Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Nieuwbouw vriesopslag en kokerij Remkes Epe:

remkes-4-kopieren

29 mei 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Hoge ambities bij pluimveeslachterij

In Epe bouwt pluimveeslachterij Remkes tegenover de bestaande productielocatie en tegen het kantoorgebouw een grootschalige uitbreiding, waarmee het bedrijf een verdere integratie van de productieketen tot stand wil brengen. Doel is om zo meer grip te krijgen op de kwaliteit van het assortiment gegaarde kippenvleesproducten. In het najaar krijgt Remkes daartoe de beschikking over een gebouwdeel voor pasteurisatie en kokerij van 4.000 m², een vriesopslag van 3.800 m² en een expeditieruimte van 2.400 m². De duurzaamheidsambities liggen zeer hoog: het streven is een BREEAM-NL ‘Outstanding’-waardering.

Vogelvluchtimpressie, met van links naar rechts de vrieshal, expeditie en pasteurisatie/kokerij.

Vogelvluchtimpressie, met van links naar rechts de vrieshal, expeditie en pasteurisatie/kokerij.

 

Ben Wolters, projectleider voor Norel Bouwgroep, vertelt hoe de toekomstige productielijn eruit ziet: “In de huidige vestiging worden de kippen geslacht, waarna ze over de weg naar de nieuwe pasteurisatie-kokerij gaan, waar het vlees wordt bewerkt. Vervolgens gaan de producten zo snel mogelijk via de vriestunnel naar het nieuwe vrieshuis. De kokerij vervangt een kokerij in Deventer, waardoor Remkes flink bespaart in tijd en transportkosten en waardoor de milieubelasting lager wordt.”

BREEAM-punten

Om de BREEAM-score ‘Outstanding’ te bereiken, is een gebouw ontworpen met hoge isolatiewaarden dat is uitgevoerd met zonnepanelen, LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtschakeling, waterbesparend sanitair en koelinstallaties met warmteterugwinning. Wolters: “De koeling helpt de verwarming en de verwarming helpt de koeling. De rest van de energie wordt geleverd door 335 zonnepanelen op het dak. Maar om ‘Outstanding’ te behalen, ben je er dan nog niet. Je moet met alles rekening houden, want overal zijn punten te verliezen. Daarom hebben we elke twee weken overleg met BREEAM-adviseur Adamas om materiaalkeuzes, aanpassingen, groen- en natuurcompensatie en bouwplaatsoplossingen te bespreken.”

remkes-2-kopieren

Aanleg van de geïsoleerde vloer van de vrieshal.

 

Dikke vriesvloer

Na de bouwvak van 2019 is de uitvoering gestart, met als eerste fase de aanleg van de vloer van de vrieshal op een geboorde fundering. Deze vloer bestaat van onder naar boven uit een stabilisatielaag van gebroken puin met gerecycled beton, 20 cm hoogwaardige isolatie, een 22 cm dikke betonnen ondervloer met vloerverwarming – tegen het opvriezen van de ondergrond,  20 cm drukvast isolatiemateriaal en tot slot een monolithisch afgewerkte betonvloer van 20 cm dik. Bovenop de vloer is een staalconstructie geplaatst met zwaar geïsoleerde sandwichpanelen en dito dakbeplating. Wolters: “De vrieshal en de nieuwe productiehal krijgen grijze gevelbeplating op een gemetselde plint van bruin metselwerk, bij de expeditie wordt dit metselwerk doorgetrokken in de gevel. het bestaande pand met kantoorfuncties bestaat uit felrood metselwerk.   

remkes-3-kopieren

De vrieshal is bijna dicht.

 

Procesoptimalisatie

De nieuwbouw voldoet uiteraard aan de modernste eisen op het gebied van productie en voedselveiligheid. Wolters: “Dat kun je gerust overlaten aan de ontwerpers van M.M. Hoogendoorn Ontwerp en Bouwburo, die daar veel ervaring in hebben. Remkes laat wat dit betreft niets aan het toeval over en legt de lat zeer hoog. Ook in de voorbereiding merkten we al dat dit geen gewone opdracht was. De nieuwbouw was voor Remkes een kans om het productieproces optimaal in te richten. De pluimveeslachterij is hierbij niet over één nacht ijs gaan, maar heeft veel tijd gestoken in het volledig optimaliseren van het proces. Daardoor zijn we wat langer bezig met de voorbereiding van de bouw, maar wel met straks als resultaat een efficiënte fabriek met BREEAM ‘Outstanding’.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Randy van den Hoek

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Stedenbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details