Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Onbekend maakt onbemind

Onbekend maakt onbemind

Luchtdeuren en luchtdrogers zijn beter voor het milieu én voor uw portemonnee

Luchtdeuren en luchtdrogers zijn nog relatief onbekend. Ook in de voedingsindustrie, waar de luchtdeuren en luchtdrogers van Masterveil grote voordelen bieden. Bijvoorbeeld om condensvorming te voorkomen, de (voedsel)veiligheid te vergroten, schade aan gebouw en apparatuur te voorkomen en om een snelle doorgang voor medewerkers, materieel en producten te garanderen. In Nederland worden de Masterveil producten voor de voedingsindustrie gepromoot en verkocht door Prodoor.

Masterveil zet haar concurrentie op achterstand door de smalle uitblaas van lucht. Dit resulteert in een uiterst gecontroleerde luchtstraal ter afscherming van de deur.

Het functioneren van luchtdeuren is een samenspel van luchtvochtigheid en luchtstromen, welke continu beïnvloed worden. Met name bij de doorgangen van gebouwen, waar de hele dag door mensen, materieel en producten naar binnen en naar buiten gaan. 

IJs verdwijnt als sneeuw voor de zon

Luchtvochtigheid zijn onzichtbare druppels water, die zijn opgenomen in de lucht. Een natuurverschijnsel dat je bij positieve temperaturen niet waarneemt, maar dat er wel altijd is en dat grote invloed kan hebben op de condities in bijvoorbeeld vriescellen. Helaas zijn niet alle voorschrijvers en engineers zich hiervan bewust, merkt Ronnie Schiltmans, eigenaar van Prodoor. “En dat leidt nog regelmatig tot vervelende en zelfs gevaarlijke situaties. Wanneer het vocht uit de lucht neerdaalt in de vriescellen en bevriest namelijk, ontstaan gladde vloeren. Als gevolg hiervan kan het rijden met materieel, zoals heftrucks, gevaarlijke situaties opleveren voor mensen, materieel en producten. En dat willen we absoluut niet! De luchtdeuren en luchtdrogers van Masterveil zorgen ervoor dat luchtvochtigheid niet langer in de vriescel binnendringt en/of er efficiënt uit wordt gehaald. Hierdoor verdwijnt het ijs als sneeuw voor de zon!

Industriële deuren die worden toegepast in frequente en hoogfrequente doorgangen, hebben de grootste kans om aangereden te worden door gemotoriseerd materieel.

Beter voor het milieu

De producten van Masterveil worden grotendeels geproduceerd in Zweden. “De luchtdeuren en luchtdrogers van Masterveil zijn custom made én beter voor het milieu”, vertelt Schiltmans. “De Scandinavische landen hebben de natuur hoog in het vaandel en lopen voorop in het milieubewust ontwikkelen en produceren van producten. Masterveil zet haar concurrentie bovendien op achterstand door de smalle uitblaas van lucht. Dit resulteert in een uiterst gecontroleerde luchtstraal ter afscherming van de deur. De enkele en dubbele opstelling van de Masterveil Powerstream zorgt op deze manier voor een fundamenteel lager energieverbruik. Afhankelijk van het type opstelling zijn besparingen tot wel 80% te realiseren. Daarmee is deze gepatenteerde luchtdeur onmisbaar in elke doorgang van vriescel naar koelcel of ambiente ruimte, wanneer geen ijs of condens de uitkomst van de investering moet zijn.” Doordat de Masterveil Powerstream lokaal geproduceerd wordt in België, blijven transportbewegingen en CO2-uitstoot tot een minimum beperkt.

Voorkom defecten aan gebouw en apparatuur

Vocht in vriescellen kan ook leiden tot defecten aan technische apparaten en leidingen. Hierdoor kan de vriesfunctie uitvallen, waardoor producten opwarmen en mogelijk niet meer verhandeld kunnen worden. Ook dit risico kunnen de Masterveil luchtdeuren en luchtdrogers doeltreffend ondervangen.

Wanneer luchtvochtigheid neerdaalt in vriescellen en bevriest, ontstaan gladde vloeren.

Condensvorming leidt tot voedselonveiligheid

Condens(vorming) ontstaat wanneer vochtige lucht in contact komt met koude materialen, met als gevolg kleine zichtbare druppels water. Wanneer deze druppels door de zwaartekracht loslaten van daken, plafonds of bijvoorbeeld de onderlijsten van industriële deuren en op open voedsel terechtkomen, dan kan dit leiden tot voedselonveiligheid.

Luchtdeuren versnellen processen

Industriële deuren zijn noodzakelijk tegen inbraak, voor de scheiding van ruimtes en voor isolatie, weet Schiltmans. “Bij hoogfrequente doorgangen zijn industriële deuren echter alleen maar tot last, omdat gebruikers geen geduld hebben voor het openen en sluiten van de deuren. Immers worden processen hierdoor vertraagd. Wanneer doorgangen vrijwel continu in gebruik zijn, is de noodzaak van een geïsoleerde deuroplossing steeds minder van belang. Op deze plekken is het de overweging waard om voor een luchtdeur te kiezen, in combinatie met een koel-vriesschuifdeur en/of snelloopdeur. Dit levert tevens voordelen op met betrekking tot de voedselveiligheid. Immers trekt voedsel insecten aan, die op zoek gaan naar eten. Deze insecten zijn zeer klein en goed in staat om via de kleinste openingen binnen te dringen. Zelfs door openingen die het menselijk oog niet waarneemt. Uitsluitend actieve luchtscheiding schrikt hen af. Omdat ongedierte één van de contaminaties is waarop de NVWA steeds strenger controleert, is een oplossing met lucht wederom te overwegen.”

Voorkom onvoorziene kosten door aanrijschades

Industriële deuren die worden toegepast in frequente en hoogfrequente doorgangen, hebben de grootste kans om aangereden te worden door gemotoriseerd materieel. “Dit kan komen door de bevroren vloeren, waardoor materieel niet of moeilijker kan remmen”, weet Schiltmans. “Maar ook doordat medewerkers om diverse redenen niet wachten totdat de industriële deuren voldoende ver geopend zijn. Aanrijschades leiden tot onvoorziene kosten, welke vaak niet gebudgetteerd zijn. Om deze relatief hoge kosten voor vervangende deurbladen zoveel mogelijk te voorkomen, biedt Prodoor diverse preventiemaatregelen. Dit betreft onder andere radars, die de ruimte voor en achter de industriële deur bewaken op aanwezig materieel. Maar ook stoplichten en instructieborden in verschillende talen, gezien de vele nationaliteiten die in de voedingsindustrie actief zijn.” 

Luchtvochtigheid in vriescellen leidt ook tot het bevriezen van technische apparaten en leidingen. Schade aan deze componenten kan leiden tot het uitvallen van de vriesfunctie, waardoor producten opwarmen en mogelijk niet meer verhandeld kunnen worden.

Geen roestvorming

Wanneer de druppels water in aanraking komen met onbeschermd staal, ontstaat roestvorming. Deze roestvorming is van invloed op de werking van onder andere industriële deuren en kan als gevolg daarvan leiden tot functieverstoringen en gevaar voor mensen, materieel en producten. Luchtdroging voorkomt condensvorming en daarmee de kans op roestvorming. “De luchtscheidingsproducten van Masterveil onderscheiden zich ten opzichte van de traditionele systemen in custom made uitvoeringen, inbouwmogelijkheden en zijn in diverse staalkwaliteiten en kleuren verkrijgbaar”, aldus Schiltmans. 

InSpire center

In het InSpire center van Prodoor in Apeldoorn is een heuse voedingsomgeving nagebouwd, met sandwichpanelen en doorgangen met industriële deuren. Ook zijn er temperatuurverschillen gecreëerd om de producten van Masterveil maximaal te kunnen beleven. 

Over Prodoor

Prodoor is opgericht in 2005 en in de loop der jaren getransformeerd van een deurenleverancier naar een totaaldienstverlener in premium industriële deuroplossingen. “Een logische ontwikkeling wanneer je daadwerkelijk eindgebruikers wilt helpen”, aldus Schiltmans, die nog dagelijks tijdens servicewerkzaamheden ervaart welke gevolgen onjuiste keuzes in de ontwikkelfase teweeg kunnen brengen. “Nog te vaak worden doorgangen voorzien van foutieve deuroplossingen”, vertelt hij. “Denk bijvoorbeeld aan deuren die ongeschikt zijn voor het aantal deurbewegingen per dag, onvoldoende isoleren of onvoldoende beschermen tegen condens- en ijsvorming. Bovendien worden nog te vaak oplossingen gezocht met uitsluitend deuren, terwijl grote temperatuurverschillen en hoogfrequent gebruik vragen om een oplossing met luchtdeuren en luchtdroging. Wij willen eindgebruikers en voorschrijvers voor deze fouten behoeden, zodat eindgebruikers niet voor altijd te maken krijgen met onevenredig hoge service- en onderhoudskosten.” 

Prodoor beschikt hiervoor over een eigen projectbureau en werkt desgewenst in BIM. “Ons team kent diverse bouwkundige ingenieurs en ervaren praktijkmedewerkers, waardoor we ook de engineering van projecten kunnen verzorgen. Door al in een vroeg stadium alle wensen, eisen, randvoorwaarden en budgetten inzichtelijk te maken, komen klanten tijdens inkoop, uitvoering, oplevering én gebruik niet voor (vervelende) verrassingen te staan.”

Over Masterveil

Masterveil heeft meer dan 30 jaar ervaring in productontwikkeling voor productieomgevingen. Van koelkamers tot diepvriesruimtes, logistieke ruimtes, productiehallen en opslagplaatsen. Het bedrijf levert pasklare oplossingen voor klimaatscheiding, luchtbevochtiging en luchtontvochtiging, rekening houdend met het productieproces, de producten én de mensen. Door te werken met lokale partners per land, wordt actief gewerkt aan zo kort mogelijke lijnen tussen klanten en projectopvolging. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details