Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwe basisschool De Kameleon is de brug naar wijk en Zuiderpark

Nieuwe basisschool De Kameleon is de brug naar wijk en Zuiderpark

De Kameleon heeft nu nog twee locaties: een hoofdgebouw aan de Carnissedreef en een dependance in de Fazantstraat in Rotterdam-Zuid. De nieuwbouw komt naast het bestaande gebouw aan de Carnissedreef en kan alle leerlingen en sportieve voorzieningen herbergen. Projectmanagers Esther Penders en Jasmijn Klingens van Drees & Sommer Netherlands begeleidden de selectie van het ontwerpteam.

De nieuwe school biedt onderdak aan alle circa 500 leerlingen. “Het huisvesten van de school op één locatie was een belangrijke voorwaarde voor het ontwerp”, vertelt Esther Penders. “Andere uitdagingen voor de inzendingen van de ontwerpteams waren de inpassing van het ontwerp in de vernieuwende omgeving rond het Zuiderpark en het creëren van een mooi speelplein binnen de beschikbare ruimte.”

Loopbrug als verbindend en ruimtescheppend element

OIII architecten heeft in het ontwerp naast de leslokalen, leerpleinen, bibliotheek, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en een groot speelterrein ook een gymzaal meegenomen die openbaar bereikbaar is. “Doorslaggevend in de ontwerpteamselectie was onder meer de verbinding met het achterliggende Zuiderpark die de architect in zijn ontwerp heeft gecreëerd. De school en gymzaal zijn verbonden door een loopbrug op de eerste verdieping. Deze biedt goed zicht op de groene omgeving van het Carnisse eiland en het Zuiderpark. De loopbrug is ook de verbinding naar de gymzaal. Onder de brug is ruimte voor een groot schoolplein. Ook het op deze manier maximaal benutten van de beschikbare ruimte spreekt ons in dit ontwerp erg aan.”

Aandacht voor sport en spel

Schooldirecteur Firdevs Durgut is enthousiast over het ontwerp: “We gaan van het huidige schoolgebouw en een dependance naar één nieuw gebouw. De nieuwe school is daarmee heel efficiënt. De Kameleon is een sportieve basisschool met veel aandacht voor beweging. Zo is er vijf dagen per week sportpauze voor alle leerlingen en worden er ook naschoolse sportactiviteiten aangeboden. ook de kennismakingslessen met nieuwe sporten, verdiepingslessen en trainingen voor sporttoernooien. De nieuwbouw geeft ons allerlei mogelijkheden om spelen en bewegen te integreren in ons programma.”

Openbare gymzaal

Ook Coen Booster, manager Uitvoeringsteam Onderwijshuisvesting van Gemeente Rotterdam en Lennard van den Berg van Stichting BOOR zijn tevreden met de ontwerpkeuze: “De nieuwbouw past perfect in zijn groene en bebouwde omgeving. De gymzaal van het gebouw biedt mogelijkheden, niet alleen voor De Kameleon, maar voor de hele buurt. Samen met het Sportbedrijf Rotterdam spannen wij ons in om hier naast een onderwijslocatie ook een vernieuwde sportlocatie voor de omgeving te creëren die ook buiten schooltijden openbaar toegankelijk is. Om het project op de lange termijn een succes te laten worden, is er al in de ontwerpfase extra aandacht voor beheer- en exploitatieafspraken en total cost of ownership.”

Planning  

In opdracht van Stichting BOOR voert Drees & Sommer het projectmanagement van de nieuwbouw van OSBS De Kameleon. Dat begon met de selectie van het ontwerpteam. “Het was belangrijk eerst de stakeholdersgroepen te informeren voordat we de publiciteit opzochten met dit project. Nu de wijk is geïnformeerd kunnen we open over de nieuwbouw praten. We krijgen veel enthousiaste reacties”, vertelt Esther Penders. Collega Jasmijn Klingens vult aan: “Sinds de selectie hebben we al grote stappen gezet in de uitwerking van het ontwerp. Na de vakantie gaan we verder met de definitief ontwerpfase. De eerstvolgende stappen zijn de (verdere) aansturing van de ontwerp- en realisatiefase, het formeel opstarten van de bestemmingsplanwijziging, de aanbesteding van een aannemer en vervolgens de directievoering en het kwaliteitstoezicht op de bouw. In augustus volgend jaar start volgens de huidige planning de bouw van de nieuwe school die ongeveer een jaar zal duren. Wij kijken ernaar uit samen met het team van OIII architecten, De Kameleon, het sportbedrijf en Stichting BOOR een mooi gebouw te realiseren.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details