Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwe installaties voor rijksmonument De Koepel: Licht- en krachtinstallaties worden snel en plug-and-play geïnstalleerd
Het enorme volume van De Koepel vraagt om een afgewogen klimaatconcept, evenals om slimme licht- en krachtinstallaties.

Nieuwe installaties voor rijksmonument De Koepel: Licht- en krachtinstallaties worden snel en plug-and-play geïnstalleerd

Onder het motto ‘Open De Koepel’ krijgt de voormalige koepelgevangenis in Haarlem een nieuwe publieke bestemming, met academisch onderwijs als hart. Tijdens de transformatie blijft de unieke monumentale uitstraling van het gebouw behouden, terwijl de toon en het gebruik een complete metamorfose ondergaan. Het enorme volume van De Koepel vraagt om een afgewogen klimaatconcept, evenals om slimme licht- en krachtinstallaties.

De Koepel is tussen 1899 en 1901 gebouwd volgens het Panopticon-principe. De voormalige gevangenis heeft een ronde vorm met langs de buitenmuur vier gestapelde ringen met in totaal 240 cellen, waarop de bewaarders vanuit het middengebied vrij zicht hadden. De Haarlemse stichting Panopticon heeft het koepelgebouw sinds 2016 in eigendom en is initiatiefnemer van de herontwikkeling. Naast een universiteit zal het rijksmonumentale gebouw onderdak bieden aan een bioscoop, innovatiecentrum, gamemuseum, expositieruimte, bedrijvigheid en horeca. Voor het ontwerp en de realisatie van de gebouwgebonden installaties heeft de stichting een overeenkomst gesloten met Unica Building Projects.

Wieland GST18i3® zwart.

Eenvoudige montage, snelle doorlooptijd

Unica is onder andere verantwoordelijk voor de klimaatbeheersing, sanitaire installaties, meet- en regeltechniek, stroomvoorzieningen, databeveiliging en brandveiligheidsinstallaties in De Koepel. Voor de stroomvoorziening nam de totaalinstallateur al in de tenderfase contact op met Isolectra. “Om de montage te vereenvoudigen, rekening houdend met de korte doorlooptijd, heb ik in het bouwproces met projectmanager Albert Rietveld, lead engineer Dick Wijnants en hoofd uitvoerder Martin Kriek van Unica geïnventariseerd of en hoe het project stekerbaar uitgevoerd kon worden”, vertelt Frans van Loon, Key Accountmanager bij Isolectra. “Hoe konden de licht- en krachtinstallaties het best worden opgebouwd? Voor de stroomverdeling is bovenin De Koepel Wieland vlakband met een nominale geleiderdoosnede van 5×10 mm²/50A aangebracht. In totaal gaat het om vier stukken driefase vlakband, vanaf waar de stroomverdeling naar de voormalige cellen is opgebouwd. Voor montage bovenop de vlakband hebben wij in samenwerking met Unica twintig aftakkasten met 3x16A installatieautomaten ontworpen. Vanaf hier wordt de installatie volledig stekerbaar opgebouwd.”

Voor de stroomverdeling is bovenin De Koepel Wieland vlakband aangebracht.

Stekerbare installaties op maat

Vanaf bovenin De Koepel wordt steeds een Wie­land-snoer naar beneden door de schacht geleid, vertelt Van Loon. “Dit snoer passeert op vier lagen een cel, die na de oplevering dienst zal doen als kantoortje. Ook voor de 240 cellen hebben wij samen met Unica een projectspecifieke aftakkast ontworpen. Omdat deze aftakkasten ingepast moesten worden in een bouwkundige koof, waren we gebonden aan strikte maatvoeringen. Geen probleem echter voor Wieland, die exact op klantmaat kan leveren. Gekozen is voor aftakkastjes in plaatstaal en met een nette afwerkrand, waardoor een hoogwaardige look & feel wordt geborgd. Elke aftakkast beschikt over één installatie-automaat, één stekerbare Wieland-aansluiting voor de verlichting en één stekerbare Wieland-aansluiting voor de wandcontactdozen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details