Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwe school maakt toeristisch Giethoorn nog een stukje mooier
Een impressie van hoe de nieuwe school eruit komt te zien.

Nieuwe school maakt toeristisch Giethoorn nog een stukje mooier

Van weiland naar basisschool

Jaren geleden werd besloten dat de Noorderschool en de Zuiderbasisschool in Giethoorn zouden fuseren. Die fusie en de nieuwe plaats van de school waren stof voor discussie. In augustus 2021 was de fusie eindelijk een feit en inmiddels is de nieuwe school bijna af. Jansman Bouw won de aanbesteding en keek ook mee tijdens de laatste fase van het ontwerp.

Het toeristische Giethoorn staat bekend om haar water, waar je in een punter onder de bruggetjes door kunt varen. De naam van de nieuwe school werd hieraan ontleend. Het ontwerp van de nieuwbouw moest bij de sfeer van het oude dorp passen. Daarom werd er gekozen voor een schuurmodel met één bouwlaag en een langwerpig zadeldak, bekleed met felsplaten. Het casco binnenspouwblad bestaat uit houtskeletbouw met een houten skeletbouw dak. Een platte aanbouw aan de achterkant huisvest de technische installatie met warmtepomp, waardoor die aan het oog is onttrokken. Op het dak liggen 114 PV-panelen.

Degelijk voor de toekomst

“De school heeft voldoende omvang om toekomstige leerlingen te kunnen huisvesten, maar kreeg geen massale uitstraling. Er is gebruik gemaakt van zeer mooie materialen, zoals hout en warme, roodbruine stenen aan de gevel met een metselmortel op kleur. De kopgevel bestaat vrijwel geheel uit glas. De opdrachtgever wil kwalitatief goede keuzes, degelijk voor de toekomst”, legt Gerrold Hulsman uit. Hij is projectleider bij Jansman Bouw.

De school is bijna af en wordt in de lente van dit jaar opgeleverd.

Van binnen is een schuin plafond te zien waardoor je tot hoog in de nok kijkt. Ook de glaspuien lopen door tot in de nok en trekken het buitengebied naar binnen. Dat geeft een extra ruimtelijk effect. De onder-, midden- en bovenbouw hebben ieder hun eigen domein, met in het midden een gezamenlijke multifunctionele ruimte. Naast de twee scholen is er ook een BSO gehuisvest.      ›

Intensieve samenwerking

De school staat op een voormalig weiland dat begin 2021 bouwrijp werd gemaakt. Door intensief in een bouwteam samen te werken tijdens de voorbereidingen, werd voorkomen dat de medewerkers tijdens de uitvoering voor uitdagingen kwamen te staan. Hulsman: “We hebben het gebouw volledig in een BIM-model ontworpen. Wij als aannemer, de bouwdirectie, de architect en de E- en W-installateur hebben allemaal meegedacht. We hebben het project vooraf in gedachten gebouwd en daardoor hebben we fijn kunnen samenwerken.”

Waardering voor omwonenden

Jansman Bouw heeft jarenlange ervaring in het bouwen van schoolgebouwen en dit was dus geen onbekend terrein. Uit ervaring weet het bedrijf ook hoe omwonenden bij het project betrokken moeten worden, vertelt Hulsman “Toen we begonnen met bouwen, moest er geheid worden. Voor omwonenden is dat over het algemeen een spannend proces. We hebben vooraf overlegd met hen, tijdens het heien trillingsmonitoringen opgehangen en toen we klaar waren een naschouw gedaan. Omdat het proces goed verliep, was er een goede basis van hoe we met elkaar omgingen. De fundering van het gebouw moet goed zijn, maar ook van het project en de samenwerkingen. We hebben graag een goed contact met de buren en brengen onze waardering uit.” 

Bouwinfo

Opdrachtgever
Stichting Op Kop Giethoorn

Architect
Van Manen en Zwart Architecten

Hoofdaannemer
Jansman Bouw

Staalconstructie
Staalbouwbedrijf Kamphof

BVO
1.100 m2

Bouwperiode
herfst 2021 – lente 2022

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details