Impressie van de expeditie.

Impressie van de expeditie.

01:51
29-05-2020

Nieuwbouw vriesopslag en kokerij Remkes Epe:

Hoge ambities bij pluimveeslachterij

In Epe bouwt pluimveeslachterij Remkes tegenover de bestaande productielocatie en tegen het kantoorgebouw een grootschalige uitbreiding, waarmee het bedrijf een verdere integratie van de productieketen tot stand wil brengen. Doel is om zo meer grip te krijgen op de kwaliteit van het assortiment gegaarde kippenvleesproducten. In het najaar krijgt Remkes daartoe de beschikking over een gebouwdeel voor pasteurisatie en kokerij van 4.000 m², een vriesopslag van 3.800 m² en een expeditieruimte van 2.400 m². De duurzaamheidsambities liggen zeer hoog: het streven is een BREEAM-NL ‘Outstanding’-waardering.

Vogelvluchtimpressie, met van links naar rechts de vrieshal, expeditie en pasteurisatie/kokerij.

Vogelvluchtimpressie, met van links naar rechts de vrieshal, expeditie en pasteurisatie/kokerij.

 

Ben Wolters, projectleider voor Norel Bouwgroep, vertelt hoe de toekomstige productielijn eruit ziet: “In de huidige vestiging worden de kippen geslacht, waarna ze over de weg naar de nieuwe pasteurisatie-kokerij gaan, waar het vlees wordt bewerkt. Vervolgens gaan de producten zo snel mogelijk via de vriestunnel naar het nieuwe vrieshuis. De kokerij vervangt een kokerij in Deventer, waardoor Remkes flink bespaart in tijd en transportkosten en waardoor de milieubelasting lager wordt.”

BREEAM-punten

Om de BREEAM-score ‘Outstanding’ te bereiken, is een gebouw ontworpen met hoge isolatiewaarden dat is uitgevoerd met zonnepanelen, LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtschakeling, waterbesparend sanitair en koelinstallaties met warmteterugwinning. Wolters: “De koeling helpt de verwarming en de verwarming helpt de koeling. De rest van de energie wordt geleverd door 335 zonnepanelen op het dak. Maar om ‘Outstanding’ te behalen, ben je er dan nog niet. Je moet met alles rekening houden, want overal zijn punten te verliezen. Daarom hebben we elke twee weken overleg met BREEAM-adviseur Adamas om materiaalkeuzes, aanpassingen, groen- en natuurcompensatie en bouwplaatsoplossingen te bespreken.”

remkes-2-kopieren

Aanleg van de geïsoleerde vloer van de vrieshal.

 

Dikke vriesvloer

Na de bouwvak van 2019 is de uitvoering gestart, met als eerste fase de aanleg van de vloer van de vrieshal op een geboorde fundering. Deze vloer bestaat van onder naar boven uit een stabilisatielaag van gebroken puin met gerecycled beton, 20 cm hoogwaardige isolatie, een 22 cm dikke betonnen ondervloer met vloerverwarming – tegen het opvriezen van de ondergrond,  20 cm drukvast isolatiemateriaal en tot slot een monolithisch afgewerkte betonvloer van 20 cm dik. Bovenop de vloer is een staalconstructie geplaatst met zwaar geïsoleerde sandwichpanelen en dito dakbeplating. Wolters: “De vrieshal en de nieuwe productiehal krijgen grijze gevelbeplating op een gemetselde plint van bruin metselwerk, bij de expeditie wordt dit metselwerk doorgetrokken in de gevel. het bestaande pand met kantoorfuncties bestaat uit felrood metselwerk.   

remkes-3-kopieren

De vrieshal is bijna dicht.

 

Procesoptimalisatie

De nieuwbouw voldoet uiteraard aan de modernste eisen op het gebied van productie en voedselveiligheid. Wolters: “Dat kun je gerust overlaten aan de ontwerpers van M.M. Hoogendoorn Ontwerp en Bouwburo, die daar veel ervaring in hebben. Remkes laat wat dit betreft niets aan het toeval over en legt de lat zeer hoog. Ook in de voorbereiding merkten we al dat dit geen gewone opdracht was. De nieuwbouw was voor Remkes een kans om het productieproces optimaal in te richten. De pluimveeslachterij is hierbij niet over één nacht ijs gaan, maar heeft veel tijd gestoken in het volledig optimaliseren van het proces. Daardoor zijn we wat langer bezig met de voorbereiding van de bouw, maar wel met straks als resultaat een efficiënte fabriek met BREEAM ‘Outstanding’.”   

Tekst | Tjerk van Duinen Beeld | M.M.Hoogendoorn Ontwerp en Bouwburo, Van Norel Bouwgroep

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Kozijnen met VMGR-keurmerk

Heel veel ramen en deuren zijn er in de nieuwbouw van Remkes niet te vinden, maar ook daar is voor de hoogste kwaliteit gekozen. Gevel Design Beek zat voor de aluminium ramen en deuren en een flinke vliesgevel bij de personeelsentree al vroeg aan tafel bij de bouwteamvergaderingen.

“Zo werken wij al 25 jaar het liefst: in bouwteamverband met opdrachtgever, architect en aannemer”, vertelt Ton ten Brincke, mede-eigenaar van Gevel Design Beek. “Onze kracht is onze uitgebreide kennis van de puien, beglazing, certificeringen en normeringen als het gaat om brand- en vluchtveiligheid. Zo komen we technisch en financieel tot de beste resultaten. Om de hoogste kwaliteit te waarborgen, werken we volgens het VMRG-keurmerk, dat strenger is dan de normen van het Bouwbesluit en die onze producten certificeert. Voor aannemers die per 1 januari volgend jaar moeten voldoen aan nieuwe Wet kwaliteitsborging, is dat extra relevant. Van Norel weet ook dat we de kennis en kunde in huis hebben om het gewenste resultaat voor Remkes tot stand te brengen.”

Gevel Design Beek verzorgt voor Remkes alle aluminium kozijnen en de vliesgevel in de buitengevels. Ten Brincke: “Wij engineren, tekenen, produceren en monteren alles zelf en leveren een compleet product af, inclusief ventilatieroosters, screens voor de buitenzonwering en eventuele domotica, zoals de motorsloten in de loopdeuren. Daarmee ontzorgen we de klant. De puien hebben een hoge isolatiewaarde en zijn waar vereist bij het vrieshuis voorzien van een food safe folie. Als er glasbreuk optreedt, voorkomt die folie dat er glas in het productieproces terechtkomt.”


Economisch en constructief

Voor de constructieberekeningen van de nieuwbouw voor Remkes was Pelecon BV uit Gouda verantwoordelijk. Constructeur Piet Peters leidde het project, waarbij vooral gezocht werd naar een zo economisch mogelijke constructie.

Peters: “Wij kunnen weinig BREEAM-punten verdienen, maar minder materiaal gebruiken is ook duurzaam. Met een hogere staalkwaliteit kun je slanker bouwen. Stel je neemt, zoals wij bij Remkes hebben gedaan, kwaliteit S355 in plaats van het nog veel gebruikte S235, dan kan dat in de constructie anderhalf keer zoveel spanning verdragen. Dat betekent niet dat je anderhalf keer zo weinig materiaal nodig hebt, maar het is wel een stuk slanker. En om dat te maken, is weer minder materiaal en energie nodig. De prijzen van S235 en S355 zijn recentelijk naar elkaar toe gegroeid, daarom schrijven wij de betere kwaliteit nu standaard voor.”

Piet Peters was 21 jaar geleden medeoprichter van ingenieursbureau Peters & Van Leeuwen. Per 1 januari heeft hij de aandelen overgedaan aan Mack Stolwijk en is de onderneming omgedoopt tot Pelecon. Dat maakt deel uit van een verjonging, compleet met nieuwe huisstijl. “Ik blijf nog met veel plezier meewerken in teams die samen gebouwen realiseren met slimme constructies waar het circulaire aspect een steeds grotere rol krijgt. Bijvoorbeeld door te werken met cementvervangers in beton.”

Lees meer over: BREEAM-NL , Remkes , Vriesopslag

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Pluimvee Slachterij Remkes BV, Epe

Ontwerp, bouwmanagement
M.M. Hoogendoorn Ontwerp en Bouwburo BV, De Meern

Constructeur Pelecon BV, Gouda

BREEAM adviseur Adamas groep, Arnhem

Hoofdaannemer Van Norel Bouwgroep, Epe

Staalconstructie Polinder BV, Nunspeet

Aluminium kozijnen Gevel Design Beek, Beek

Overheaddeuren
Hormann, Barneveld

Sandwichpanelen,
dakbeplating,
dakbedekking vrieshal K.I.M. Nederland BV, Apeldoorn

W-installatie B&V Techniek, Papekop

E-installatie Aalbers Installaties, Oene

Koelinstallatie Bort de Graaf, Bunschoten

Bouwtijd juli 2019 – najaar 2020

Totaal vloeroppervlak 13.000 m2

foto-9-kopierenartist-impressie-t-suikerwerk-boz-kopieren