Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Nooit eerder realiseerden wij een bouwproject van dergelijke hoogte’
Zo moet het project Verde Vista Centrumplan er finaal gaan uitzien.

‘Nooit eerder realiseerden wij een bouwproject van dergelijke hoogte’

Twee bouwfases met traditionele betonbouw en tunnelgietbouw

In opdracht van ontwikkelaar Sustay realiseert Bouwonderneming Stout langs de A4 bij Zoeterwoude een woonproject met 150 appartementen van de hand van diederendirrix achitectuur & stedenbouw. Verde Vista Centrumplan werd opgedeeld in twee bouwfases: een in het werk gestorte laagbouw en een hoogbouw volgens de tunnelgietbouwmethode. Voor de hoofdaannemer is dit het hoogste gebouw dat zij ooit realiseerde. Aangezien ze vroeg bij het bouwteam betrokken werd, kon ze meedenken over de technische uitvoering en partijen laten aansluiten met expertise op bepaalde deelaspecten. Zo werd veel tijd gewonnen tijdens de bouwwerkzaamheden, waardoor het gebouw in Q3 van 2023 opgeleverd zal kunnen worden.

Verde Vista Centrumplan is 52 meter hoog. Het nieuwe project van ontwikkelaar Sustay in Zoeterwoude omvat 105 vrije sector huurappartementen en 45 sociale huurappartementen, maar ook ruimte voor een supermarkt in de plint en een parkeergarage in de kelder. Bouwonderneming Stout uit Sliedrecht staat in voor de realisatie. “We zijn heel trots aan een dergelijk project te kunnen meewerken. Nooit eerder hebben we een gebouw van een dergelijke hoogte gebouwd. In de beginjaren lag de focus immers op de bouw van bedrijfshallen, maar vandaag zijn we uitgegroeid tot een regionaal werkende totaalbouwer met projecten in de woningbouw, de utiliteitsbouw, het onderwijs en de zorg”, vertelt projectleider Michel Renzenbrink. “We streven naar hechte en lange termijn relaties met onze opdrachtgevers. Dat geldt ook voor Sustay, waarvoor we al meerdere projecten gerealiseerd hebben. We groeien met onze opdrachtgevers mee.”

De beide gebouwen vormen een eenheid op het vlak van architectuur, kleurstelling en materialisatie.

Van voortraject tot constructie

De hoofdaannemer werd in 2018 bij het project betrokken. Zo kon het team de ontwerpen van de architect verder bewerken tot technisch haalbare plannen. “We keken wat we binnen het gestelde budget konden realiseren en welke bouwsystemen we daarbij konden aanwenden. We konden ook andere bouwpartners met expertise op een specifiek aspect laten aansluiten, zodat ook zij konden meedenken over bijvoorbeeld het ontgraven en het heiwerk, het regelen van de waterhuishouding en het plaatsen van een damwand. Finaal kwamen we tot een volledig uitvoerbaar plan. Dat zou ons tijdens de bouwwerkzaamheden een ruime tijdwinst opleveren”, gaat de projectleider verder. “We stonden ook in voor het aanvragen van de nodige bouwvergunningen en nemen uiteraard samen met onze partners de uitvoering voor onze rekening. Zo werken we in twee bouwfases. De laagbouw is een traditionele bouw met in het werk gestort beton en voor de hoogbouw kozen we de tunnelgietbouwmethode, waardoor we sneller kunnen werken. De invulling gebeurt in houtskeletbouw, terwijl het metselwerk op de bouwplaats gedaan wordt.”

Verde Vista Centrumplan combineert een laagbouw- en hoogbouwgedeelte, die telkens volgens een andere bouwmethodiek gerealiseerd worden.

Uitdagend project

Niet alleen de hoogte, maar ook de ligging in een relatief kleine gemeente als Zoeterwoude brengt de nodige uitdagingen met zich mee. “Dit gebouw komt in een bestaande woonwijk en dat heeft zo zijn gevolgen voor de omgeving. Daarom hebben we al in een vroeg stadium en in overleg met de gemeente een verkeersplan opgesteld. Alles verloopt gestructureerd en via de Bouwapp konden we de impact toch enigszins beperken door de buurt continu te informeren. We willen immers de veiligheid van de omwonenden garanderen, niet in het minst van de schoolgaande jeugd die aan de bouwplaats voorbij moet”, sluit Renzenbrink af. “Eén ding is zeker: het loopt als een trein. Zo werd 1.450 m³ beton voor de keldervloer in één dag gestort en neemt elke bouwcyclus bij de tunnelgietbouw zes dagen in beslag. De daken van laag- en hoogbouw zijn gelegd en de metselaars zijn druk in de weer met het metselwerk. Eind oktober werd het hoogste punt bereikt en binnenkort kan met de afbouw gestart worden.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Sustay, Utrecht
  • Architect diederendirrix achitectuur & stedenbouw, Eindhoven
  • Hoofdaannemer Bouwonderneming Stout, Sliedrecht
  • Constructeur Thoe Wulffraat & Partners, Zwijndrecht
  • Installatieadviseur Drietech & Verhoef Ingenieursbureau, Rotterdam
  • Bouwfysisch adviseur Nieman Raadgevende Ingenieurs, Utrecht

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details