Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Ontwerpen in BIM, samenwerken tijdens de uitvoering’
Het gehele installatieontwerp is uitgewerkt in 3D BIM.

‘Ontwerpen in BIM, samenwerken tijdens de uitvoering’

Een getrapt woonblok als Kensington stelt technisch ontwerpers voor uitdagingen. Zo is een volledig verticaal standleidingensysteem bijvoorbeeld niet uitvoerbaar in het appartementencomplex. “Sowieso kun je niet meer zonder 3D BIM”, zegt Bertus de Zwaan van Breman Installatiegroep. “Een pand moet eigenlijk al virtueel gebouwd zijn voordat de bouw start, en een goede samenwerking op locatie is essentieel.”

Het technisch ontwerp voor Kensington is volledig ‘gebimd’. De Zwaan: “In dit geval heeft installatieadviseur Hiensch het TO in algemene lijnen uitgewerkt, met basisleidingenzones. Wij hebben daar detailoplossingen voor geboden.” Breman Harderwijk legt het leidingwerk aan vanaf het hoofdriool en de waterleiding en werkt het sanitair compleet af in alle 233 appartementen. “Ook verzorgen wij de vloerverwarming inclusief montage. Wij hebben daarnaast te maken met Rodenburg voor de WKO. De ventilatie- en luchtbehandelingssystemen zijn van STEBOMA. In de regel is het zo dat discussies in de BIM-fase al worden afgerond. Dat is nodig, anders kun je in de knel komen. En er is altijd een gemeenschappelijk belang: het gebouw tijdig opleveren. Elkaars standpunten begrijpen is essentieel. Hier zijn partijen actief die qua aanpak goed met elkaar overweg kunnen. Met hoofdaannemer De Vries en Verburg hebben we bijvoorbeeld ook Holland Park in Diemen gebouwd.”

Het ontwerp in de praktijk.

Getrapte standleidingen

Woongebouwen als Kensington zijn vrij rigide van structuur. “Omdat het al in BIM staat, kun je vooruit”, vervolgt De Zwaan. Bijna al het leidingwerk wordt geprefabriceerd, waardoor het zoveel mogelijk in definitieve staat op locatie komt. “Zo hebben we hier te maken met getrapte leidingen. De ontluchtingskanalen van het riool lopen bijvoorbeeld horizontaal. Daarnaast biedt terrassenbouw met getrapte gevels en dakterrassen weinig ruimte voor externe installatieoplossingen, en de architect wil er in het exterieur zo weinig mogelijk van zien. Ook is het zo dat koperswensen vaak pas aan het eind van het proces komen. Ik kan niet genoeg benadrukken dat je het gebouw tegenwoordig al virtueel gebouwd moet hebben voordat de bouw start. En dat je in de uitvoering altijd een goede samenwerking in de praktijk moet brengen, vanuit wederzijds begrip. Als dat allemaal lukt, is installeren een mooi vak.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details