Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwbouw voor Galapagos BV, Oegstgeest: Transparante en dynamische gevel van aluminium en glas
Aldowa heeft de opdracht gekregen om volledig zelfvoorzienend te zijn in de uitvoering.

Nieuwbouw voor Galapagos BV, Oegstgeest: Transparante en dynamische gevel van aluminium en glas

Wie over de A44 bij Oegstgeest rijdt, kan het bijna niet ontgaan: op het Leiden Bio Science Park wordt de laatste hand gelegd aan de uitnodigende en moderne nieuwbouw voor farmaceutisch onderzoeksbedrijf Galapagos BV, waarin circa 14.000 m² VVO kantoor- en laboratoriumruimte wordt geclusterd. Waar een vliesgevel zorgt voor maximale transparantie én lichtinval, geven de geanodiseerde aluminium luifels van Aldowa het gebouw een bijzondere dynamiek.

Zowel aan de boven- als onderzijde van de consoles worden in het werk de aluminium cassettepanelen bevestigd, waardoor hoogwaardige aluminium luifels ontstaan.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd in opdracht van Provast. Ontwikkelend aannemer De Vries en Verburg is verantwoordelijk voor de bouw, naar een ontwerp van OZ Architects. Voor de engineering, productie en montage van de aluminium luifels werd Aldowa ingeschakeld. “In haar ontwerp heeft OZ Architects de grenzen opgezocht van wat technisch mogelijk is”, vertelt projectleider Richard Sliep. “In een vroeg stadium meedenken was nodig om het ontwerp verder vorm te geven en technisch haalbaar en maakbaar te krijgen. Dit herkende De Vries en Verburg en om die reden heeft zij Aldowa al in een vroeg stadium betrokken. Samen met vliesgevelbouwer Wijnveen Aluminium bv hebben wij een slimme oplossing uitgedacht. In een vroeg stadium hebben we alle geveldetails in 2D uitgewerkt. Hierbij hebben we diverse lastige aansluitingen en knelpunten opgelost, in nauw overleg met de architect en met Provast.” Na goedkeuring heeft engineer Antigoni Lampadiari de ontwerpinformatie vertaald naar een 3D-model. “Vanuit dit model wordt de productie in onze fabriek in Rotterdam aangestuurd”, vertelt zij. “Ook is het 3D-model onze montagetekening.”

Hoogwaardige luifels

Aan de basis van de Aldowa luifels liggen samengestelde aluminium consoles. “Deze consoles worden bevestigd op de topsky ankers van de vliesgevel, waardoor een eenvoudige en snelle montage wordt geborgd”, aldus Sliep. “De consoles zijn opgebouwd uit schuine omegaprofielen met een hart-op-hartafstand van 1.800 mm, in combinatie met verticale kokers, die met een vloeiende lasverbinding gekoppeld zijn.” Lampadiari: “Zowel aan de boven- als onderzijde van de consoles worden in het werk de aluminium cassettepanelen bevestigd, waardoor hoogwaardige aluminium luifels ontstaan. Alle cassette-elementen worden geanodiseerd in brons (Alubronze02).” Om zo min mogelijk kleurnuances te garanderen, zijn projectspecifieke kwaliteitseisen opgesteld voor het anodiseerproces én voor de lasverbindingen van bijvoorbeeld de hoekpanelen.

Uitdagende hoekpanelen

De grootste uitdaging in dit project zat volgens Sliep in de engineering en productie van de grote ronde hoekpanelen. “Deze hoekpanelen bestaan uit meerdere onderdelen, die separaat en exact op maat gezet, gewalst én gelast moeten worden”, vertelt hij. “Anders passen de panelen niet in de achterconstructie.” Om een soepele uitvoering te borgen, heeft Aldowa vooraf een aantal proefpanelen gemaakt. Op basis hiervan zijn nog enkele optimalisaties doorgevoerd, waarna met de productie én de montage is gestart. “Wij hebben de opdracht gekregen om volledig zelfvoorzienend te zijn in de uitvoering. Om een efficiënte voortgang te borgen, vangen wij de montage aan zodra de vliesgevelbouwer gereed is met de vliesgevel. Zodra een vliesgevel staat, plaatsen wij onze consoles en cassettepanelen.” In totaal monteert Aldowa circa 990 gevelconsoles, 1.900 m¹ luifels en 410 m¹ dakkap. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details