Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
HighNote wordt volledig steigerloos gebouwd.

Omgekeerd bouwen, voor een betere bouw

Met de introductie van HighNote wordt het centrum van Almere voorzien van een nieuw hoogbouwpand met moderne woonconcepten en een flexibele indeling. Rockfield Real Estate heeft met AM een overeenkomst getekend voor de aankoop van de 157 huurappartementen aan het Stadhuisplein. Heddes Bouw & Ontwikkeling realiseert het woongebouw onder volledige eigen regie in bouwteam. De oplevering is voorzien in het najaar van 2023.

HighNote is ontworpen door Studioninedots en telt 19 verdiepingen. 67 van de 157 appartementen zijn zogenaamde ‘Friends-woningen’ (gedeeld sanitair, woonkamer en balkon) met een oppervlak van 65 tot 100 m². De 90 zelfstandige appartementen hebben afmetingen van 45 tot 70 m². Er is flexibiliteit ingebouwd in het ruimtelijk ontwerp en de programmering. Zo kunnen woningen in de toekomst worden samengevoegd. Daarnaast is de commerciële plint op verschillende manieren in te delen. Heddes heeft het project ‘Design & Build’ aangenomen. “Dat houdt in dat wij het DO volledig technisch hebben uitgewerkt, vanaf TO dus en met een uniek bouwconcept”, zegt projectleider Wasim Haji.

Inhijsen van het laatste gevelelement.

Gevelelementen

Waar normaliter van binnen naar buiten wordt gewerkt en de gevelbekleding later wordt aangebracht, gebeurt dat bij HighNote precies andersom. “De buitengevel is maatgevend.” De gevel wordt bijna volledig in prefab elementen opgetrokken. De circa 380 betonnen sandwichelementen zijn door Eurobeton (in opdracht van OBI) gemaakt, in co-makership met Rollecate (prefab montage aluminium kozijnen en glas). De elementen worden vervolgens naar de bouwplaats gebracht en gemonteerd. Elk element is eerst aan de bovenzijde voorzien van een speciaal ontwikkeld, demontabel veiligheidshek dat dient als randkist en schoorvoorziening. Hierdoor kan volledig steigerloos worden gebouwd. Nadat de gevelelementen zijn geplaatst, kunnen de wanden – met stalen wandkisten – en de vloeren worden gestort, waarna de afbouw kan starten.

Een smalle plot tussen stadhuis en politiebureau.

Balkons

De balkons worden op locatie afgemonteerd. Bij deze elementen wordt het paneelhek met glasvulling beneden geplaatst, waarna het complete element aan het gebouw wordt bevestigd. Het gebouw wordt gekoppeld aan stadsverwarming, ondersteund door vloerverwarming, WTW en zonnepanelen waar mogelijk. Installaties worden in vloeren en wanden verwerkt. “De bouwruimte is minimaal”, zegt Haji. “Er is plaats voor maximaal 12 balkonelementen op locatie; voor afbouwmaterialen als tegels is een sorteercentrum ingericht in de plint en alle leveranties zijn just-in-time.” Vrachtwagens die te laat zijn, moeten wachten op hun aflevermoment op een speciale wachtlocatie naast het politiebureau.

Volledige regie

“Elke woonverdieping wordt in zijn geheel gereed gemaakt, tot de armaturen aan toe. Dat houdt in dat we het uitharden van de vloeren zorgvuldig monitoren.” Het logistieke plan klopt, zegt de projectleider. “Wij krijgen veel complimenten voor deze bouwmethode, en hij blijkt te werken. Bij het bereiken van het hoogste punt in februari was de afbouw al op de tiende verdieping.” Alle gevelelementen hebben dezelfde kleur (roze gestraald beton) en de combinatie met verspringende gevels en grote glaspartijen zorgt voor een strak en levendig geheel. “Wij hebben iedereen in het proces meegenomen, waaronder essentiële vaste partners, en Heddes houdt daarbij de volledige regie. Ik ben trots dat ik dit gebouw in mijn eigen stad mag maken.”

Bouwinfo
  • Ontwikkelaar AM Noord West
  • Belegger Rockfield Real Estate
  • Architect Studioninedots
  • Design & Build Heddes Bouw & Ontwikkeling Installaties Van der Horst (W), ETS Cas Sombroek (E), Bogro (verwarming) en STEBOMA (ventilatietechniek)
  • Bouwperiode juni 2021 – najaar 2023
  • Programma 157 appartementen (waaronder 67 Friends-woningen) en 1.000 m² commerciële ruimte

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details