Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwbouw Udens College | Scherpenhoek

Nieuwbouw Udens College | Scherpenhoek

Decennialang was de ‘Rooie School’ in Uden een begrip. Toch moest het havo/vwo-gebouw van het Udens College plaats maken voor nieuwbouw. In het nieuwe onderwijsgebouw met de nieuwe sporthal heeft het een waardige opvolger gevonden. Na de meivakantie nemen de leraren en leerlingen er hun intrek.

“De Rooie School was nodig aan vervanging toe”, vertelt directeur bedrijfsvoering Marcel Spierings van het Udens College. “Renovatie was geen optie meer. De gemeente zag dit ook in en stemde in met vervangende nieuwbouw. Deze bestaat uit drie delen: een schoolgebouw in rood stucwerk als knipoog naar de oude Rooie School, een state-of-the-art sporthal en een transparant atrium dat de nieuwbouwdelen met het bestaande Studiehuis verbindt.” 

Comfortabel onderwijsgebouw
Bonnemayer Architecten, in de persoon van Niels Peters, gaf de bouwdelen vorm. In lijn met het onderwijsconcept en op basis van de wensen van de leerlingen, ouders en medewerkers, creëerde hij een comfortabel onderwijsgebouw met een frisse uitstraling. Het gebouw bestaat deels uit drie, deels uit vier lagen en biedt ruimte aan zes domeinen. Elk domein fungeert als thuisbasis voor zo’n 150 leerlingen. Deze kleinschalige leeromgevingen bestaan uit vier lokalen en in het midden een open leerruimte. Buiten de domeinen kunnen de leerlingen gebruikmaken van laboratoria, muziekruimten en praktijklokalen voor creatieve vakken. 

Sporthal en atrium
De nieuwe sporthal ligt tussen het nieuwe onderwijsgebouw en het bestaande Studiehuis in. “Een prachtige hal”, aldus Spierings. “De hal is ook geschikt voor verenigingen in de regio. Hij beschikt over een prachtige publieksvoorziening die later nog is aangepast op verzoek van de gemeente Uden.” Het verbindend element tussen de verschillende bouwdelen is het atrium. In deze transparante verblijfsruimte, waarvan de noordzijde in glas is uitgevoerd, is de temperatuur twee graden lager dan in de lokalen. Dit, plus de inrichting brengen het buitengevoel naar binnen. 

Udens College

De sporthal van het Udens College is met scheidingswanden in drie zalen op te delen.

Open, transparant en energiezuinig
“De bouwdelen geven op fraaie wijze invulling aan onze kernwaarden”, zegt directeur-bestuurder Ad van Kemenade van het Udens College. “Onze openheid, transparantie en vertrouwen in elkaar zijn terug te zien in de open structuur en de diverse ontmoetingsplekken.”
Een andere belangrijke eis van het Udens College is energiezuinigheid. Het gebouw moet voldoen aan een maximaal energieverbruik van 60 kWh/m2 per jaar. “Dit is heel belangrijk”, benadrukt Van Kemenade. “Door onze energielasten laag te houden, blijven er meer middelen ter beschikking voor het  onderwijsproces.”

Haalbaar ontwerp
Het maximale energieverbruik in combinatie met het beschikbare budget, bleek voor de uitvoerende partijen een lastige opgave. “Uiteindelijk vonden we in BINX Smartility de juiste partij”, zegt Spierings. “Met hen gingen we een open, transparante samenwerking aan om tot een haalbaar ontwerp te komen. Dankzij de expertise van BINX op bouwkundig en installatietechnisch vlak is dat gelukt, ook voor wat betreft die 60 kWh/m2. Zo komt de gehele W-installatie uit de koker van BINX. Ook adviseerden zij ons om geen WKO toe te passen. Daarvoor moest diep geboord worden, wat een flinke kostenpost is. In plaats daarvan hebben we nu warmtepompen en een kleine, gasgestookte voorziening die snel bijschakelen mogelijk maakt.” 

Prettige samenwerking
In december 2017 ging de bouw van start. Spierings was nauw bij de werkzaamheden betrokken en keek met stijgende verbazing hoe de betonnen casco’s van het schoolgebouw en de sporthal in recordtijd werden opgebouwd: “De volledige bouw is in een goed jaar tijd gerealiseerd. Dat is mede te danken aan de prettige samenwerking met BINX. We zijn een aantal struikelblokken tegengekomen, maar daar vonden we met elkaar steeds een goede oplossing voor. Ik kijk dan ook terug op een intensief, maar prachtig ontwikkel- en bouwproces.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details