Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nutricia | Hygiënisch ventileren, koelen en verwarmen in nieuwbouw Nutricia

Nutricia | Hygiënisch ventileren, koelen en verwarmen in nieuwbouw Nutricia

In het Brabantse Haps (gemeente Cuijk) is begin december Danone’s nieuwe, state-of-the-art productiefaciliteit voor Nutricia Cuijk formeel opgeleverd. Colt International was verantwoordelijk voor het ontwerp en de levering, montage en validatie van de klimaatinstallaties, die een belangrijke bijdrage leveren aan het verhogen van de productiviteit en voedselveiligheid. Het resultaat: betere hygiënische omstandigheden, een hogere productkwaliteit én een lager energieverbruik.

“Wij zijn in december 2015 met Nutricia Cuijk in contact gekomen”, vertelt Kees Sietsma, Business Development Manager Climate Control North, West & South Europe bij Colt International. “Toen wij hoorden van de nieuwbouwplannen in de gemeente Cuijk – waar wij zelf ook zijn gevestigd – hebben we onderzocht of we dit project als buren konden oppakken. Als organisatie zijn wij onder meer gespecialiseerd in industriële klimaatbeheersing. Daarbij hanteren wij een eigen manier van werken, waarbij we niet alleen het installatiemanagement, de uitvoering en de validatie maar ook het complete ontwerp voor onze rekening nemen én garanderen. Een aanpak die we ook aan Nutricia Cuijk hebben voorgesteld. Maar in eerste instantie bleek moederorganisatie Danone meer gecharmeerd van de conventionele structuur, waarbij een adviseur verantwoordelijk is voor het ontwerp en bestek en waarbij aan de hand van kwaliteit, investering en organisatie een keuze voor de uitvoerende partijen wordt gemaakt.”

Hygiënisch ventileren

CoolStream en een ventilatiekap.


Volledige garantie
“Om Danone te overtuigen van onze aanpak, hebben wij onze referenties in de industrie gedeeld”, vertelt Sietsma. “Ook hebben we aangeboden om gratis een ontwerp voor de klimaatinstallaties uit te werken, zodat Danone ons op basis van onze TCO (de totale kosten van de installatie over een gebruiksduur van 20 jaar) kon beoordelen. Echter besloot de organisatie vast te houden aan de vaste procedures. Een jaar later nam Danone toch weer contact met ons op. Het bestek voldeed uiteindelijk niet aan de gestelde eisen, waardoor de organisatie alsnog koos voor het ontwerp en de werkwijze van Colt, op basis van de Colt best practices voor de zuivelindustrie. We hebben een compleet nieuw ontwerp voor de nieuwbouw gemaakt, waarbij we niet alleen een garantie op alle draaiende delen hebben afgegeven, maar op het volledige ontwerp. Op basis hiervan kregen we de uitvoering en validatie gegund. Het totale ontwerp is uitgevoerd in 3D/BIM, waardoor conflicten en knelpunten tijdens de bouw werden voorkomen.”

Specifieke eisen
“De nieuwe Nutricia Cuijk fabriek is opgedeeld in vier zones – out of care, low care, medium care en high care – waarin al dan niet met open producten wordt gewerkt”, vertelt Sietsma. “Om deze producten optimaal te beschermen, werden specifieke eisen gesteld aan de ruimtetemperatuur, relatieve vochtigheid en overdruk, evenals aan de filtratie van de lucht. Om een juiste filtratie te borgen, wordt gebruik gemaakt van verschillende filterklassen, tot en met speciale HEPA-filters voor de high care ruimtes. Om een juiste overdruk in de high en medium care ruimtes te creëren, voeren we zorgvuldig (na)verwarmde, (na)gekoelde en gefilterde buitenlucht toe.”

Hygiënisch ventileren

HVAC klimaatinstallaties.

In totaal heeft Colt International 30 luchtbehandelingskasten geplaatst, met een totale luchthoeveelheid van circa 500.000 m³/h. “In het hele project zijn RVS luchtkanalen toegepast die vervuiling van de lucht tijdens het transport voorkomen”, aldus Sietsma. “Om een optimale hygiëne in de high en medium care ruimtes te garanderen en om tochtklachten te voorkomen, hebben we waar mogelijk airsocks gemonteerd. Deze gekwalificeerde textiele luchtverdeelslangen zijn gegarandeerd schoon en bacterievrij. Lucht wordt in zeer lage snelheden de ruimte in geblazen, waardoor een minimale luchtverplaatsing wordt geborgd. In de low care ruimtes is gekozen voor inblaasroosters.”

Omdat in de meeste ruimtes de temperaturen flink oplopen, is in dit project vooral koeling gewenst. “Om het energieverbruik te beperken, wordt mechanische koeling zoveel mogelijk voorkomen. In plaats hiervan maken we in 40% van de installaties gebruik van adiabatische koeling. Daarnaast wordt vrije koeling met buitenlucht toegepast, waardoor het energieverbruik – ten opzichte van het oorspronkelijke bestek – met 15 tot 20% gereduceerd wordt. In een aantal luchtbehandelingskasten zijn warmtewielen toegepast, die zorgen voor een efficiënte warmteterugwinning.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details