Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwe fase in herontwikkeling van industriegebied creëert 116 appartementen en 18 eengezinswoningen

Nieuwe fase in herontwikkeling van industriegebied creëert 116 appartementen en 18 eengezinswoningen

Tijdens verschillende projecten bouwde Heijmans er al heel wat appartementen, woningen, kantoren en commerciële voorzieningen. Met Kade Noord realiseerde het bouwbedrijf een volgende fase, met 134 wooneenheden rondom een gezamenlijke binnentuin en half verdiepte parkeervoorziening. Begin april 2019 werd de eerste paal geslagen en dit voorjaar werd het project opgeleverd. 

Focus op Zutphen. (Beeld: Huib van Dongeren)

Noorderhaven in Zutphen begon voor Heijmans als een gebiedsontwikkeling. In 2006 kocht de vastgoedtak van de firma uit Rosmalen het Reesink terrein. Een jaar later begon ze met grootschalige sloopwerkzaamheden. Alleen een aantal monumentale panden bleef behouden. “In november 2012 zijn we gestart met de realisatie van een masterplan, dat in verschillende fasen voor 1.100 appartementen, woningen, kantoren en commerciële voorzieningen moet zorgen”, vertelt senior commercieel manager Danny Janssen. “Het nieuwste pareltje is Kade Noord. Hiervoor ontwikkelde KCAP Architects & Urban Planners 53 appartementen en tekende Zecc Architecten 63 appartementen en 18 eengezinswoningen, die samengebracht zijn in een gesloten bouwblok met een gezamenlijke binnentuin en parkeerplaats.”

Strakke planning

Voor wie de werkzaamheden in Zutphen volgt, zal vooral de strakke bouwplanning in het oog springen: van maart 2019 tot maart 2021. Eigenlijk was Heijmans een half jaar voordien al gestart met de samenstelling van een Q-Team (bouwplaatsmanager, projectleider, werkvoorbereider en calculator). Deze werkgroep moet voor een vlot en efficiënt verloop van het project zorgen. “We zijn in maart 2019 gestart met ontgraven, waarna begin april de eerste paal geslagen werd. Vooronderzoek had hier aangetoond dat heien aangewezen was boven boren”, licht bouwplaatsmanager Goos Juffer toe. “Het complex is voorzien van een palendeksysteem, dat voor de waterhuishouding van de daktuin zorgt door middel van lange geperforeerde buizen onder de keldervloer. Door gebruik te maken van het verankeringssysteem van Peikko konden we de betonnen kolommen schoorvrij op de bouwplaats monteren. Liggers in voorgespannen beton laten ons toe om grote vrije overspanningen te maken, waardoor het kelderdek van kolom naar kolom in één keer overspannen kon worden. We kozen ook bewust voor betonnen gevelelementen met een ingestort schuifsysteem die de verankering van de elementen garandeert, waardoor we 3 weken na het storten van het constructiebeton al de gevel konden sluiten. Op die manier slaagden we erin om de ruwbouw- en afbouwfase aanzienlijk te verkorten. Zo was de ruwbouw voor de bouwvak in 2020 af en waren de gevels voor kerst klaar, waarna tijdens de eerste 5 weken van dit jaar de woningen afgebouwd werden.”   

Kade Noord is het nieuwste pareltje in de herontwikkeling van het voormalige Reesink bedrijventerrein.

Een project vol uitdagingen

Een vlotte uitvoering van een dergelijk project staat of valt volgens de mensen van Heijmans vooral met de sfeer op de bouwplaats. Alhoewel de bouw van Kade Noord op het eerste zicht probleemloos verliep, kreeg het bouwteam toch met een aantal externe factoren, zoals een verontreinigde grond en het weer, af te rekenen. De grootste uitdaging was deze keer echter COVID-19. “Het is een bijkomende taak om al de maatregelen op een bouwplaats goed toe te passen. Gelukkig hebben we dit samen kunnen aanpakken”, merken Janssen en Juffer op. “In de eerste plaats waren er heel wat praktische zaken, zoals extra keten en plaszuilen, aangepaste schafttijden, jerrycans vol schoonmaakalcohol en de gekende ‘anderhalve meter afstand’-stickers. We moesten echter ook een team van 180 mensen overtuigen om naar de bouwplaats te komen, terwijl de rest van het land thuis mocht werken. Het komt er ook op aan er steeds voor die mensen te zijn en hen continu op alle vlakken te begeleiden.” Het team van Heijmans slaagde met verve in deze uitdaging en is intussen al druk bezig met een volgend bouwproject voor Noorderhaven.

Projectinfo 

Hekwerken op maat voor prestigieus woon­project met appartementen en woningen

Als het op hekwerken, balkonbeglazing, trappen en hulpconstructies aankomt, kunnen architecten, woningcorporaties, projectontwikkelaars en aannemers met de ogen dicht een beroep doen op de specialisten van Trahecon. De firma uit Waalwijk, met de productiefaciliteit in Polen, is ook één van de ‘preferred suppliers’ van Heijmans en actief voor het nieuwbouwproject Noorderhaven in Zutphen. 

“We werden in een vroeg stadium bij het project Veld 4 betrokken, om een technische oplossing te bieden voor de hekwerken die de architect in de plannen geïntegreerd had”, vertelt commercieel manager John Loeffen. “Aangezien alles bij ons maatwerk is, was dit project geen uitzondering op de regel. Bij Trahecon voeren we alles in eigen beheer uit: van engineering en productie tot planning en montage. We werken daarbij met het 3D/BIM-bouwmodel, waardoor de kans op fouten vanaf de aanvang tot een minimum gereduceerd wordt. De aanvraag van het bouwbedrijf voor dit project dateert van februari 2019 en recent hebben we de laatste elementen op de bouwplaats gemonteerd. We kregen onlangs ook de opdracht voor Veld 2 en Veld 3 op Noorderhaven in Zutphen.”

Bouwinfo

Opdrachtgever
Heijmans Vastgoed, Amersfoort

Architecten
Zecc Architecten, Utrecht en KCAP Architects & Urban Planners, Rotterdam

Hoofdaannemer
Heijmans Woningbouw, Rosmalen

   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details