Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwe duurzame blikvanger op de Vanderlande campus
Het markante karakter van het gebouw wordt voor een groot deel bepaald door een uit glas bestaande vliesgevel met daarbij horizontale en verticale belijningen.

Nieuwe duurzame blikvanger op de Vanderlande campus

Daarmee groeit ook de behoefte aan werkplekken op de Vanderlande campus in Veghel. Nadat hier in 2016 een fonkelnieuw hoofdkantoor (Gebouw 50) verrees, wordt met Gebouw 60 komende zomer een volgend onderkomen opgeleverd. Het kantoorpand, zeven verdiepingen hoog en zo’n 15.000 m2 groot, herbergt na realisatie onder meer 800 werkplekken, een bedrijfsrestaurant, een sportruimte en een onder het verhoogd maaiveld gelegen parkeergarage.

Gebouw 60 is gelegen aan de Corridor, de verbindingsweg tussen de A50 en het centrum van Veghel. Het energie- en CO2-neutrale gebouw, ontworpen door LA Architecten, Nelissen Ingenieursbureau en constructiebureau Verhoeven en Leenders, wordt qua architectuur een duidelijk herkenbaar onderdeel van de campus. Tegelijk wordt gestreefd naar het BREEAM ‘Outstanding’-label, het hoogst haalbare resultaat op duurzaamheidsvlak. Speerpunten waaraan ook hoofdaannemer Bouwbedrijf van de Ven uit Veghel in nauwe samenwerking met Vanderlande en haar adviseurs Altavilla en Phidias en installateur Hoppenbrouwers Techniek een aanzienlijke bijdrage levert.     

Hoogtepunten

Projectleider Henry van Opstal licht namens Bouwbedrijf van de Ven de bouwkundige highlights van het project toe. “Het gebouw kenmerkt zich door een kolommenstructuur met breedplaatvloeren. De betonnen kern, met daarin de liften en het trappenhuis, geeft het pand de benodigde stabiliteit. Op de begane grond en eerste verdiepingsvloer wordt het bedrijfsrestaurant ondergebracht. De verdiepingen in de toren daarboven bieden plaats aan kantoren.” Tegen het gebouw aan is verder voorzien in een parkeergarage met daarbovenop een fraaie daktuin. Het markante karakter van het gebouw wordt voor een groot deel bepaald door een uit glas bestaande vliesgevel met daarbij horizontale en verticale belijningen. “De geveldelen die zon vangen, zijn aan de binnenzijde voorzien van uit gerecyclede pet-flessen vervaardigde screens”, vervolgt Van Opstal. “Een ander in het oog springend onderdeel van het gebouw is de ruim bemeten luifel, een stijlvolle blikvanger die wordt gedragen door vijf ‘bomen’ van Cortenstaal.”     

Korte doorlooptijd

Het nieuwe Gebouw 60 vertoont op een aantal vlakken gelijkenis met Gebouw 50. Vandaar dat Bouwbedrijf van de Ven gedurende de aanbesteding (dialoog fase) door Vanderlande meermaals werd uitgenodigd om de sfeer en het karakter van het eerder gerealiseerde pand te proeven. “Na de opdrachtverwerving en het tekenen van de contracten zijn direct de funderingspalen de grond in gegaan”, blikt Van Opstal terug. “Daardoor konden wij begin 2019 starten met de ruwbouw van het kantoorgedeelte.” Tijdens de ruwbouw bracht Thermo Konstrukties met behulp van kranen de vliesgevel van het gebouw aan. Een activiteit die de uitvoering bespoedigde. “De doorlooptijd van de ruwbouw bedroeg per verdieping een maand”, aldus Van Opstal, die nu al tevreden terugblikt op de vlekkeloos verlopen samenwerking met Vanderlande en de veelal regionale toeleveranciers. Een samenwerking die tot mooie extra’s heeft geleid. “Door samen met onze opdrachtgever het inkooptraject te doorlopen, kunnen we het project niet alleen budgetneutraal binnen de gestelde tijd afronden, er is ook ruimte voor ongeplande voorzieningen. Daarvan zijn de loopbrug over de kleine vide en het sedum op de luifel mooie voorbeelden.”   

Veelzijdige constructietechnische expertise

De uitgebreide kennis en kunde van Verhoeven en Leenders, gespecialiseerd in het maken van constructieve ontwerpen voor nieuwbouw-, verbouw- en herbestemmingsprojecten, komt perfect tot uitdrukking in het nieuwe Gebouw 60. 

Het Volkelse ingenieursbureau verzorgde vanaf het schetsontwerp tot en met de uitvoering de constructieve engineering van het kantoorgebouw, de luifel en de onder het verhoogde maaiveld gesitueerde parkeergarage. De wens voor het betonnen casco met een kolommenraster van 8 x 8 m was een vlakke vloer zonder balken voor een maximale ruimte ten behoeve van de installaties. Er is gekozen voor een puntvormig ondersteunde breedplaatvloer van 340 mm. De stabiliteit wordt ontleend aan de vier betonnen kernen. Het resultaat is een solide constructie, die een flexibele indeling mogelijk maakt, voor nu en in de toekomst. 

De vijf bovenste bouwlagen hebben een uitkraging van 3 m, die gerealiseerd is met stalen vakwerkspanten. De luifel aan het gebouw heeft een bijzondere draagconstructie met vijf dragende ‘bomen’ van Cortenstaal. De dakrand van de luifel mocht niet hoger zijn dan de gevelbanden, waardoor de ruimte voor de dakconstructie uiterst beperkt was. De gehele luifel is hiervoor in 3D berekend. Na Gebouw 50, waarvan Verhoeven en Leenders eveneens de constructies heeft geadviseerd, is er weer een iconisch gebouw toegevoegd aan het bedrijfsterrein van Vanderlande.

De kracht van massief houten plafond- en wandsystemen

Net als bij Gebouw 50 koos Vanderlande ook in haar nieuwe kantoorgebouw voor de massief houten plafond- en wandsystemen van Derako. Hout in het interieur zorgt immers voor een goede akoestiek én een warme, aangename uitstraling en is bovendien milieuvriendelijk, circulair en gezond.

“Dit project omvat in totaal 4.170 m2 Derako Grillsysteem in FSC® gecertificeerd hout, type African Ayous en Grenen. 3.500 m2 is in het gebouw als plafonds en wanden toegepast en nog eens 670 m2 als buitenplafonds. De latten in het grillpaneel zijn 20 mm breed en 120 mm hoog en hebben een tussenvoeg van 140 mm. Bij ons grillsysteem worden de latten onderling gefixeerd met aluminium of kunststof flexibele deuvels. Op die manier ontstaat visueel één vlak, dat zonder onderbrekingen op plafond en wand kan doorlopen”, legt sales manager Tim Tolsma uit. “Zoals bij elk project werkten onze engineers eerst een legplan uit, dat in overleg met de opdrachtgever gefinaliseerd werd. Na de goedkeuring startten we met de productie van de grillpanelen in diverse lengtes. Deze werden in batches van 500 à 600 m2 om de twee weken op de bouwplaats uitgeleverd, in volledig overleg met het afbouwbedrijf. Aangezien het grillsysteem per verdieping uitgeleverd moest worden, zijn de kisten met panelen en alle toebehoren op maat gemaakt, om zo door de puien binnengebracht te worden. Het resultaat mag intussen best gezien worden. Dat komt niet alleen door onze kwaliteitsvolle producten, maar evenzeer door de uiterst vakkundige montage van afbouwbedrijf Gepla.”

Eén partner voor bouwprojectmanagement en brandveiligheidsadvies

Voor het management van haar bouwprojecten doet Vanderlande sinds de realisatie van hoofdkantoor ‘Gebouw 50’ in 2014 bewust een beroep op de specialisten van Altavilla. Die hebben intussen aan een half woord genoeg om te weten wat Vanderlande wenst en verwacht. Bovendien denken externe adviseurs en medewerkers van de opdrachtgever, onder aanvoering van Altavilla, tijdens zogenaamde snelkookpansessies in de ontwerpfase creatief mee over de invulling van elk project. 

“Op dit moment begeleiden we de realisatie van het nieuwe energie- en CO2-neutrale (BREEAM ‘Outstanding’ gecertificeerde) kantoor ‘Gebouw 60’, vanaf de initiatiefase tot en met de nazorg. Zo stelden we het ontwerpteam samen, bestaande uit architect, installatieadviseur, brandveiligheidsadviseur en constructeur, en in een latere fase ook het bouwteam. Binnen dat geheel functioneer ikzelf als de bouwregisseur die de planning, kwaliteit en het budget nauwlettend in het oog houdt en ervoor zorgt dat duidelijke afspraken gemaakt en ook nagekomen worden”, vertelt senior projectmanager Sascha Jost. “Naast het bouwprojectmanagement verzorgen we ook het brandveiligheidsadvies. Vanderlande stelt daarbij dat elk gebouw met een sprinklerinstallatie uitgerust moet zijn. Dat is door ons in een brandveiligheidsconcept en uitgangspuntendocument (UPD) vastgelegd. Daarnaast hebben we een PvE brandmeld- en ontruimingsalarminstallatie opgesteld.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details