Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwe brandtesten op hsb-elementen leveren unieke data brandveiligheid op

Nieuwe brandtesten op hsb-elementen leveren unieke data brandveiligheid op

Resultaten brandtesten op gevelvullende hsb-elementen maakt James Hardie bekend op PREFAB 2019-beurs

James Hardie, wereldleider in vezelcement producten en marktleider in gipsvezel- en brandwerende oplossingen, heeft nieuwe data verzameld over de brandveiligheid van gevelvullende hsb-elementen. Deze data zijn het resultaat van uitgebreide brandtesten die James Hardie jarenlang op deze hsb-elementen heeft uitgevoerd. De unieke nieuwe data worden gepresenteerd tijdens de PREFAB 2019-beurs (stand 05.B055), die van 8-10 oktober plaatsvindt in de Brabanthallen in ’s Hertogenbosch. “Doel van het uitgebreid en jarenlang testen van deze constructie is om de ontwikkeling van een gevelbrand zo nauwkeurig mogelijk te achterhalen als de gevelopbouw uit hsb-elementen bestaat”, zegt Larson van Dijk, chief engineer bij James Hardie Group.

De James Hardie Group, waar de merken fermacell®, JamesHardie® en Aestuver® deel van uitmaken, speelt in op de huidige ontwikkelingen in de markt die vragen om steeds veiliger gebouwde brandveilige gevelconstructies. De afgelopen jaren heeft James Hardie diverse gevelconstructies en bouwknopen met gevelvullende hsb-elementen op hun gedrag bij brand getest. Hieruit zijn unieke resultaten naar voren gekomen. “Met deze nieuwe testdata kunnen we de ontwikkeling van een brand in een hsb-gevel nog beter in kaart brengen. Hiermee kunnen we de prefab hsb-industrie voorzien van nieuwe kennis over brandveiligheid”, zegt Van Dijk. In het Bouwbesluit is er vooral aandacht voor de brandklasse van gevelmaterialen. Van Dijk vervolgt: “Maar de brandklasse van gevelmaterialen is niet hetzelfde als de brandveiligheid van een gevel. Bij brandklasse gaat het over brandvoortplanting over de gevel. Bij brandveiligheid gaat het er om hoe snel de brand of de rook in het volgende appartement komt. Dit omvat veel meer dan de brandklasse van het gevelmateriaal. Het gaat vooral om de knooppunten. En juist deze worden zelden getest.”

Voor de brandtest zijn twee gevelvullende hsb-elementen boven elkaar geplaatst, met een betonvloer ertussen, gecombineerd met een geventileerde gevelconstructie. Hiervoor werd onder andere een traditionele opbouw van hsb-elementen gebruikt, die van binnen naar buiten zijn opgebouwd uit 12,5 mm fermacell® Gipsvezelplaat, dampdichte folie, stijl- en regelwerk van 38×235 mm, gevuld met glaswol en aan de buitenzijde een brandvertragende dampopen folie. In de geteste gevel waren standaard ventilatieroosters aangebracht (55 mm hoog). Bij de tests was vooral aandacht voor de brandontwikkeling in de spouw. “Hoe de brand zich ontwikkelt in de spouw was voorheen nauwelijks zichtbaar, omdat gevelbekleding het zicht belemmert. Na het testen van de hsb-elementen zijn we te weten gekomen hoe grillig een gevelbrand verloopt en wat brand doet met de toegepaste materialen in het hsb-element”, zegt Van Dijk. De twee boven elkaar geplaatste hsb-elementen lieten zien dat ze ruimschoots voldoen aan de woningscheidingseisen (WBDBO 60 min).

Duidelijk werd ook dat vuurlast niet afhankelijk is van het potentiële aandeel hout in het gevelvullende hsb-element. Zo is ook onderzocht welke extra bijdrage de Powerpanel H2O levert aan de brandveiligheid in het geval van een gevelconstructie die is afgewerkt met een stuclaag of steenstrips. Uit de test blijkt dat deze cementgebonden plaat extreem stabiel blijft onder vuurbelasting. “De temperatuurstijging aan de binnenzijde van het hsb-element verloopt langzaam en de achterliggende bevestigingsmiddelen, constructiehout en glaswol worden volledig uitgenut. Nadat het constructiehout verdwijnt door de brand, valt de plaat naar binnen onder zijn eigen gewicht. Dit gebeurde tijdens de brandtest na ongeveer vier uur”, zegt Van Dijk. Met deze testdata kan James Hardie nieuwe berekeningen maken, bijvoorbeeld of brand wordt beïnvloed door open voegen in de gevelbekleding of door hardschuim-isolatie, die over hsb-elementen wordt gezet om met beperkte (hout)diktes een hoge isolatiewaarde te realiseren. “Kortom, door de brandtesten zijn we veel te weten gekomen over de mate van brandveiligheid van gevelvullende hsb-elementen”, zegt Van Dijk.

James Hardie komt met de brandtesten tegemoet aan de behoefte vanuit de markt wat betreft nieuwe data over brandveiligheid bij opdrachtgevers van bouwprojecten die op zoek zijn naar hsb-gevelconstructies. “De markt vraagt op dit moment om hsb-elementen die op alle onderdelen aan de huidige wet- en regelgeving en bouweisen voldoen, zoals geluids- en isolatie-eisen, brandwerendheid en lucht- en waterdichtheid”, zegt Ton Borgers, key accountmanager van James Hardie. Deze trend richt zich met name op prefab hsb-gevelconstructies als totaaloplossing, die als totaalconcept is getest en gecertificeerd. Met de resultaten uit de brandtesten is James Hardie aan de slag gegaan. “We zijn uitgegaan van bestaande hsb-elementen, die bijvoorbeeld gecombineerd worden met nieuwe isolatiesoorten met hoogrendementsisolatie om aan de huidige thermische eisen te voldoen”, legt Borgers uit. Zo bevat het onderzoek bijvoorbeeld een testrapport met testgegevens over het effect van de verschillende nagelafstanden bij het bevestigen van de Powerpanel H2O als drager voor steenstrips. Hiervan heeft James Hardie complete tabellen opgesteld. “In feite hebben we een knooppunt dat nauw op de werkelijkheid aansluit, getest”, vult Van Dijk aan. Deze testen zijn verricht door geaccrediteerde laboratoria die op Europees niveau testen uitvoeren. Op basis van deze testen wordt een expertisepaper geschreven.

“De totaaloplossing draait volledig om houtskeletbouw”, zegt Peter Vriens, commercieel directeur Benelux. Hij geeft aan dat James Hardie voor het onderzoeken van het totaalconcept intensief met andere fabrikanten heeft samengewerkt, zoals lijm- en steenstripfabrikanten, waarvan de producten in de hsb-elementen zijn toegepast. “Met hen hebben we concrete LTA’s vastgesteld van de technische systemen van de totaaloplossing in houtskeletbouw met duidelijke instructies en aanwijzingen voor de aannemer die de systemen toepast. Deze methode biedt de klant zekerheid en garantie op de gesloten elementen en de standaard details van het hsb-gevelelement. Volgens Borgers is deze totaaloplossing gebaseerd op drie pijlers: complete ontzorging, veiligheid en zekerheid. “Met deze hsb-gevelconstructie zijn brandvoorspellingen te doen die de werkelijkheid benaderen. Daarnaast ontzorgt de prefab constructie de aannemer, omdat hij hiermee een efficiëntieslag en faalkostenreductie kan bereiken bij het realiseren van zijn project. Prefabricage heeft de toekomst en zal de denkwijze in de hele bouwkolom wijzigen”, zegt Borgers.

Fermacell BV is actief op de internationale bouwstoffenmarkt met systeemoplossingen voor de droge afbouw. Het bedrijf produceert en levert gipsvezelplaten, vloerelementen en cementgebonden platen. De producten van Fermacell zijn sterk geluidsisolerend, stootvast, vochtbestendig en brandvertragend. Bovendien bevatten ze geen schadelijke stoffen en zijn ze 100% recyclebaar. Voor meer informatie: www.fermacell.nl Voor specifiek meer informatie wat betreft fermacell Brandwerende systemen, download hier het nieuwe Brandboek: https://www.fermacell.nl/brandboek

Fermacell BV is onderdeel van de James Hardie Europe Group en verkoopt ook gevel vezelcement producten (voor meer informatie: www.jameshardie.nl).

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details