Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Jaarboek

‘Onze ambitie is om de keten van stalen dak- en wandbeplating te sluiten’

HvH-Container
In haar projecten maakt Hardeman | van Harten bijvoorbeeld gebruik van speciale containers, waarin afval strikt gescheiden wordt voor (eigen) hergebruik.

Tekst | Lieke van Zuilekom

Beeld | Hardeman | van Harten

17 november 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Circulair bouwen is een populair onderwerp onder architecten, ontwikkelaars en aannemerspartijen. Hardeman | van Harten gaat hier graag in mee. In haar projecten maakt de leverancier en montagepartij van stalen dak- en wandbeplating bijvoorbeeld gebruik van speciale containers, waarin afval strikt gescheiden wordt voor (eigen) hergebruik. Oude sandwichpanelen worden zoveel mogelijk gerecycled. Bovendien wordt sinds kort een terugkoopgarantie afgegeven voor nieuwe sandwichpanelen, waarmee ook een duurzaam hergebruik in de toekomst wordt geborgd. 

“In industriële projecten wordt vaak gekozen voor sandwich dak- en gevelbekledingen, die zijn opgebouwd uit twee geprofileerde staalplaten en een kunststof hardschuim (PIR) isolatiekern”, vertelt Martijn Jansen namens Hardeman | van Harten. “Het recyclen van deze panelen gebeurt nu in enige mate. Na demontage van de sandwichpanelen worden bijvoorbeeld staalplaten en isolatiekern gescheiden, waarna de staalplaten in hoogovens worden gesmolten en opnieuw als grondstof in de keten worden ingebracht. Het PIR-schuim wordt waar mogelijk vermalen voor toepassing in derde producten. Echter is hier maar beperkt vraag naar.”

100% recyclebare PIR isolatiekern

Om de circulariteit van de isolatiekern te verbeteren en vergroten, participeren Hardeman | van Harten en panelenproducent FALK Bouwsystemen sinds kort in een nieuwe onderneming: InSus. Gezamenlijk hebben zij een nieuwe, speciale techniek ontwikkeld waarmee het isolatieschuim weer in de originele grondstoffen (polyol en MDI) kan worden teruggebracht en dus opnieuw en voor dezelfde toepassing kan worden ingezet. “De fabriek van InSus wordt eind volgend jaar in gebruik genomen”, vertelt Jansen. “In de tussentijd zamelt Hardeman | van Harten alvast sandwichpanelen van renovatie- en sloopprojecten in, zodat straks ruim voldoende recyclemateriaal beschikbaar is.”

Terugkoopgarantie

Voor de projecten die nu worden geleverd, wordt bovendien een terugkoopgarantie afgegeven. “Aan de eind van de gebouwlevensduur kopen Hardeman | van Harten en FALK Bouwsystemen de sandwichpanelen graag terug, zodat een gesloten productieketen ontstaat. Bovendien zijn opdrachtgevers hiermee verzekerd van een bepaalde restwaarde van hun gebouw”, aldus Jansen. “Een eerste project dat wordt uitgevoerd met deze terugkoopgarantie, is de nieuwbouw voor uitgeverij DAVO in Deventer. Voor dit nieuwe en 100% circulaire bedrijfsgebouw levert en monteert Hardeman | van Harten de stalen dakbeplating en stalen gevelbeplating van FALK.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details