FAAY

Vraag naar 'Kingsize-wand' groeit.

01:45
07-11-2018

Nieuwe productielijn ‘Kingsize-wand’ versnelt ketenintegratie

Later dit jaar neemt producent FAAY in Vianen de nieuwe productielijn voor de zogenoemde ‘Kingsize-wanden’ in gebruik. “Hiermee kunnen onze bekende wandelementen in principe oneindig worden gekoppeld tot een groot wandelement, dat in zijn geheel op locatie wordt geplaatst”, vertelt manager Techniek & Projecten Robert-Jan Kobben. “Inclusief leidingschachten en elektra, daar waar de klant het wil.”

De producent van de ‘uiterst duurzame’ FAAY-binnenwand (opgebouwd uit restmateriaal van de vlasproductie), maakt hiermee een belangrijke stap in de doorontwikkeling van zijn rol als co-maker, zegt Kobben. “Onze wanden staan bekend om hun hoge geluiddichtheid en brandwerendheid, en zijn daardoor uiterst geschikt voor de woningbouw. Wij hebben al geëxperimenteerd door verschillende systemen uit ons programma enkelvoudige, verdiepinghoge scheidingswanden te koppelen tot wanden tot wel 4,5 meter breed, voorzien van sparingen, leidingsleuven en elektra. Hierbij hebben wij verschillende montagewijzen uitgeprobeerd. Als dit straks machinaal kan, met een geautomatiseerde projectlogistiek ondersteund door BIM, kan de opdrachtgever in een BIM-omgeving zelf actief ‘engineeren’ aan een project.” 

‘Bimmen’ is al aan de orde in projectsamenwerkingen met bouwkundig aannemer Hegeman (woningbouw in Leerdam en Arnhem-Schuytgraaf), installatiebedrijf Löwik en prefab betonbouwer MBS. “Onze hele bedrijfsvoering wordt erop ingericht dat verschillende bouwpartners binnen een BIM-omgeving hun ‘legoblokjes’ invoeren; die lezen wij uit, zodat wij klant- en procesoptimaal kunnen produceren. En als straks, we verwachten voor het einde van het jaar, de wanden naar wens automatisch geproduceerd kunnen worden, inclusief schachten en elektra, gaan we ook in de logistieke uitvoering grote sprongen maken.”

FAAY

Kingsize-panelen geprefabt in de fabriek.

Klantvraag en kwaliteit
Met als belangrijke toevoeging dat de opdrachtgever steeds grotere wandbreedtes vraagt, om de handjes, logistiek, afstemmingen en risico’s op de bouwplaats te minimaliseren – een structurele ontwikkeling in de bouw die FAAY actief ondersteunt. Het familiebedrijf uit Vianen ziet de Kingsize-wand als een nieuw product, dat onderdeel is van een prefabproces. De wanden worden volledig opnieuw getest wanneer dat is vereist. Kobben: “In nieuwbouwprojecten komt het voor dat er wandbreedtes tot wel vijf meter worden gevraagd. In de praktijk zal het vaker minder zijn, maar de nieuwe productielijn, een uitbreiding van het bestaande fabricageproces van de FAAY-wand, kan in principe oneindig lange wanden produceren. De vraag van de klant staat echter centraal, en de praktijk is leidend. Wij leveren aan projecten waarvan de gebruikerskwaliteit hoog is, en dat stelt sowieso hoge eisen aan de eindkwaliteit.” 

De FAAY-wand is – naast in standaard woningen – bijvoorbeeld te vinden in vrijwel alle IKEA’s ter wereld, in Jumbo-vestigingen, in studentenhuisvesting en in zorggebouwen. “Met de Kingsize-wand richten wij ons meer op de conceptuele projecten en cascobouw. Bij een casco bouwwerk is de kans groot dat de wanden nat worden. Daarom is de toplaag van de Kingsize-wand behandeld met een waterwerende coating. Ook leveren wij op speciaal door ons ontwikkelde bokken. Daarmee kun je elke wand op elk moment pakken doordat ze verticaal staan. De wanden zijn te tillen middels hijsogen, maar ook met lepels zodat de kraan er niet per se hoeft te staan bij het lossen. Met deze nieuwe productielijn spelen wij in op de toekomst. Inmeten en assembleren op de bouwplaats is echt verleden tijd. Het roer moet nu echt om in de bouw.”   

Tekst: Jan-Kees Verschuure
Beeld: FAAY

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Stedenbouw partners

DakbedekkingHofjesbuurt