Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Onzichtbare deuren voor een energie-efficiënte temperatuurscheiding
De 25.280 m² grote nieuwbouw van Sligro Food Group B.V. in Deventer is ontworpen en gebouwd volgens de BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificeringscriteria. (Beeld: Sander van der Veen)

Onzichtbare deuren voor een energie-efficiënte temperatuurscheiding

“Onze ambitie is om in 2030 onze CO2-uitstoot per euro omzet met maar liefst 50% te halveren ten opzichte van 2010”, vertelt Erik-Jan Termaten, Projectmanager Energie bij Sligro Food Group Nederland B.V. “Beperking van ons elektra- en gasverbruik speelt hierin een cruciale rol. Zowel in onze bestaande als nieuwe locaties besteden we hier nadrukkelijk aandacht aan.”

Als voorbeeld noemt Termaten de 25.280 m² grote nieuwbouw in Deventer, die is ontworpen en gebouwd volgens de BREEAM-NL ‘Outstanding’ certificeringscriteria. “De nieuwbouw functioneert all-electric en is voorzien van zonnepanelen en dynamische LED-verlichting. Waar mogelijk is gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen en hoogwaardige isolatie, waardoor geen energie verloren gaat. Een deel van de kantoren en de opslagruimten voor droge kruidenierswaren, de acculaadruimte en de emballageruimte worden verwarmd middels vloerverwarming en heaters, waarbij volledig gebruik wordt gemaakt van restwarmte uit de koelinstallatie. De koelinstallatie functioneert 100% op natuurlijke koudemiddelen. Bovendien maken we gebruik van de efficiënte vriescelafschermingen van Masterveil Europe, waarmee we een zeer duurzame samenwerking hebben.”

De Airstop en Powerstream oplossing kan vanuit één ventilator worden gevoed.

Meer dan 20 jaar partnerschap

Sligro Food Group Nederland B.V. en Masterveil Europe zijn al meer dan 20 jaar partners als het gaat om het efficiënt en energetisch scheiden van geconditioneerde ruimtes, benadrukt ook Peter Deweerdt, Managing Director van Masterveil Europe. “Sligro heeft ons altijd gesteund en gemotiveerd om onze organisatie en producten blijvend te ontwikkelen. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat wij onze vriescelafschermingen nu ook volop uitrollen in andere Europese landen, met eigen vestigingen en een uitgebreid netwerk aan Masterveil certified partners. Als kers op de taart zijn we nu zelfs vertegenwoordigd in de VS.”

Nieuwe productcombinatie

“Zeker bij diepvriescellen is een optimale afscheiding cruciaal”, aldus Deweerdt. “Niet alleen om een optimale temperatuurscheiding te borgen, maar vooral ook om de invoer van vocht en problemen als sneeuw-, mist- en ijsvorming te ondervangen. Immers kan dit leiden tot aanzienlijke energie- en rendementsverliezen, hoge schoonmaakkosten en zelfs product- of letselschade. Met dit gegeven in ons achterhoofd en in nauwe samenwerking met Sligro én de Universiteit van Gent hebben we de omstandigheden en processen in en rond diepvriescellen nauwgezet geïnventariseerd. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van unieke, ranke, flexibele en volledig controleerbare Airstop en Powerstream opstellingen, waarmee verschillende temperatuurzones nog efficiënter gescheiden kunnen worden. De diverse productcombinaties werden uiteraard ook toegepast in het nieuwe distributiecentrum van Sligro in Deventer, waar we te maken hadden met twee soorten afscheidingen: tussen de gekoelde (4°C) en niet-gekoelde ruimtes (20°C) en tussen de gekoelde ruimtes en diepvriescellen (-24°C).”

Het luchtgordijn van Masterveil zorgt dankzij een speciale en beproefde hogedruksproeiertechnologie voor een permanente en gedoseerde luchtstroom, die als een onzichtbare deur de diverse klimaatzones scheidt.

Extra luchtlaag

Het AIRSTOP luchtgordijn van Masterveil zorgt dankzij een speciale en beproefde hogedruksproeiertechnologie voor een permanente en gedoseerde luchtstroom, die als een onzichtbare deur de diverse klimaatzones scheidt. “Powerstream tilt dit principe naar een nog hoger niveau, door een extra luchtlaag in de basisversie te integreren”, aldus Deweerdt. “Hierdoor wordt de efficiëntie van het basissysteem nog verder verhoogd.” Powerstream is speciaal ontwikkeld voor diepvriescellen. In plaats van een horizontale of verticale luchtlaag maakt het systeem gebruik van speciale modules die van links naar rechts en van rechts naar links uitblazen. Waar de onderste module in combinatie met de isolerende luchtlaag de diepvriescel controleert, wordt in het midden de belasting neutraal gehouden. De bovenste module zorgt eveneens voor een gerichte ‘scheidende’ straal, in combinatie met een isolerende luchtlaag en met het oog op een maximale afscherming van vocht en warmte. “Dankzij de nieuwe techniek hoeft de hoofdstraal niet langer geconditioneerd te worden. Bovendien zorgen de modules gezamenlijk voor lagere luchtsnelheden, waardoor het niet alleen aangenamer wordt om door de onzichtbare afscheiding te lopen, maar ook het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt.”

De Airstop en Powerstream oplossing kan vanuit één ventilator worden gevoed. Bovendien is het mogelijk om diverse functionaliteiten aan het systeem te koppelen. Zo is bij Sligro in Deventer gekozen voor een actieve droging, die tegen nog hogere vochtlasten beschermt. “Binnenkort introduceren we bovendien een 2.0 versie van Powerstream, op basis van glycol en inclusief warmteterugwinning”, aldus Deweerdt. “Hierdoor kunnen gebruikers nog meer energie besparen.”

Naast het distributiecentrum in Deventer heeft Masterveil recent ook de luchtgordijnen ontworpen, geproduceerd en geleverd voor de Sligro distributiecentra in Maastricht, Breda, Vianen en Antwerpen, die op een vergelijkbare wijze zijn gebouwd en ingericht.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details