Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Projecten

Nieuwe hotelvleugel sluit perfect aan bij bestaande toren

©egbertdeboer.com-20211008–0280HR

Tekst | Johan Debaere

Beeld | egbertdeboer.com

7 december 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Op 9 juni laatstleden opende het nieuwe Van der Valk Hotel in Venlo de deuren. De bestaande toren met 60 kamers bleef behouden. Quant Architectuur tekende daarnaast een nieuwe hotelvleugel met hoog- en laagbouwgedeelte, die naast 106 kamers ook congreszalen en een auditorium, restaurants en bars én wellness-faciliteiten omvat. Bij de realisatie maakten hoofdaannemer Wijnen Bouw en de andere bouwpartners vooral gebruik van duurzame en C2C-gecertificeerde bouwmaterialen en technieken. De sloop gebeurde in augustus 2019 en een maand later begonnen de aannemers met de ingrijpende bouwwerkzaamheden. Zowat 2 jaar later is het hotel klaar.

De familie Van der Valk is al sinds 1992 eigenaar van dit hotel in Venlo. De band met Quant Architectuur dateert van een paar jaar later, toen er als uitbreiding een hoteltoren gebouwd moest worden. “Zowat 6 jaar geleden was het voor de eigenaars duidelijk dat de oorspronkelijke gebouwen niet langer aan de eisen voldeden. Door onvoorziene omstandigheden belandden hun plannen tijdelijk in de koelkast, maar uiteindelijk besloot de directie om hun ambities toch te realiseren. Ze gaf ons de opdracht om een duurzaam hotel te ontwerpen, geïnspireerd door het Cradle-to-Cradle principe, dat ook perfect aansloot bij de visie van de gemeente”, stelt architect Max Markusse. “Net als de meest faciliteiten met de befaamde toekan staat ook dit hotel op een zichtlocatie langs de autoweg. Het was de bedoeling om de bestaande toren met 60 kamers, die een signaalfunctie heeft, te behouden en de rest van de gebouwen te slopen en te vervangen door een nieuwbouwvolume. Uiteraard moest alles op de bestaande site gerealiseerd worden en ook één geheel vormen met de bestaande toren. Daarom werd bewust gekozen voor een bijkomende toren met een hoogte van 55 meter, waardoor er minder ruimte nodig was om uit te breiden en er extra parkeerplaatsen gecreëerd konden worden. Hiervoor moest wel het bestemmingsplan met een maximale hoogte van 35 meter aangepast worden. Daarnaast kwam er ook een laagbouw met twee bouwlagen van elk 4,5 meter hoog, die gekoppeld is aan de beide torens door middel van een entreehal met een hoogte van 13,5 meter.”

Duurzame en onderhouds­vriendelijke gebouwen

Dankzij deze nieuwbouwvleugel kan het hotel nu in totaal 600 gasten tegelijk ontvangen. Het omvat 166 hotelkamers, 12 congreszalen en een auditorium met 140 zitplaatsen, een à la carte restaurant en een live cooking buffetrestaurant, een wellness- en fitnessetage en zwembad, een trendy hotelbar en een rooftop bar. “Hoe hoger je komt, hoe mooier het uitzicht wordt”, gaat de architect verder. “Voor het nieuwe gedeelte werd in samenspraak met de eigenaars gewerkt met duurzame C2C-gecertificeerde materialen en technieken. De nieuwe toren is heel onderhoudsvriendelijk met veel aluminium composiet op de gevel en aluminium kozijnen met een fijne detaillering. Plafondhoge raampartijen zorgen voor een ongekende lichtinval en onbelemmerd zicht op de omgeving. De laagbouw is zoveel mogelijk opgetrokken in natuurlijke producten en heeft een ‘groene’ uitstraling: natuursteen als rand, lariksbogen als spelbepalende elementen in de gevel en ook binnenin onder meer veel hout. Ook op het vlak van de technieken werd uiteraard gekozen voor de meest duurzame oplossingen.”

Strak plan

Vandaag prijkt een trotse toekan op de gevel van het nieuwe Van der Valk Hotel in Venlo, dat volgens een strak plan gerealiseerd werd. De ontwerpen en vergunningen dateren van het voorjaar 2019. De aannemers begonnen in augustus 2019 met de sloop en zowat 2 jaar later was alles klaar. In de toekomst zal ook de oude toren nog volledig gerenoveerd worden.  

Keuze voor prefab laat toe om sneller te bouwen

Ingenieursbureau WSP beschikt over veel expertise op het vlak van prefab bouwconstructies en werd daarom bij de realisatie van de nieuwe vleugel van Van der Valk Hotel Venlo betrokken. 

“In het originele ontwerp wilde men gebruik maken van in het werk gestort beton, maar hoofdaannemer Wijnen Bouw wilde toch laten bekijken of het mogelijk was om de bovenste delen van het gebouw in prefab uit te voeren. Zo kwam ze bij ons terecht. We werkten in een paar weken tijd een alternatief ontwerp op basis van prefab bouwelementen uit, rekening houdend met de constructieve opdeling van het gebouw en de mogelijkheden van de vloer. We zochten ook een oplossing voor het dak en maakten een kostenraming voor het geheel”, stelt Robin van Gerwen, hoofdontwerper en afdelingshoofd bouwconstructies. “Uiteindelijk werd beslist om de volledige bovenbouw in prefab te realiseren, waarna we in overleg met de hoofdconstructeur de productietekeningen maakten en tot slot de prefab leverancier bij de montage begeleidden. Dankzij dit herontwerp kon het project sneller gerealiseerd worden.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Van der Valk
Architect Quant Architectuur, Venlo
Hoofdaannemer Wijnen Bouw, Someren

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Sander van Hout

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details