Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
One-stop-shop voor duurzaamheid
De energiezuinige stad van de toekomst, volgens Batenburg Installatietechniek.

One-stop-shop voor duurzaamheid

In het VN-Klimaatakkoord van Parijs zijn diverse afspraken gemaakt om de klimaatverandering te stoppen. Vermindering van onze CO2-uitstoot door het uitbannen van fossiele brandstoffen is hiervoor noodzakelijk, maar zorgt voor grote uitdagingen, merkt Gerard van Dalen, directeur van Batenburg Installatietechniek. Want waar moet je als bedrijf beginnen? Welke keuzemogelijkheden zijn er? En welke voor- en nadelen brengen deze mogelijkheden mee? Wat heeft prioriteit? “Met meer dan 60 jaar kennis en ervaring in duurzame energieprojecten staan wij opdrachtgevers graag terzijde. Bedrijven, woningcorporaties, overheden en instellingen kunnen bij ons terecht voor berekeningen, tekeningen en advies. Bovendien leveren, installeren én onderhouden wij alle benodigde technieken, als een one-stop-shop voor duurzaamheid.”

“Om de doelstellingen van een energielabel C in 2023, ten minste 40% minder CO2-uitstoot in 2030 en een CO2-vrij energiesysteem in 2050 te kunnen halen, moet stap voor stap worden overgestapt op duurzame energievoorzieningen. Een flinke uitdaging, volgens Van Dalen, nu het overgrote deel van onze gebouwen nog aardgas gebruikt voor o.a. ruimteverwarming, warmtapwater en om mee te koken. “Om een soepele overstap naar groene energie mogelijk te maken, zonder capaciteits- en comfortverlies, brengen wij eerst het gebouw in kaart: welke installaties zijn voorzien? En kunnen we deze all-electric maken? Zijn er mogelijkheden voor bijvoorbeeld zonne-energie, windenergie, waterstof, aardwarmte en/of e-mobility? En hoe groot moeten deze systemen dan worden uitgelegd? Is eigen energieopslag een optie? Vanzelfsprekend hebben we hierbij ook oog voor de bouwkundige staat van het gebouw.”

Trias Energetica

In haar advies gaat Batenburg Installatietechnieken uit van de Trias Energetica; een driestappenstrategie voor duurzaamheid waarbij allereerst de energievraag van het gebouw zoveel mogelijk wordt ingeperkt. “Naast installatietechnische optimalisaties zoals LED-verlichting, bewegingssensoren en zonnepanelen kun je hierbij denken aan het (na-)isoleren van de gebouwschil”, aldus Van Dalen. “Hoewel we dit zelf niet verzorgen, kennen we wel diverse adviseurs en aannemers die hierin kunnen ondersteunen. Voor de energievraag die overblijft, ontwerpen we graag een duurzame energie-oplossing op maat.”

Populair in het duurzame productaanbod van Batenburg Installatietechniek zijn de transformatorstations (compactstations), energieopslagsystemen en oplaadstations voor elektrische voertuigen. “Wanneer bedrijven overstappen naar een all-electric energievoorziening, neemt hun stroomvraag flink toe”, weet Van Dalen. Een transformatorstation kan dan noodzakelijk zijn. Onze transformatorstations worden volledig in eigen beheer geassembleerd, waardoor we snelle levertijden kunnen garanderen. Bovendien verzorgen we graag de aansluiting op het middenspanningsnet van de netbeheerder. Door het transformatorstation en eventuele energieopslagsysteem perfect af te stemmen, kunnen we inefficiënte piekbelastingen afvlakken (peak shaving) en betalen bedrijven nooit meer teveel.”

Een duurzame infrastructuur

Eigen energieopslag wordt volgens Van Dalen steeds interessanter. Niet alleen omdat de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd, maar ook omdat de congestieproblemen steeds groter worden. “Wie zoekt naar een efficiënte en betrouwbare energievoorziening zonder conversie- en transportverliezen, kan eigenlijk niet meer om eigen energieopslag heen.” Wie hierbij kiest voor Batenburg Installatietechniek, kiest voor hoogwaardige systemen van Europese A-merk leveranciers. Maar ook voor uitgebreide load balancing oplossingen, waarbij het energiegebruik van de EV-laadpalen en andere energievragers 24/7 in balans wordt gehouden. Recent heeft Batenburg Installatietechniek ook het elektrisch laden van vrachtwagens aan haar portfolio toegevoegd. “Bovendien verzorgen wij de duurzame laadinfrastructuur van alle grote buspleinen in Nederland.”

Verantwoordelijkheid

Naast het van A tot Z ondersteunen van klanten in hún energietransitie, neemt Batenburg Installatietechniek ook zelf haar verantwoordelijkheid. “Als totaaldienstverlener in duurzame energie hebben wij een voorbeeldfunctie”, vindt Van Dalen. “Wij zijn druk bezig om onze eigen panden te verduurzamen. Hierbij kiezen we niet alleen voor eigen zonne-energieopwekking en -opslag, maar ook voor thermische opwekking. In één van onze panden gaan we bijvoorbeeld waterstof gebruiken voor de verwarming. Met de ervaring die we hierbij opdoen, kunnen we klanten in de toekomst nóg beter te bedienen. Onze ambitie is om binnen twee jaar volledig van het gas los te gaan. Bovendien hebben we duidelijke CO2-doelen gesteld. In 2030 willen we onze CO2-uitstoot met de helft gereduceerd hebben. Daarom maken we bijvoorbeeld gebruik van windenergie van het windpark aan de Slufterdam. Ook hebben we ons wagenpark geëlektrificeerd. Op dit moment verkennen we de mogelijkheden voor elektrische bedrijfswagens, waarmee we tevens aansluiten bij de trend van de duurzame, emissieloze bouwplaats.” Voor elke kilo CO2 die Batenburg Installatietechniek nu nog produceert, worden sinds november bomen geplant in het Batenburg bos in Vorden, in samenwerking met Natuurmonumenten.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details