Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Ontwikkelen en bouwen aan een kwalitatief stukje Den Haag
De starthandeling werd online met alle kopers gevierd.

Ontwikkelen en bouwen aan een kwalitatief stukje Den Haag

Aan de Dedemsvaartweg in Den Haag, op de plek van drie voormalige flats, verrijzen de drie nieuwe appartementengebouwen van Tré Volte. Dit vriendelijke en eigentijdse woonensemble biedt niet alleen ruimte aan 141 aangename appartementen, maar geeft ook een flinke kwaliteitsimpuls aan de buurt.   

Tekst | Patricia van der Beek    Beeld | Plein Couleur

Het herontwikkelingsproject omvat twee gebouwen met in totaal 90 huurappartementen en één gebouw met 51 koopappartementen. Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) Den Haag Zuidwest bracht het project als Design & Build opdracht op de markt. De Vries en Verburg en Spring architecten kregen de opdracht gegund.

Ontwikkelen en bouwen

“We voeren dit project uit als ontwikkelende bouwer”, vertelt projectmanager Hans Rozendaal van De Vries en Verburg. “We verzorgden onder meer de RO-procedure, het vergunningentraject en het omgevingsmanagement. De bouwwerkzaamheden, die we in bouwteamverband uitvoeren, zijn in volle gang.” Guido Jongebreur, projectleider namens De Vries en Verburg, voegt toe: “Dat we zowel ontwikkelen als bouwen komt de kwaliteit en het proces ten goede. Ik ben verantwoordelijk voor de uitvoering, maar draai al vanaf het begin mee. De overgang van ontwikkel- naar realisatiefase verliep hierdoor zeer soepel.”

Optimale prijs-kwaliteitverhouding

De Vries en Verburg realiseert de koopappartementen op risico en daagde zichzelf en de bouwteampartners uit om tot een woonproduct te komen met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. “We gingen op zoek naar een kostenefficiënt ontwerp dat aan alle kanten klopt”, zegt Rozendaal. “Daarbij maakten we optimaal gebruik van alle kennis en kunde binnen het bouwteam. Tegelijkertijd wilden we kwaliteit bieden. Dit leidde onder meer tot de keuze om portiekwoningen te realiseren in plaats van galerijwoningen.” Jongebreur voegt toe: “De gebouwen zijn L-vormig en hebben hoogteverschillen. Dit geeft het ensemble een dynamisch karakter. Daarbij zorgen het gemêleerde metselwerk en de witte kozijnen met een iets terugliggende gekleurde kalf voor een speels gevelbeeld.”

Opzet en indeling

Zowel qua ontwerp als qua opzet zijn de drie gebouwen nagenoeg gelijk. Ze zijn elk voorzien van een souterrain met bergingen. Het aantal woonlagen, waarvan de eerste anderhalve meter boven het maaiveld ligt, varieert van vier tot zes woonlagen. “De huurappartementen zijn ingedeeld conform het Programma van Eisen van de WOM”, zegt Rozendaal. “Kenmerkend voor de koopappartementen is dat keuken en woonkamer geïntegreerd zijn. Verder heeft de koper diverse indelingsmogelijkheden en extra opties.” Vanwege de coronamaatregelen konden de kopers niet bij de start van de
bouw aanwezig zijn. Om dit moment toch met elkaar te vieren, organiseerde  De Vries en Verburg een online startbijeenkomst.

Als een trein

De gebouwen zijn onderheid met in de grond gevormde mortelschroefpalen en hebben een in het werk gestorte kelder. De woonlagen zijn opgebouwd met kalkzandsteen en breedplaatvloeren, de prefab balkonplaten zijn in de ruwbouw meegenomen. De gevels zijn afgebouwd met traditioneel metselwerk en kunststof kozijnen en in de appartementen komen Ytong-wanden. Jongebreur: “Het heiwerk en de kelders voerden we in één keer uit voor alle gebouwen. Bij de ruwbouw startten we met de huurblokken. Toen we bij de vierde verdieping waren, startten we met het koopblok. Door op deze manier te faseren, loopt de afbouw nu letterlijk als een trein. Bovendien gaven we onszelf zo de tijd om de koperswensen te inventariseren.”

Inmiddels zijn, geheel volgens planning, de gevels van de huurblokken gereed. Naar verwachting rondt De Vries en Verburg eind dit jaar de ruwbouw van de koopappartementen af.


Projectinfo

Meer dan het leveren van bouwmaterialen

Op vrijwel elk bouwproject werkt De Vries en Verburg samen met Bouwcenter Esselink uit Middelharnis. Zo ook op Tré Volte, het herontwikkelingsproject van Wijkontwikkelingsmaatschappij (WOM) Den Haag Zuidwest. Hier levert Bouwcenter Esselink de kalkzandsteenelementen, mortels, wol- en PIR-isolatie, gevelstenen en dakluiken.

“Wat het leveren van bouwmaterialen betreft, gaan we graag een stapje verder”, vertelt commercieel directeur Geerd Simons van Bouwcenter Esselink. “Voor dit project maakten we bijvoorbeeld een voorstel voor de buitenschil, inclusief spouwisolatieberekening en advies voor de gevelstenen. Samen met de architect en planontwikkelaar bezochten we de showroom van baksteenfabrikant Wienerberger. Daar kozen we voor een wasserstrich gevelsteen in een bruine en een iets lichtere kleur. Deze steensoort heeft een gladde, geschaafde en onbezande oppervlaktestructuur en draagt bij aan een speels gevelbeeld. Een witheldere vaste steen brengt accenten in de gevel. In totaal leveren we 600.000 gevelstenen.”

Korte lijnen, vaste contactpersoon

Bouwcenter Esselink levert de bouwmaterialen op afroep. Korte lijnen met onder meer Wienerberger zorgen ervoor dat de producten op het juiste moment op de bouwplaats zijn. Simons: “Voor de projecten van De Vries en Verburg hebben we een vaste contactpersoon. Hij kent alle projectleiders, werkvoorbereiders en uitvoerders en stemt de leveringen direct met hen af. Zoals op elk project loopt die samenwerking ook hier gesmeerd.”


Projectinfo

Van wandcontactdoos tot zonnepaneel

In de drie appartementengebouwen van Tré Volte in Den Haag is Kosinus Elektrotechniek verantwoordelijk voor alle elektrotechnische installaties. Naast de engineering en installatie van alle elektra in de woningen zorgt het Stolwijkse installatiebedrijf voor het intercomsysteem, de zonnepanelen, de laadstations voor de elektrische auto’s en het installatiewerk in de bergingen.

“We voeren dit werk uit in opdracht van De Vries en Verburg”, vertelt eigenaar Koos de Jong van Kosinus. “Als vaste partner zijn we vanaf het begin bij het project betrokken om vanuit elektrotechnisch oogpunt mee te denken. We hebben hier geen grote uitdagingen, maar zoals bij elk hoogbouwcomplex hebben we wel te maken met algemene voorzieningen die van beneden naar boven moeten. En vanaf de zonnepanelen lopen er installaties naar beneden toe. Daar moet je in de engineeringsfase goed over nadenken.” Bij de koopwoningen kan gekozen worden uit diverse indelingsopties. Ook daar dacht Kosinus vanuit elektrotechnisch oogpunt over mee.

Continu doorgaan

In oktober 2019, toen de eerste vloeren aangebracht werden, startte Kosinus met installeren. “Sindsdien vormen onze installaties een vast onderdeel in de trein van werkzaamheden”, zegt De Jong. “Deze werkzaamheden zijn naadloos op elkaar afgestemd en worden volgens een strakke planning uitgevoerd. Alle partijen weten precies wat van hen verwacht wordt en wanneer, en houden zich daaraan. Dat werkt perfect. Inmiddels zijn we in de twee huurblokken bezig met de afmontage van de wandcontactdozen en schakelaars. Om de twee tot drie weken draaien we mee in de ruwbouw van het koopblok. Als we in dit tempo doorgaan, zijn de huurappartementen eind dit jaar gereed voor ons. De koopappartementen ronden we naar verwachting volgend jaar zomer af.”


Projectinfo

‘Heetwaterbel is perfect voor verwarming en warm water’

Klimaatservice Holland is als bouwteampartner van De Vries en Verburg betrokken bij herontwikkelingsproject Tré Volte aan de Dedemsvaartweg in Den Haag. Bij de realisatie van de drie nieuwe appartementengebouwen zorgt de installatiespecialist voor de klimaatinstallaties. In samenwerking met Dorst Installatietechniek BV levert en monteert Klimaatservice Holland ook het sanitair.

“Een belangrijk uitgangspunt is de te behalen EPC-waarde van 0,4”, vertelt projectleider Kees Pille van Klimaatservice Holland. “Hiertoe passen we een ventilatiesysteem met warmteterugwinning toe, evenals een vrij unieke vorm van bodemwarmte. In de bodem zit een heetwaterbel waaruit de warmte wordt gehaald voor de hele wijk; dus ook voor de verwarming en het warm water in de appartementen.”

Juiste temperatuur

“Het unieke aan de heetwaterbel is dat hij een temperatuur van 80°C heeft”, vervolgt Pille. “Dat is perfect voor het realiseren van warm water en verwarming. Bij de meeste heetwaterbellen is de temperatuur te hoog, waardoor je moet naregelen. Dat is op dit project nagenoeg niet nodig.” Het aanboren van de bel ligt bij Eneco, die tevens zorgdraagt voor het distributienet in de gebouwen en het leveren/monteren van de afleversets. Pille: “Wij voorzien de appartementen van vloerverwarming, warm water, koud water en ventilatie.”

Ruwbouw bijna gereed

Sinds februari 2020 draait Klimaatservice Holland mee in de ruwbouw van de drie torens. In deze fase bestaan de belangrijkste werkzaamheden uit het aanbrengen van het leidingwerk in de betonnen vloeren. Pille: “Door de goede samenwerking en afstemming binnen het bouwteam vordert het werk goed. Op dit moment zijn de eerste twee torens wind- en waterdicht. De oplevering staat gepland voor februari volgend jaar.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details