Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwbouw van Helmond Metalen in Culemborg: ‘Een sterk staaltje bouwen’

Nieuwbouw van Helmond Metalen in Culemborg: ‘Een sterk staaltje bouwen’

Bouwbedrijf J.G. Timmer uit Kesteren geeft een prachtig visitekaartje af met de nieuwbouw van Helmond Metalen in Culemborg. De aannemer uit Kesteren realiseerde daar een nieuw kantoor inclusief opslaghallen en andere benodigde faciliteiten voor een efficiënte bedrijfsvoering voor het metaalverwerkingsbedrijf. De grootste uitdaging zat in het feit dat de productie van Helmond Metalen tijdens het bouwproces ‘gewoon’ door moest gaan. Een uitdaging die het bouw­bedrijf uit Kesteren maar al te graag aanging. De efficiënte onderneming slaagde met vlag en wimpel.

Aan de Rijksstraatweg in Culemborg staat inmiddels een uniek kantoor, namelijk het hoofdkantoor van Helmond Metalen. Het sprekende kantoorgedeelte dient ook als een uitnodigende poort naar het achterliggende terrein, waar het vakbekwame familiebedrijf al 60 jaar actief is met de demontage, sortering en verwerking van metalen. “En dat proces moest gewoon doorgaan, dat was een duidelijke voorwaarde”, zegt projectleider Pieter Kool van Bouwbedrijf J.G. Timmer. 

Uitgekiend ontwerp

“De liefde voor het vak was vanaf de eerste schetsen voelbaar. De familie Helmond beschouwt dit bedrijf als veel meer dan enkel een metaalbewerkingsbedrijf”, aldus projectarchitect Hoeshmand Mahmoed van Architektenburo Guido Bakker uit Veenendaal. Om die reden heeft hij tijdens het gehele proces zo goed mogelijk geprobeerd te luisteren naar de familie. “Dit gebouw moet als gegoten om de bedrijfsvoering passen en absoluut niet andersom. Het gebouw staat in dienst van het familiebedrijf en al hun toekomstige wensen”, vindt de architect. “Stedenbouwkundig gezien is het een opvallende verschijning. Dwars op de Rijksstraatweg, op gepaste afstand, staat het kantoor en tevens de hoofdentree van het achter­terrein. Het kantoor, een combinatie van cortenstaal en baksteen, vormt als het ware een poort naar het indrukwekkende terrein waar alle productie en opslag plaatsvindt. Een spel tussen moderne en landelijke architectuur resulteert in een interessante compositie van de gevel, waar de zoektocht naar de verschillende schalen een prominente rol speelde. Dit gebouw moet namelijk groot materieel kunnen ontvangen en tegelijkertijd ook op de menselijke schaal benaderbaar zijn. De symmetrie van de voorgevel en het materiaalgebruik van de verschillende volumes geven dit gebouw een eigen karakter, passend in de omgeving, bij de familie en vooral bij het bedrijf.”

Daadkracht en breed vakwerk 

Na eerdere succesvolle samenwerkingen kwam Helmond Metalen opnieuw uit bij Bouwbedrijf J.G. Timmer. Piet Helmond, directeur van Helmond Metalen: “Het zijn harde werkers, die niet kijken op een uurtje meer. De medewerkers onderscheiden zich door vakbekwaam en met veel daadkracht mooie projecten te realiseren.” Hij benadrukt nog eens de fijne samenwerking. “Bouwbedrijf J.G. Timmer staat bekend om breed vakwerk. Met een betrokken team van ruim 40 medewerkers en het benodigde materieel realiseert de bouwonderneming projecten in eigen beheer. De aannemer combineert unieke technische kennis en ervaring met een flexibele aanpak. Zowel in de woningbouw, utiliteitsbouw, agrarische bouw en interieurbouw. Kenmerkend zijn de korte lijnen binnen een platte organisatie, met als resultaat: tijdwinst in de vorm van een kort en efficiënt bouwproces.” 

Realisatie

In april vorig jaar klonk het startschot voor Bouwbedrijf J.G. Timmer. Kool: “We zijn begonnen met de opslaglocatie aan de achterkant van het terrein. Daar hebben we acht meter hoge wanden van hoogwaardig beton gerealiseerd. Een bijkomende uitdaging waren de hoogspanningskabels die over het terrein hangen.” Uiteraard wist het bouwbedrijf deze obstakels probleemloos te omzeilen. “Voor dit gebouw is gekozen voor fraaie materialen, zowel binnen als buiten. De voorgevel is voorzien van cortenstaal in combinatie met fraaie bakstenen, aluminium kozijnen en deels aluminium gevelbekleding. Voor het interieur, wederom naar een ontwerp van Architektenburo Guido Bakker, is een moderne en tegelijkertijd warme uitstraling gekozen. Fraaie materialen zoals een strakke gietvloer, cortenstaal en een groene wand zorgen voor de moderne sfeer, terwijl alle maatwerk meubels en design verlichting zorgen voor een heerlijke huiselijke sfeer op kantoor. Er zijn professionele foto’s gemaakt van de metaalproductie en deze zijn in de vorm van fotobehang overal in het pand te bewonderen. Hiermee krijgt elke ruimte een persoonlijke laag.”

Bouwbedrijf J.G. Timmer heeft naast het gebouw ook alle installaties en maatwerk meubels voor zijn rekening genomen. Dit resulteert in een gebouw waar het ambacht vanaf spat. De vakmensen kwamen stuk voor stuk hun beloften na en ontzorgden de medewerkers van Helmond Metalen door het bedrijfsproces niet in de weg te zitten. De productie ging gewoon door en Helmond kijkt daar met volle tevredenheid op terug: “Bouwbedrijf J.G. Timmer verdient echt een pluim.” Inmiddels heeft het bouwbedrijf na de nieuwbouw van het kantoor ook de hallen middenop het terrein gerealiseerd. Kool: “Daar komt ruimte voor opslag en voor het onderhoud van machines. Helmond Metalen heeft in eigen beheer voor de demontage en verwerking van de oude faciliteiten gezorgd, want dat is immers hun eigen specialisme.” Het gehele bouwproject van Helmond Metalen in Culemborg wordt ieder moment opgeleverd. Helmond: “Nu zijn we helemaal klaar voor een duurzame toekomst voor de nieuwe generaties van ons familiebedrijf.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details