Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nutricia | Haps

Nutricia | Haps

Danone, het Franse moederbedrijf van Nutricia Cuijk, heeft onlangs een nieuw onderkomen betrokken op bedrijventerrein Laarakker in Haps (gemeente Cuijk). In de ruim 49.000 m² grote nieuwbouw, die onder andere twee droogtorens, diverse productieruimtes en een laboratorium omvat, worden standaard babyvoeding en gespecialiseerde voeding voor baby’s en jonge kinderen in meer dan negentig landen geproduceerd. De babyvoedingsfabriek is ontworpen door Architektenburo Klamer bna. Advies- & ingenieursbureau Het4kant stond in voor het bouwkundige ontwerp. Aannemingsmaatschappij Friso (onderdeel van Friso Bouwgroep) tekende voor de bouwwerkzaamheden.

“Als bouwcombinatie hebben wij de complete bouwkundige schil voor het babyvoeding-productieproces gemaakt”, vertelt Pier Zwerver, Projectleider bij Aannemingsmaatschappij Friso. “De complete fabriek bestaat uit een productverwerkingsafdeling, een droogtoren voor de productie van standaard babypoeder en een droogtoren voor hypoallergene producten, evenals een poederverwerkingsafdeling en een warehouse/opslag. Om de fabriek te ondersteunen, hebben we bovendien een nutsgebouw, een pompgebouw voor de proceswaterafvoer, een garage en een sprinklergebouw gerealiseerd. Tot slot is op het terrein een modern kantoor-/laboratoriumgebouw gerealiseerd.”

Nutricia

Zwaar betonwerk
“Aanvankelijk hadden wij alleen opdracht ontvangen voor de constructie van de fabriek”, vertelt Zwerver. “De volledige basis van de bouw bestaat uit in het werk gestort beton. Van de funderingen tot en met de draagconstructies, vloeren en wanden, die ontzettend zwaar moesten worden uitgevoerd. Niet alleen om het gewicht van de voedingsproductie-installaties te kunnen dragen, maar ook om de trillingen van de centrifuges, mixers en andere machineonderdelen in bijvoorbeeld de droogtorens op te kunnen vangen.” 

Tijdens deze werkzaamheden kreeg Aannemingsmaatschappij Friso ook de realisatie van alle ondersteunende gebouwen gegund. “In nauw overleg met Danone hebben we deze opdrachten verder uitgewerkt. Met oog voor de wensen van Danone én de meest economische oplossingen.”

De gevels van de nieuwbouw bestaan grotendeels uit staalplaat en aluminium vliesgevels. Zwerver: “In de laagbouw zijn sandwichpanelen met een binnen- en buitendoos gemonteerd. In de hoogbouw is een buitenplaat op stalen Omega profielen toegepast, die direct op de betonwand is bevestigd. Op de daken hebben we gewapende kunststof dakbedekking van Sarnafil aangebracht. Alle dakranden zijn afgewerkt met aluminium dekstukken. Binnenin de fabriek zijn de betonwanden en -vloeren voorzien van een kunststof coating, om een optimale hygiëne en reinigbaarheid te borgen.”

Nutricia

In de ruim 49.000 m² grote nieuwbouw worden standaard babyvoeding en gespecialiseerde voeding voor baby’s en jonge kinderen in meer dan negentig landen geproduceerd.


Foodsafe
“In dit project hadden we te maken met zeer specifieke eisen”, vertelt Zwerver. “Onder andere ten aanzien van trillingen, puntbelastingen, hygiëne en reinigbaarheid. Maar bovenal moesten we een foodsafe nieuwbouw garanderen.” Om hier optimaal invulling aan te geven, is de fabriek opgedeeld in vier zones. Naast de ’out of care zone’, waarin geen voedingsproducten komen en de low care, waarin alleen verpakte producten worden verwerkt en opgeslagen, zijn een medium care voor halfverpakte producten en een high care voor onverpakte producten gerealiseerd. “Met name voor de medium en high care golden ontzettend hoge eisen. Randjes waar vuil en stof zich kunnen ophopen, waren bijvoorbeeld uit den boze. Daarom zijn sec kozijnen in een ‘flush’ uitvoering toegepast, zonder neggen en dagkanten. Omdat koolstofhoudend staal niet was toegestaan, hebben we alle kozijnen, ophangconstructies, et cetera uitgevoerd in roestvrijstaal.” 

Nutricia

“In dit project hadden we te maken met zeer specifieke eisen. Onder andere ten aanzien van trillingen, puntbelastingen, hygiëne en reinigbaarheid. Maar bovenal moesten we een foodsafe nieuwbouw garanderen.”

Op 5 december is de bouwfase formeel opgeleverd. “Het bouwtempo lag ontzettend hoog”, besluit Zwerver. “In slechts 2 jaar tijd hebben we het complete project uitgevoerd. Bepaald geen sinecure, omdat we te maken hadden met een bijzondere werkconstructie. Danone was formeel hoofdaannemer van het project en verantwoordelijk voor de V&G-coördinatie. Wij en alle proces- en nutsinstallateurs werkten als nevenaannemers samen. Om de prioriteiten in het project te bepalen én vast te houden, hebben we regelmatige coördinatie-overleggen moeten voeren, waarbij we soms met 15 verschillende partijen aan tafel zaten. Een unieke aanpak, maar wel met een geslaagd resultaat.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details