Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwe techniek maakt directe montage van kunststof kozijnen in HSB-elementen mogelijk
Het ecogarantkader in de fabriek van Vianen.

Nieuwe techniek maakt directe montage van kunststof kozijnen in HSB-elementen mogelijk

Een nieuwe stap in prefab

In hoogbouwprojecten gelden specifieke eisen ten aanzien van wind- en waterdichtheid. Onder andere kozijnen moeten extreme weersomstandigheden probleemloos kunnen weerstaan om lekkages, tocht en houtrot op termijn te voorkomen. “Vianen speelt hier al enkele jaren op in met een prefab en gevelsluitend HSB gevelelement, die wind en vocht geen kans geeft”, vertelt directeur Oene Wassenaar. “Op dit moment worden de aluminium en kunststof kozijnen nog van binnenuit door onze gevelbouwers in de elementen geschroefd, waarna de beglazing wordt aangebracht. Een arbeidsintensief en tijdrovend proces van sorteren, selecteren en monteren, waar ons nieuwe en gecertificeerde ecogarantkader een doeltreffende oplossing voor biedt.”

De nieuwe techniek is uitgebreid getest.

“Het ecogarantkader is ontwikkeld in samenwerking met kunststof kozijnenfabrikant Europrovyl, onderdeel van de VHZ Groep, en betreft een doorontwikkeling van onze beproefde oplossing voor houten kozijnen”, aldus Wassenaar. “Aan de basis van het systeem ligt een houten spouwlat, die door de kunststof kozijnenfabrikant in het kozijn wordt geïntegreerd. Doordat de beschermde spouwlatconstructie reeds beschikt over een luchtdichte tape, wordt direct een juiste luchtdichting geborgd.”

Detail van het ecogarantkader.

Voordelen voor álle stakeholders

Uniek aan het ecogarantkader is dat álle stakeholders voordeel ervaren, vertelt hij. “Zo komt de verantwoordelijkheid voor het beglazen weer bij de kunststof kozijnenfabrikant te liggen, waar deze verantwoordelijkheid ook hoort. Immers is de manier waarop de beglazing wordt gemonteerd bepalend voor de sterkte en stijfheid van het kozijn. Vianen blijft verantwoordelijk voor de montage in het HSB-element en de lucht- en waterdichting; processen die we volledig onder controle hebben. Omdat het ecogarantkader de (logistieke) handelingen in de productielijn flink reduceert, neemt ook het risico op beschadigingen en/of fouten af terwijl eindgebruikers onveranderd profiteren van een excellent eindproduct.”

Ook voor de aluminium kozijnenindustrie

Binnenkort worden de eerste projecten met het ecogarantkader uitgevoerd. Wassenaar verwacht veel van de techniek, die inmiddels ook KOMO-gecertificeerd is. “Een volgende stap is om het ecogarantkader ook beschikbaar te maken voor de aluminium kozijnenindustrie, zodat echt álle marktpartijen van de unieke voordelen kunnen profiteren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details