Nieuwe Vaert
01:36
02-11-2018

Nieuwe Vaert, Kaatsheuvel

Eigentijdse wonen met een knipoog naar de Oudhollandse architectuur

Kaatsheuvel is een nieuw woongebied rijker: Nieuwe Vaert. Dat betreft een inbreidingsproject waarbij een voormalig schoolgebouw en enkele bedrijfspanden hebben plaatsgemaakt voor 74 woningen die helemaal zijn afgestemd op de hedendaagse woonbehoeften. Het project werd gerealiseerd door Janssen de Jong Bouw Zuid.

Waar nu de woningen van Nieuwe Vaert staan, stond nog niet zo lang geleden de Anton Pieckschool, vernoemd naar de bekende kunstenaar wiens illustraties onder meer als inspiratiebron golden voor het even verderop gelegen pretpark De Efteling. Pieck was in 1983 bij de opening van de school aanwezig

Tekst: Jac Buchholz
Beeld: Janssen de Jong Bouw Zuid
Projectinfo

Geïntegreerde zonnepanelen
De 72 nieuwe woningen in de wijk Nieuwe Vaert in Kaatsheuvel zijn allemaal voorzien van een compleet zonnesysteem. Die systemen zijn geleverd en aangebracht door Leudal Duurzame Systemen. 

“Als partner van Janssen de Jong Bouw installeren wij bij alle nieuwbouwprojecten zonnepanelen op het schuin of plat dak”, vertelt directeur Ger Brouwers. “Zoals zo vaak waren we al vroeg in het traject bij het project betrokken om mee te denken over hoe tot bepaalde EPC-waarden te komen en de CO2-uitstoot te beperken.” Dat gebeurt dus met behulp van zonnesystemen, geeft hij aan, waarbij per woning een wisselend aantal panelen is geplaatst. “Bij iedere woning is bekeken welke EPC-waarde moest worden behaald. Zo verliest een tussenwoning minder warmte dan bijvoorbeeld een kopwoning. Bovendien hadden bewoners de mogelijkheid extra panelen bij te kopen. Daardoor varieert het aantal panelen per woning tussen de twee en veertien.”

Het gaat volgens Brouwers om een systeem met panelen die in het dak zijn geïntegreerd. “Dat zie je steeds vaker; het is esthetisch een fraaie oplossing. De panelen komen op een waterdichte constructie op de dakplaat te liggen. De dakpannen zijn eromheen gelegd. Dat vraagt om een precieze maatvoering. De dakdekker was echter net als wij een vaste partner, we hebben dit vaker samen gedaan. Dat je elkaar kent is zowel tijdens de voorbereiding als in de uitvoering een voordeel.” Ook vanwege de vrij strakke planning, merkt Brouwers tot slot op. “Dat was een uitdaging. Maar dat is door goed te communiceren prima verlopen. We hebben dit project conform afspraak kunnen opleveren.”

Bouwinfo

Login of registreer gratis om deze info te lezen...
PéGé-woningenai-van-kantoorgebouw-voiceworks-almere_201810172