Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
NO ROOF TO WASTE
Naast productieresten en snijrestanten, welke via de Derbigum bigbags worden ingezameld bij erkende verwerkers, wordt ook geschikte dakbedekking van sloopdaken ingezameld.

NO ROOF TO WASTE

Specialist in bitumen dakbedekking breidt haar circulaire aanbod verder uit

Een forse CO2-reductie, een hoogwaardige verwerking van gerecyclede content, een lange levensduur, minimale onderhoudskosten én een aanzienlijke verlaging van de binnentemperatuur: onze daken moeten aan steeds hogere eisen voldoen. Derbigum gaat hier graag in mee. “De eenvoudigste manier om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, is door de levensduur van onze producten te maximaliseren”, meent Atze Walsweer, Technisch Manager bij Derbigum. “Maar ook door actief bitumen in te zamelen en te recyclen tot nieuwe grondstof, volgens onze filosofie ‘No Roof To Waste’. In navolging van onze Derbigum NT bitumineuze toplaag en Derbicoat NT onderlaag, die 25-30% gerecyclede content bevatten en aan het eind van hun levensduur 100% gerecycled kunnen worden, sluiten ook onze Derbigum NT wortelwerende dakbedekking en Derbicolor NT dakbaan hier perfect op aan.”

In navolging van de Derbigum NT bitumineuze toplaag en Derbicoat NT onderlaag sluiten ook de Derbigum NT wortelwerende dakbedekking en Derbicolor NT dakbaan perfect aan op de No Roof To Waste filosofie.

Derbigum is gespecialiseerd in bitumen dakbedekking voor platte daken. “Op het eerste zicht lijken bitumen en ecologie misschien weinig gemeen te hebben, maar toch is er een verband”, aldus Walsweer. “Want hoewel bitumen een product is op basis van aardolie, is het de meest ecologische oplossing voor het waterdicht maken van platte daken. De Derbigum dakbanen hebben een bewezen levensduur van meer dan 40 jaar. Daarna kunnen ze gemakkelijk overlaagd worden met een extra Derbigum NT bitumineuze toplaag en zo de volgende minimaal 40 jaar zorgeloos tegemoet zien. Aan het eind van deze lange levensduur kunnen de Derbigum dakbanen integraal en 100% gerecycled worden tot een hoogkwalitatieve grondstof voor nieuwe dakbanen: Derbitumen.”

Volwaardige secundaire grondstof

Derbitumen wordt gewonnen uit diverse rest- en afvalstromen, vertelt Walsweer. Naast productieresten en snijrestanten, welke wij via Derbigum bigbags inzamelen bij onze erkende verwerkers, wordt ook geschikte dakbedekking van sloopdaken ingezameld. Alle rest- en afvalstromen worden zorgvuldig verwerkt op onze recycleplant in Perwez, België, waarna ze opnieuw en als volwaardige secundaire grondstof in onze productie worden ingezet. Bijvoorbeeld voor Derbigum NT; een bitumineuze dakbaan op basis van Nieuwe Technologieën (NT), maar mét de vertrouwde Derbigum-kwaliteit. Een recente kwaliteitscontrole van de allereerste Derbigum NT daken, welke vanaf 2007 zijn geplaatst, heeft uitgewezen dat er zowel visueel als op laboratoriumniveau geen kwaliteitsverschil is in vergelijking met onze standaard Derbigum SP dakbanen.”

Terugnamegarantie

In de fabriek van Derbigum wordt circa 4.000 tot 5.000 ton bitumen per jaar gerecycled. “Onze ambitie is om deze hoeveelheid in de toekomst uit te breiden naar 10.000 ton”, aldus Walsweer. “Om over voldoende circulaire content te kunnen beschikken, bieden wij bij elk opgeleverd Derbigum-dak een terugnamegarantie aan.”

CO2-reductiecertificaat

Doordat de winning, de verwerking en het transport van nieuwe grondstoffen slim worden ondervangen, stoot Derbigum aanzienlijk minder CO2 uit dan andere dakbedekkingsspecialisten. “Hoe groot deze besparing exact is, tonen we per project aan in een CO2-reductiecertificaat. Hierdoor is het mogelijk om de CO2-reductie van daken mee te nemen in bijvoorbeeld een CO2-besparingsproces.” De CO2-reductieberekening is gevalideerd door PWC. 

Lage schaduwkost

Derbigum NT is KOMO- en DuBokeur-gecertificeerd en tevens als categorie 1 product opgenomen in de Nationale Milieu Database (NMD). “Met een schaduwkost (MKI) van slechts € 0,54 per m2 per jaar scoort Derbigum NT bovendien als beste in de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)”, aldus Walsweer. “De milieu-impact is minimaal. Dat maakt Derbigum NT ook zeer geschikt voor nieuwbouwprojecten.”

Uitbreiding van het circulaire assortiment

De Derbigum NT bitumineuze toplaag en Derbicoat NT onderlaag bestaan voor minimaal 25-30% uit gerecyclede bitumen. Beide producten zijn volledig opgenomen in het verkoop- en applicatieproces voor zowel ‘gewone’ daken als circulaire projecten, aldus Walsweer. “In de loop van 2023 wordt ons circulaire productgamma verder uitgebreid. Zo wordt ook onze Derbigum wortelwerende dakbedekking toegevoegd aan de NT-range. Deze dakbedekking, waarin een aanzienlijk percentage gerecyclede bitumen zal worden toegepast, is bijvoorbeeld geschikt voor sedumdaken (groene daken) of retentiedaken (blauwe daken).” Daarnaast wordt ook de Derbicolor dakbaan met minerale afwerking (leislag) voortaan geproduceerd op basis van een significant aandeel gerecyclede content.

In navolging van Derbigum NT zullen ook de Derbigum wortelwerende dakbedekking en Derbicolor NT dakbaan aan de NMD worden toegevoegd. Op dit moment doorloopt Derbigum het Life Cycle Assessment (LCA) traject hiervoor.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details