Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
‘Nieuwe regelgeving staat duurzame ontwikkelingen helaas in de weg’
The Mayor, Amstelveen.

‘Nieuwe regelgeving staat duurzame ontwikkelingen helaas in de weg’

Begin januari zijn de nieuwe BENG-eisen van kracht geworden. Hoewel het in de basis goed is om nieuwe duurzaamheidsdoelen te formuleren en hierbij strenge kaders aan te geven, heeft de BENG-methodiek ook een keerzijde, vindt Jan Sier van Hiensch Engineering B.V. “De regels en normen achter de BENG-methodiek zijn nu zo uitgebreid en gedetailleerd dat de vrijheid om nieuwe duurzaamheidsconcepten te ontwikkelen, wordt weggenomen”, vertelt hij. “Hierdoor worden ontwikkelingen geremd, terwijl deze juist hard nodig zijn om de uitdaging om CO2-neutraal te worden te kunnen waarmaken.”

Een belangrijke BENG-eis volgens Sier is dat de opwekkingsrendementen van alle toegepaste technieken ondersteund moeten worden met een BCRG-kwaliteitsverklaring. Het opstellen van zo’n verklaring duurt circa een half jaar. Bovendien zijn hier hoge kosten mee gemoeid. “Voor een product dat je honderden of zelfs duizenden keren verkoopt, is deze tijds- en kosteninvestering geen enkel probleem. De uitdaging ontstaat echter bij maatwerk systemen. Het is ondoenlijk om voor iedereen systeem een BCRG-verklaring op te stellen, terwijl dit vooralsnog wel is vereist. Als gevolg hiervan zien we dat unieke systemen steeds vaker plaats maken voor standaard oplossingen. En dat terwijl juist in duurzame projecten maatwerk essentieel is.”

De balans is ver te zoeken

Het verzamelen, ordenen en indienen van bewijslast gaat volgens Sier te vaak ten koste van het bedenken van en investeren in duurzame concepten. “Voor Hiensch Engineering B.V. zelf heeft de BENG-regelgeving met name betrekking op de energielabels. Alle nieuwe woningen en kantoren in Nederland moeten verplicht worden opgeleverd met een energielabel. Ook dit is in basis een goede ontwikkeling. Echter vraagt de bewijslast die hiervoor moet worden aangeleverd, inclusief specificaties, foto’s en facturen, teveel administratieve uren. De balans tussen bestede tijd, kosten en daadwerkelijke duurzaamheidsmaatregelen is hierdoor ver te zoeken. Dit heeft onder andere tot gevolg dat we nu medewerkers die normaal gesproken nieuwe concepten ontwikkelen en engineeren, moeten inzetten als administrateur. Immers is de bewijslast noodzakelijk om de woningen en kantoren te mogen opleveren. De gecertificeerde BENG-medewerker is hiervoor verantwoordelijk. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”

House Modernes, Utrecht.

Onder andere de energietransitie en snelle toename van het aantal all-electric opwekkingsinstallaties illustreert volgens Sier de nood aan nieuwe, duurzame concepten. “Zowel in woningen als kantoorgebouwen worden steeds vaker warmtepompen toegepast voor de opwekking van warmte en koude. Door deze elektrificatie ontstaat een knelpunt in de Nederlandse nutsinfrastructuur. We beschikken weliswaar over grote zonnepanelenvelden en windmolenparken, maar ons energienetwerk kan hun stroomopbrengsten nog niet aan. Zowel aan de aanbod- als vraagzijde hebben we te maken met enorme knelpunten, die (exploitatie)technisch uitstekend op te lossen zijn. Bijvoorbeeld door maatwerk energiesystemen te ontwikkelen. Helaas worden deze concepten (nog) op geen enkele manier gewaardeerd in de BENG-systematiek. En ook onze wetgeving is hier onvoldoende op voorbereid. Volgens de Warmtewet mogen we weliswaar lokale systemen voor warmte- en koudeopwekking aanleggen en exploiteren, maar de Elektriciteitswet laat dit voor de levering van stroom niet toe.”

Pilotprojecten voor meer bewustwording

Wil je de transitie naar een duurzame en all-electric gebouwde omgeving mogelijk maken, dan is de ontwikkeling van lokale energiesystemen noodzakelijk, volgens Sier. “We moeten niet meer alles willen transporteren via de landelijke infrastructuur; deze is hier onvoldoende voor geschikt. Om de bewustwording op dit vlak te vergroten, participeren wij bijvoorbeeld in denktanks. In Amsterdam zijn we bovendien met de gemeente en haar duurzaamheidsdeskundigen in gesprek, om op basis van pilotprojecten af te wijken van de actuele regelgeving. Zo hebben we inmiddels een project lopen, waarin ontheffing van de Elektriciteitswet wordt gevraagd. Hiermee willen we laten zien dat er hele goede en duurzame oplossingen beschikbaar zijn. Maar ook wat deze oplossingen inhouden en wat ervoor nodig is om ze succesvol te implementeren. Want de mogelijkheden zijn er. Nu de juiste regelgeving en BENG-waardering nog.”

Over Hiensch Engineering B.V.

Hiensch Engineering B.V. is een toonaangevend en onafhankelijk adviesbureau voor installaties en duurzaamheid. Met een grote betrokkenheid, gedrevenheid en kennis van systemen en techniek wordt, samen met opdrachtgevers en bouwteampartners, gewerkt aan innovatieve installatietechnische concepten en duurzame oplossingen in onze bebouwde omgeving. Naast het welzijn en welbevinden van de mens staan kwaliteit, energie en duurzaamheid hierbij voorop.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details