Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Woningbouw

Nieuwbouwwijk Park Triangel: ‘Gecontroleerd bouwen dankzij een zorgvuldige voorbereiding’

Nieuwbouwwijk Park Triangel in Waddinxveen krijgt steeds meer vorm. Zo wordt momenteel gebouwd aan één van de deelprojecten, Tudortuinen, met...

16 september 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Nieuwbouwwijk Park Triangel in Waddinxveen krijgt steeds meer vorm. Zo wordt momenteel gebouwd aan één van de deelprojecten, Tudortuinen, met woningen geïnspireerd op de Engelse Tudorstijl. Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen is vanaf het prille begin bij dit project betrokken.

In Tudortuinen worden gefaseerd 58 gasloze Nul-op-de-Meterwoningen en 20 appartementen gerealiseerd. Adjunct-directeur Michiel Vork van Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen vertelt dat het project drie fases omvat en dat alle nieuwbouwwoningen inmiddels zijn verkocht. Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen was één van de partijen die zich inschreef voor een tender om dit deelproject te realiseren. “Daar waren in totaal 10 ontwikkelaars bij betrokken. Na een preselectie zijn er drie, waaronder wij, overgebleven en uiteindelijk hebben wij de tender gewonnen met onze inzending ‘Tudortuinen’.”

Vork vertelt dat vervolgens en onder andere samen met Van Manen Architecten een architectonisch plan en stedenbouwkundige opzet zijn uitgewerkt. “Daarbij moesten we binnen bepaalde, van tevoren gestelde kaders blijven. Belangrijke eisen waren dat de buurt van toegevoegde waarde moet zijn en aan hoge kwaliteitseisen moet voldoen.” En de keuze voor de Tudorstijl? “Dat was ook een voorwaarde. Alle woningen in de wijk worden gebouwd in diverse Engelse architectuurstijlen. Hier viel de keuze op Tudor. De architect heeft daar op een fraaie, eigentijdse manier invulling aan gegeven. De ontwerpen zijn beoordeeld door een kwaliteitsteam, dat de kwaliteit van het gehele Park Triangel bewaakt.”

Onderscheidend karakter

De randvoorwaarden zijn volgens Vork gesteld om niet alleen Tudortuinen, maar heel Park Triangel een onderscheidend karakter te geven. “Toen we in 2018 met de voorbereidingen begonnen, is daar nadrukkelijk naar gekeken. Er is onder meer bewust gekozen voor de bouw van het appartementencomplex, om in de grote marktvraag naar appartementen te voorzien, een gevarieerd woningaanbod te creëren en aan het hoge ambitieniveau te voldoen.” Dat hoge ambitieniveau en het onderscheidende karakter speelden vanaf het eerste moment een belangrijke rol. “De woningen worden middels de standaard OB2-bouwmethode van Ouwehand gerealiseerd, gebaseerd op onder andere prefab casco’s. Binnen deze bouwsystematiek zijn de architectonische variatie en kwaliteit goed te realiseren, met toch een korte bouwtijd. Ten opzichte van een traditioneel proces scheelt dit circa 4 maanden. Dat heeft als voordeel dat geïnteresseerden al snel kunnen zien hoe de woningen en het plan vorm krijgen.”

Gecontroleerde bouw

Een ander voordeel tijdens de bouw is dat de voorbereiding in BIM gebeurde. Vork: “Dat is onderdeel van onze kracht. Je kunt in een 3D/BIM-model in het voortraject alles al uitwerken en passend maken. Vervolgens ga je hiermee aan de slag, waardoor je tijdens de bouw alleen nog op de details en logistiek hoeft te focussen. Gecontroleerd bouwen dus.” De bouwwerkzaamheden verlopen dan ook voorspoedig, vertelt hij. “Logistiek gezien zijn er geen problemen en de planning is met de diverse partijen goed afgestemd. In de eerste fase, waarmee in december 2019 is begonnen, worden 28 woningen en het complex met 20 appartementen gerealiseerd. Hierbij gaat het om Nul-op-de-Meterwoningen met daartoe geëigende installaties. Er is sprake van bodemwarmte, WTW en zonnepanelen. Wat de panelen betreft, is bewust gekozen voor een indak-systeem, met de panelen tussen de dakpannen dus. Dit draagt namelijk bij aan de bijzondere uitstraling van de woningen. De verwachting is dat we de woningen van de laatste fase in het eerste kwartaal van 2021 kunnen afronden.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%