Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw- en utiliteitsbouw

Onafhankelijk bouwadviseur begeleidt nieuwbouwproject van A tot Z

DICTATOR2_02)-20220128_093638
De gevel van het kantoorgedeelte combineert metselwerk met grote glaspartijen, die zorgen voor transparantie en lichtinval.

Tekst | Johan Debaere

Beeld | DICTATOR Productie B.V.

26 april 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

‘Schoenmaker blijf bij je leest’ – luidt het bekende spreekwoord. Wie als opdrachtgever geen ervaring heeft met het begeleiden van een bouwtraject, kan het best een beroep doen op een externe specialist, die je compleet kan ontzorgen. Zo schakelde DICTATOR Productie B.V. onafhankelijk bouwadviseur Freek Lammers in om de realisatie van haar nieuwbouw op industrieterrein De Munt in Emmeloord in goede banen te leiden. De eerste paal voor dit pand met productie, assemblage, magazijn, kantoren, opleidingsruimtes en showroom werd op 7 december 2020 geslagen en zowat een jaar later volgde de verhuizing.

Het nieuwe pand van DICTATOR met bedrijfshal en kantoorgedeelte bevindt zich op industrieterrein De Munt in Emmeloord. (Beeld: Beter Duurzaam B.V.)

DICTATOR Productie B.V. is al bijna 90 jaar gespecialiseerd in de productie van deuropvangers, deursluiters, veerscharnieren en deurvastzetters en behoort sinds 1988 tot de internationale DICTATOR groep met hoofdkantoor in het Zuid-Duitse Neusäß. “Het vorige pand dateerde uit 1965 en was door de jaren heen wel al een aantal keren uitgebreid en gemoderniseerd. Door de uitbreiding van het machinepark was de beschikbare ruimte echter te klein geworden en besliste de directie om nieuwbouw te realiseren op industriezone De Munt, eveneens in Emmeloord. Daar werd een kavel gekocht van ca. 13.000 m²”, vertelt Lammers. “De mensen van DICTATOR zijn specialisten in hun vakgebied, maar ‘bouwen’ is niet hun corebusiness. Ze wilden echter dat alles tot in de kleinste details in orde was en gingen op zoek naar iemand die hen kon ontzorgen en het bouwproject kon begeleiden. Zo kwamen ze bij mij terecht.”

De bedrijfshal is opgetrokken uit een staalconstructie en stalen dakplaten. De gevel bestaat uit een betonnen plint met bovenop een metalen doosconstructie.

Productie, assemblage, kantoren en showroom

Als bouwmanager heeft Lammers meer dan 20 jaar ervaring in het begeleiden van ondernemers en particulieren met verbouw- en nieuwbouwplannen. “Ik ondersteun de opdrachtgever in de ontwerpfase en onderhoud contacten met tekenbureau, constructeur, gemeente en andere betrokken partijen.    

Binnenin vinden we een in het werk gestorte betonnen vloer afgewerkt met een coating, afgestemd op het intensieve gebruik van productie, assemblage en magazijn.

Ook de vergunningsaanvragen neem ik voor mijn rekening. Daarna vergelijk ik de offertes van de aannemers, sluit ik contracten af en bied ik ondersteuning bij het inkoopproces. In de uitvoeringsfase sta ik onder meer in voor de begeleiding van de bouw, het toezicht op de bouwplaats, de tussentijdse controles en de definitieve opleveringscontrole. Tot slot moet de bouwheer zich ook geen zorgen maken over de financiële eindafrekening. Kortom: een ontzorging van A tot Z”, licht Lammers toe. “Dit nieuwbouwproject bestond uit een kantoorgedeelte van 1.000 m² in twee bouwlagen met ook een showroom en opleidingsruimtes. Daarnaast kwam 3.500 m² aan bedrijfshallen, opgedeeld in een machinehal voor de productie en een hal voor de assemblage en opslag van halffabricaten.”

Dit nieuwe pand is een visitekaartje voor de specialist in deuropvangers, deursluiters, veerscharnieren en deurvastzetters.

Het kantoorgedeelte bestaat uit een draagconstructie in staal met HSB-wanden en systeemvloeren. De gevel combineert metselwerk en grote glaspartijen, die zorgen voor transparantie en lichtinval. Zonwerende beglazing en screens voorkomen oververhitting binnen. Een staalconstructie en stalen dakplaten vormen de basis van de bedrijfshal. De betonnen vloer werd in het werk gestort en afgewerkt met een coating, afgestemd op het intensieve gebruik van productie, assemblage en magazijn. De gevel bestaat uit een betonnen plint met daarboven een metalen doosconstructie. “Het volledige bouwproject met Aannemersbedrijf v.d. Heijkant als hoofdaannemer werd in 10 maanden tijd gerealiseerd. Daarna volgde de inrichting van de ruimtes. Op 7 december 2020 werd de eerste paal geslagen en op 1 december 2021 konden de medewerkers van DICTATOR in hun nieuwe pand aan de slag. Een goede afstemming tussen de verschillende bouwpartners was cruciaal om dit project tot een goed einde te brengen”, sluit Lammers af. “We hebben ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid en energiezuinigheid. Het nieuwe pand is energieneutraal en maakt onder meer gebruik van energiezuinige luchtbehandelingssystemen en vloerverwarming. We integreerden ook laadpalen voor elektrische auto’s en ruim 600 zonnepanelen op de kavel. Dit project is helemaal voorbereid op de toekomst.”  

Er werden ook laadpalen voor elektrische auto’s en ruim 600 zonnepanelen op de kavel geïntegreerd. (Beeld: Beter Duurzaam B.V.)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details