Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nul-op-de-Meter: in één keer of stap voor stap
In Steenwijk werden negentien sociale huurwoningen Nul-op-de-Meter gemaakt.

Nul-op-de-Meter: in één keer of stap voor stap

Duurzame en levensloopbestendige sociale huurwoningen

BAM Wonen verduurzaamde in Steenwijk negentien sociale huurwoningen naar Nul-op-de-Meter. Daarnaast werden de woningen zo aangepast dat de – voornamelijk oudere – bewoners er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. “Met Fits wordt woningen verduurzamen eenvoudiger en efficiënter.”

De woningen stammen uit de jaren zeventig en werden aangepakt volgens het Fits-principe, vertelt commercieel manager Tom Stolker van BAM Wonen. “Met het Fits-concept bieden we opdrachtgevers de keuze uit verschillende hoogwaardige verduurzamingsoplossingen om woningen in stappen of in één keer Nul-op-de-Meter te maken. Zo kwamen we in contact met Woonconcept, die ons het vertrouwen gaf om samen iets innovatiefs te doen.”

Samen met co-makers zoekt BAM Wonen naar de beste oplossingen.

En innovatief werd het. Werd er voorheen een ‘theemuts’ van isolatie om de woning geplaatst, hier kozen opdrachtgever en aannemer voor andere oplossingen zoals zeer hoogwaardige spouwmuurisolatie, CO2-neutrale kunststof kozijnen met triple glas, bodemisolatie met chips, een warmtepomp met boilervat en een warmteterugwininstallatie. Ook kwamen er zonnepanelen op het vernieuwde dak, dat deels bekleed is met sedum voor een goede afvoer van regenwater en meer biodiversiteit. In de kopstenen worden bijenstenen ingemetseld en bestaande nestkasten voor huismussen worden teruggeplaatst en uitgebreid.

De opdrachtgever bepaalt het tempo

Stolker: “Bij deze manier van werken benaderen we de woningen op elementniveau: muurfit, dakfit en isolatiefit. Hiervoor hebben we allerlei producten afgestemd met onze comakers. Dit maakt het verduurzamen van woningen eenvoudiger en efficiënter. De opdrachtgever bepaalt zelf het tempo: in één keer gasloos of in tussenstappen. Zo kunnen zij verduurzamen zonder twijfel: alle stappen helpen mee richting energieneutrale woningen
in 2050.”

Alle installaties zijn binnen geplaatst, wat zorgt voor een mooier beeld aan de buitenzijde.

Bij het verduurzamen van woningen wordt vaak een deel van de warmtepomp buiten geplaatst. Bij dit project werden de installaties juist allemaal binnen geplaatst, in de bergruimte op zolder. “Dat geeft een mooier beeld aan de buitenkant van de woning. Je ziet alleen nog de uit- en inblaaskanalen, dus dat is wel echt vooruitgang. Zulke oplossingen zoeken we samen met onze co-makers. Zo willen we de hele keten in beweging krijgen door te faciliteren en te stimuleren. Dat kon ook heel goed bij dit project, omdat de opdrachtgever openstond voor andere ideeën.”

Communicatie afgestemd op de doelgroep

Naast het verduurzamen van de woningen, werden ze ook levensloopbestendig gemaakt. Zo werden aanpassingen gedaan om de woningen toegankelijk te maken voor bewoners met een rollator en werd het hang- en sluitwerk op een andere hoogte geplaatst. Alle sloten kunnen geopend worden met dezelfde sleutel. “We hebben in alle woningen een inductiekookplaat geplaatst. In dit geval één met draaiknoppen, zodat ze eenvoudig te bedienen zijn door ouderen met bijvoorbeeld reuma. Ook de communicatie met bewoners is belangrijk bij zo’n project en doelgroep. Deze bewoners zijn minder digitaal actief, dus zijn we vaker fysiek het gesprek aangegaan. Wat voor ons daarnaast belangrijk is, is duurzaam en circulair werken. We hebben in Steenwijk bijvoorbeeld de voordeuren vervangen en van de oude deuren goede buitenbanken gemaakt om sociale interactie tussen buurtbewoners te stimuleren.” 

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Woonconcept
  • Hoofdaannemer BAM Wonen
  • Kozijnen Kumij
  • Isolatie Takkenkamp
  • Dak Acoma
  • Installateur Giesberts

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details