Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Ontdek de 3 trends voor verduurzaming in de bouwsector

Ontdek de 3 trends voor verduurzaming in de bouwsector

Tijdens corona kreeg het thema verduurzamen van huizen steeds meer sympathie. Nu de energieprijzen stijgen, kunnen we vaststellen dat verduurzaming nóg belangrijk is geworden. Tel daar nog eens bij op dat in 2016 het klimaatakkoord van Parijs is ondertekend en je weet zeker dat we er niet meer omheen kunnen: overal waar gebouwd wordt, is duurzaamheid belangrijk. Maar welke duurzame trends zien we eigenlijk in de bouwsector? We vertellen je er in dit artikel meer over.

1. Circulair

Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht, dan is de kans groot dat je de term al eens voorbij hebt zien komen: circulair bouwen. Dit betekent dat materialen worden hergebruikt, zodat het niet bij het afval terecht komt. Op die manier wordt er minder schade aan het milieu toegebracht. Een mooi voorbeeld is het ombouwen van een kantoorpand naar nieuwe appartementen. Soms wordt er nog een verdieping op het bestaande gebouw gezet, waardoor het de uitstraling van een kantoorpand volledig verliest, maar de basis blijft staan. Het gebouw blijft namelijk (deels) behouden en krijgt hierdoor een tweede leven.

2. Aanleg van bouwplaatsen

Bij de start van de bouw wordt vaak met huur rijplaten een tijdelijke weg aangelegd. Maar wist je dat de standaard rijplaten zorgen voor beschadiging aan het milieu? Daarom is er steeds meer focus op rijplaten, zoals composiet rijplaten, die flora en fauna behouden. Hoe dit soort rijplaten werken? Composiet rijplaten hebben een hoge sterkte en een laag eigen gewicht. Hierdoor is het mogelijk om een groot formaat rijplaten te creëren. Het grote formaat volgt de ondergrond, waardoor de drukverdeling en spreiding van de belasting optimaal is. 

3. Reductie van de C02-uitstoot

Op dit moment neemt de populariteit van elektrische auto’s toe. Zelfs bedrijfswagens zie je steeds vaker rijden op elektriciteit. Maar om een bijdrage te leveren aan de stikstofuitstoot, is het ook belangrijk dat de vervoersbewegingen binnen de bouw elektrificeren. En hoewel dit pas in de toekomst economisch relevant is, is er op dit moment al wel voldoende aandacht voor. Een mooi voorbeeld is VolkerWessels. Zij hebben geïnvesteerd in een elektrische rupshijskraan. Deze kan een volledige werkdag functioneren, zonder dat de rupshijskraan moet opladen via de stekker.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details