Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Ontwikkelaar realiseert nieuwbouwwoonproject zonder traditionele hoofdaannemer

SINGELSTAETE2
De gevel valt op door het rijkgekleurde metselwerk en de combinatie van horizontale belijningen en verticale bouwelementen, zoals de schoorsteen van onder tot boven.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | U-build

22 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De Roon Architecten, dat zelf in Barendrecht gevestigd is, liet zich voor project ‘Singelstaete’ inspireren door de Nieuwe Haagse School van de jaren ’20 uit de 20e eeuw. Op zich lijkt dit een heel normaal bouwproject, maar toch vormt het een uitzondering op de regel. Er wordt immers niet gewerkt met een traditionele hoofdaannemer. U-build brengt de opdrachtgevers en aanbieders uit de bouw bij elkaar. De klant wordt zo zelf eigenaar van zijn project, maar kan wel rekenen op advies en ondersteuning van de ontwikkelaar gedurende het hele traject.

U-build ontwikkelt én bouwt appartementen­complex Singelstaete op de locatie waar vroeger een kantoor van Rabobank stond.

‘Singelstaete, moge deze paal u een stevig fundament geven, moge uw bewoners vele gelukkige en gezonde jaren gegeven zijn en moge uw schoonheid tot in de lengte van dagen het centrum van Barendrecht verrijken’. Deze woorden stonden op de eerste paal die voor het project van U-build Bouw en Ontwikkeling in Barendrecht op 17 september van vorig jaar geslagen werd. De firma uit Ridderkerk hanteert daarbij wel een heel uitzonderlijk concept. Ze werkt immers niet met een traditionele hoofdaannemer, maar brengt de opdrachtgevers en aanbieders in de markt bij elkaar. De klant wordt dus zelf eigenaar van zijn project, maar wordt wel gedurende heel het traject door het team van U-build bijgestaan.

Het complex omvat 26 luxueuze appartementen met grote woonoppervlakte en een ruim terras.

Een lang voortraject

Aan die eerste paal ging een lange periode van voorbereidingen vooraf. Zo onderhandelde U-build met de directie van Rabobank over de aankoop van hun pand, maar toen de deal bijna gesloten was, bleek dat het pand al aan een andere partij verkocht was. “We hebben met die andere partij een samenwerking gezocht en begonnen samen aan de ontwikkeling, maar al snel trok de andere partij zich terug. Daarmee waren nog niet alle problemen van de baan. De ambtenaren van de gemeente stelden dat het gebouw op ons plan op de verkeerde plek stond en het 5,7 meter naar rechts moest opschuiven. We gingen het gesprek aan met de gemeente en organiseerden ook een bijeenkomst met omwonenden, om ons project voor te stellen en hun mening te horen”, vertelt Remon Vermaire, projectontwikkelaar en samen met Bert van der Leun eigenaar van U-build. “Daaruit bleek dat de omwonenden te vinden waren voor ons nieuwbouwproject, óp onze originele plaats. De raadsvergadering volgde de mening van de bewoners en keurde een plan goed, waarbij het gebouw zelfs nog 1,34 meter meer naar links kwam te staan. Na anderhalf jaar konden we eindelijk de bestemmingswijziging van een bankgebouw met twee lagen naar een appartementencomplex met vijf bouwlagen indienen. De toekenning van de vergunningen verliep gelukkig wel vlot.”

De entree en centrale hal van het gebouw is met zijn vloer uit natuursteen en het atriumdak een echte eyecatcher.

Luxe appartementen

Het appartementencomplex valt meteen op door het rijkgekleurd metselwerk en de combinatie van de horizontale belijning van onder meer de balkons met verticale bouwelementen, zoals de schoorsteen die vanuit de kelder tot het dak loopt. “Singelstaete omvat 26 luxe appartementen met een bewoonbaar oppervlak tussen de 100 en 207 m², een royaal terras tussen de 19 en 98 m² en een privéparkeerplaats in de ondergrondse garage. De appartementen worden luxueus afgewerkt met grote aluminium puien, royale balkons en basis domotica, zijn volledig gasloos en gekoppeld aan een lucht/water-warmtepomp en zonnepanelen. We voorzien ook de volledige afbouw, behalve de keuken, waar we de kopers wel met keukenbouwers in contact kunnen brengen, maar hen ook toelaten om zelf een leverancier te kiezen”, sluit Vermaire af. “De bouw is in volle uitvoering en in het eerste kwartaal van 2022 willen we opleveren. Ikzelf ben behoorlijk onder de indruk van de entree in natuursteen met centraal een atrium met een immense daglichtkap, waar je een open zicht krijgt op de bovenliggende appartementen en de lucht.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details