Noordgebouw
01:39
29-10-2018

Noordgebouw, Utrecht

Noordgebouw Utrecht: logistiek kunststukje nadert voltooiing

Op een smalle plot tussen het emplacement van Utrecht Centraal en Hoog Catharijne wordt in november het Noordgebouw opgeleverd, een ontwikkeling van Dura Vermeer en VORM. Het langgerekte pand verbindt het recent voltooide Stationsplein-Oost met de binnenstad en flankeert als zodanig de verbinding tussen Utrecht Centraal en het Smakkelaarsveld. “De entree van Utrecht Centraal wordt met het Noordgebouw voorzien van een iconisch pand”, zegt uitvoerend projectleider Bart Pigge.

De ontwikkeling van de locatie, grofweg gelegen op de plaats van het gedemonteerde taxiplatform van Utrecht Centraal tegenover het Gildenkwartier, was geen sinecure: tussen het spooremplacement en de bebouwing van Hoog Catharijne moest niet alleen plaats worden gevonden voor het Noordgebouw, maar eveneens voor doorgaande bus-, tram- en fietsverbindingen, waaronder de nieuwe Uithoflijn (tram) en de toerit van de reeds geopende grootste fietsenstalling ter wereld. De oplossing werd gevonden in een langgerekt gebouw met een hotel op de zuidelijke kop, een pand dat in drie bouwdelen opklimt naar het verhoogde Stationsplein-Oost, met kantoren, winkels, appartementen en zelfs een inpandige toegang tot de treinsporen (Noordertunnel). “We wisten van tevoren dat de bouw een logistiek kunststukje zou worden”, zegt projectleider Bart Pigge van Dura Vermeer Bouw Hengelo. “Weinig bouwterrein, bouwen op één van de drukste locaties in Nederland, een pand dat uit drie constructieve delen bestaat, voorzieningen treffen tijdens strak geplande buitendienststellingen van het treinverkeer… Dat hebben wij opgelost door aan de basis voor een lean-dagplanning te kiezen, met materiaalaanvoer vanuit een hub aan de rand van Utrecht, waardoor het traject in relatie tot de omgeving stipt gevolgd kon worden. De bouw van het hotel moet constructief gezien worden voorgetrokken in de planning en er is ‘s nachts gewerkt tijdens buitendienststellingen om voorbereidingen te treffen voor de enorm complexe gevels rondom het gebouw.”

Duurzaamheid
Uitvoerende partijen hadden daarbij het geluk dat de Uithoflijn met zijn bovenleidingen nog niet in bedrijf is, anders was de logistieke planning nog gecompliceerder geweest. Pigge: “Nu kunnen wij met maximale aandacht voor de omgeving afbouwen. De grote uitdaging zit daarbij in de veelheid van partijen die in alle afzonderlijke afbouwfases van de bouwdelen actief zijn op de bouwlocatie. Zoals bekend is er hoogconjunctuur in de bouw en iedereen heeft het zeer druk met het vinden van voldoende personeel.”

In oktober is de oplevering voorzien van het ‘Inntel Hotel Utrecht Centre’ in het Noordgebouw en eind dit jaar gaat de inpandige Noordertunnel naar de sporen open. In de tussentijd wordt nog gewerkt aan de verduurzaming van het pand. “Het duurzaamheidsniveau is al hoog, met onder meer stadsverwarming, warmteterugwinning en een dak vol zonnepanelen, maar de nieuwe eigenaar van de kantoren, retail en woningen – Creative Valley – doet daar nog een schepje bovenop.” Ahold presenteert in het gebouwdeel aan het verhoogde stationsplein een nieuw supermarktconcept. “Er is dus nog werk aan de winkel, ook nadat wij hebben opgeleverd”, zegt Pigge. “Op deze bijzondere locatie staat dan wel een iconisch pand, een levendige entree van station en binnenstad; dat is een prestatie van formaat.”   

Noordgebouw

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Beeld: Noordgebouw Utrecht v.o.f.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Dakpakketten op maat voor staal- en betondak
De dakbedekking van het Noordgebouw is geleverd en gemonteerd door Winans Dakwerken. Vanwege de hybride constructie, alsmede de intensieve dakinrichting (glaswasinstallatie, zonnepanelen en installaties), zijn twee aparte daksystemen aangebracht. Het staaldak is voorzien van een dampremmende laag, een afschotisolatiesysteem en een tweelaags dakbedekkingssysteem; het betondak is in verband met betegeling voorzien van een gelijkaardig pakket met een drukvaste afschotisolatielaag.

Projectleider Peter Dibbets: “In verband met de aanwezigheid van een glasbewassingssysteem hebben wij hier een extra isolatiesysteem toegepast op basis van een mortelproduct. In dit daksysteem worden EPS-isolatieplaatjes verwerkt in combinatie met cementgebonden mortel. Na montage wordt deze mortel nog afgesmeerd om een betere hechting van de dakafwerking te realiseren. Een soort ZOAB – isolerend en onbrandbaar.”

In verband met de intensieve inrichting van het langgerekte dak, met onder meer luchtbehandelingsinstallaties, zonnepanelen en de rail voor het glaswassysteem, is de montage op basis van een zorgvuldige planning met de hoofdaannemer georganiseerd. Vanwege het geringe bouwterrein in het Stationsgebied en de ruimte op het dak van het Noordgebouw kan Winans Dakwerken immers niet op locatie opslaan. “De montage is daarom verricht op afroep, vanuit een door de opdrachtgever ingerichte aanvoerlocatie.”


Integraal installatieconcept op basis van 3D BIM
In het Noordgebouw worden alle gebouwgebonden installaties zowel ontworpen, geleverd en geïnstalleerd door Linthorst Techniek. Voorzien van duurzame regeltechniek, volledig ‘gebimd’, en op basis van maatwerkoplossingen per bouwdeel. “In de praktijk werkt Linthorst Techniek in bouwteamverband samen. Iedereen werkt in 3D BIM en Revit – inclusief de toeleveranciers, zoals de producenten van luchtbehandelingskasten en brandwerende doorvoeringen”, aldus procesmanager Rutger Beeuwkes.

Voor het hotel wordt een Mitsubishi VRF-systeem geïnstalleerd. VRF is een energie-efficiënte manier om grote volumes als kantoren en hotels te verwarmen en gelijktijdig te koelen. Dit type installatie, waarbij buitenunits aan binnenunits zijn gekoppeld, dankt zijn naam aan het variabele volume aan koudemiddel; in de woningen en kantoren zijn inductie-units voorzien. Beide systemen werken samen met de stadsverwarming. WTW, warmtepompsystemen, PV-panelen en uiteraard de stadsverwarming dragen bij aan het duurzame karakter van dit project.

Linthorst Techniek heeft tevens de luchtbehandelingssystemen, riolering, waterafvoer, zwembadinstallatie en droge blusleidingen aangelegd, alsmede de complete elektra-installatie inclusief verlichting, bliksembeveiliging, brandbeveiliging, CCTV en ontruimingsinstallatie. Daarnaast wordt een gebouwbeheersysteem geïnstalleerd. Beeuwkes: “Het hotelgedeelte wordt in beton opgetrokken waarin leidingen verwerkt kunnen worden; dat gedeelte heeft veel verschillende plafondsystemen en een zwembad bovenin. Voor de aanleg van de waterafvoer liepen wij bijvoorbeeld mee met de cascobouw van het hotel. Bij de kantoren en woningen is sprake van cascostaalbouw waarbij de leidingen allemaal onder de vloeren worden bevestigd, met als extra uitdaging dat alle installaties in het zicht blijven. Het dak wordt overal intensief gebruikt, met luchtbehandelingskasten, zonnepanelen en glaswasinstallaties.” 

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Noordgebouw Utrecht v.o.f. (Dura Vermeer Vastgoed en VORM Ontwikkeling)
Architect MONK Architecten
Uitvoerend aannemer Dura Vermeer Bouw Hengelo
Installaties Linthorst Techniek
Programma hotel: 162 kamers, restaurant, bar en wellness, 22.000 m² kantoren, 14 appartementen, 3.100 m² retail (totaaloppervlak circa 22.700 m² bvo)

StadskanaalIndische Buurt