarages, winkelcentra, gevangenissen, hotels en dierentuinen. De netten worden ingezet om mensen of dieren te beschermen. Vaak wordt voor dit materiaal gekozen vanwege de transparantie, sterkte, duurzaamheid en flexibiliteit van de netten. Daarnaast zijn ze bijna overal toepasbaar.” 

Door de zwarte coating ogen ze nog transparanter.

Engineering, productie en montage

Carl Stahl produceert de kabelnetten in de eigen fabriek in Duitsland en levert ze op rol als handelsproduct, maar verzorgt bij projecten ook de engineering en montage. Zo ook bij ARTIS. In het nieuwe Leeuwenverblijf is in totaal 1.000 m2 kabelnet verwerkt, in veel verschillende maten. Aan de buitenzijde van het verblijf bestaat het uit een 150 meter lang hekwerk, in een organische vorm. “Door deze vorm kwam het beter uit om het buitennet in het werk op maat te maken en te verbinden tot één net, in plaats van in de fabriek. Het net in de luifel is wel uit één stuk gemaakt zonder tussenkabels of staalwerk, waardoor het nog transparanter is.”

Er werd in totaal 1.000 m2 aan kabelnet verwerkt, zowel binnen als buiten.

Coating voor meer transparantie

Carl Stahl denkt graag mee met de klant en maakt vooraf een statische analyse van alle materialen die worden toegepast en eventueel de constructie. “Voor elk project bepalen we samen met de opdrachtgever wat de maaswijdte en kabeldikte van de netten moet worden en dit laten we onderbouwen door de statische analyse. Vervolgens produceren we deze en worden ze geplaatst door onze eigen monteurs”, aldus Swagers. “Ons standaard product is van rvs. In dit geval gaven we alles een zwarte coating, ook de bevestiging. Hierdoor reflecteren het kabelnet en de klemmen minder en vallen zij meer weg tegen de achtergrond, waardoor het nog transparanter oogt.” 

Ook maakte Carl Stahl kabels voor het Vogelverblijf.

‘Alleen ons net zit ertussen’

Carl Stahl werkte al vaker aan projecten in ARTIS. Zo maakte het bedrijf in 2020 een corridor (luchtbrug) van kabelnetten van het Gibbonhuis naar het Gibboneiland. In 2019 werd de monumentale ruïne in ARTIS gerestaureerd. Die vormt het middelpunt van het verblijf van de sneeuwuilen en kraanvogels. Carl Stahl produceerde en monteerde voor dit verblijf alle kabels die de constructie van de omheining in stand houden. De grote transparantie van het product is een belangrijke eigenschap voor veiligheidsnetten in een dierentuin. Swagers: “Het voelt nu echt alsof je oog in oog staat met de leeuwen. Alleen ons net zit er nog tussen, dus het voelt alsof je er heel dichtbij bent. Voor ons was dit een heel leuk en bijzonder project.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details