Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwe aanwinst voor de Zaanse woningmarkt: de Kroon

Nieuwe aanwinst voor de Zaanse woningmarkt: de Kroon

Aan de Provincialeweg vlakbij het Volkspark, kunnen inwoners en woningzoekenden zich opmaken voor de komst van 67 gloednieuwe koopappartementen in Zaans industriële stijl. Vorige week tekende wethouder Songül Mutluer (Wonen en Bouwen) de anterieure overeenkomst met ontwikkelaar Investeringsmaatschappij BS b.v.. Het ontwerp komt van Bureau FKG architecten aan de zaan. 

Het complex komt op het voormalige BAM bedrijventerrein ter hoogte van de Mauritsstraat en bestaat uit een viertal geschakelde ‘woonfabrieken’ en een ‘loods’. Architect Patriek Duisdecker van FKG: “De fabriekspanden van Verkade uit de nabije omgeving zijn een belangrijke drager en inspiratiebron. Zo sluiten we aan op het rijke verleden, maar transformeren de plek in een geheel eigen karakter. Op een eigentijdse wijze worden fraai gemetselde bakstenen, grote verticale gevelopeningen, beton, staal, ritmiek en industriële elementen zoals laaddeuren en hijsbalken, vertaald naar een nieuwe architectuur.”

de Kroon

De appartementen krijgen oppervlaktes van 40 tot 80 m²  en verschillende prijsklassen met een eerste bandbreedte van € 185.000 – € 215.000 en oplopend tot € 350.000. Het wordt onderzocht of (een deel van) de appartementen via Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ) in de markt gezet kunnen worden, waarmee kopers de grond in erfpacht krijgen. Zo wordt de Kroon voor een grotere groep mensen toegankelijk. Wethouder Songül Mutluer: “Hoogstaande nieuwbouw in typisch Zaanse stijl in het centrumgebied moet ook voor starters en ouderen betaalbaar zijn.”

Een stap dichterbij de Zaanse woonambitie

De ondertekening van de anterieure overeenkomst voor de Kroon volgt snel in een rijtje van handtekeningen. Zo werd vorige week ook getekend voor de Tijdgeest (306 huurappartementen) en vorige maand nog voor de Zaanse Helden (600 huur- en koopappartementen, waarvan 160 sociale huur), beide in de wijk Zaans Hout.

Het ondertekenen van anterieure overeenkomsten is een belangrijke stap vooruit in de ambitie van Zaanstad om 1000 woningen per jaar te bouwen. Het doel hiervan is niet alleen het aanbod te vergroten, maar ook meer divers te maken, zodat er straks voor elke portemonnee wat te kiezen valt.

Na ondertekening van de anterieure overeenkomst is de weg vrij voor de ontwikkelaars om de bouwaanvraag in te dienen. Het vooruitzicht voor de Kroon is dat einde dit jaar gestart kan worden met bouwen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details