02:01
15-03-2019

Nieuwbouw Udens College | Scherpenhoek

Decennialang was de ‘Rooie School’ in Uden een begrip. Toch moest het havo/vwo-gebouw van het Udens College plaats maken voor nieuwbouw. In het nieuwe onderwijsgebouw met de nieuwe sporthal heeft het een waardige opvolger gevonden. Na de meivakantie nemen de leraren en leerlingen er hun intrek.

“De Rooie School was nodig aan vervanging toe”, vertelt directeur bedrijfsvoering Marcel Spierings van het Udens College. “Renovatie was geen optie meer. De gemeente zag dit ook in en stemde in met vervangende nieuwbouw. Deze bestaat uit drie delen: een schoolgebouw in rood stucwerk als knipoog naar de oude Rooie School, een state-of-the-art sporthal en een transparant atrium dat de nieuwbouwdelen met het bestaande Studiehuis verbindt.” 

Comfortabel onderwijsgebouw
Bonnemayer Architecten, in de persoon van Niels Peters, gaf de bouwdelen vorm. In lijn met het onderwijsconcept en op basis van de wensen van de leerlingen, ouders en medewerkers, creëerde hij een comfortabel onderwijsgebouw met een frisse uitstraling. Het gebouw bestaat deels uit drie, deels uit vier lagen en biedt ruimte aan zes domeinen. Elk domein fungeert als thuisbasis voor zo’n 150 leerlingen. Deze kleinschalige leeromgevingen bestaan uit vier lokalen en in het midden een open leerruimte. Buiten de domeinen kunnen de leerlingen gebruikmaken van laboratoria, muziekruimten en praktijklokalen voor creatieve vakken. 

Sporthal en atrium
De nieuwe sporthal ligt tussen het nieuwe onderwijsgebouw en het bestaande Studiehuis in. “Een prachtige hal”, aldus Spierings. “De hal is ook geschikt voor verenigingen in de regio. Hij beschikt over een prachtige publieksvoorziening die later nog is aangepast op verzoek van de gemeente Uden.” Het verbindend element tussen de verschillende bouwdelen is het atrium. In deze transparante verblijfsruimte, waarvan de noordzijde in glas is uitgevoerd, is de temperatuur twee graden lager dan in de lokalen. Dit, plus de inrichting brengen het buitengevoel naar binnen. 

Udens College

De sporthal van het Udens College is met scheidingswanden in drie zalen op te delen.

Open, transparant en energiezuinig
“De bouwdelen geven op fraaie wijze invulling aan onze kernwaarden”, zegt directeur-bestuurder Ad van Kemenade van het Udens College. “Onze openheid, transparantie en vertrouwen in elkaar zijn terug te zien in de open structuur en de diverse ontmoetingsplekken.”
Een andere belangrijke eis van het Udens College is energiezuinigheid. Het gebouw moet voldoen aan een maximaal energieverbruik van 60 kWh/m2 per jaar. “Dit is heel belangrijk”, benadrukt Van Kemenade. “Door onze energielasten laag te houden, blijven er meer middelen ter beschikking voor het  onderwijsproces.”

Haalbaar ontwerp
Het maximale energieverbruik in combinatie met het beschikbare budget, bleek voor de uitvoerende partijen een lastige opgave. “Uiteindelijk vonden we in BINX Smartility de juiste partij”, zegt Spierings. “Met hen gingen we een open, transparante samenwerking aan om tot een haalbaar ontwerp te komen. Dankzij de expertise van BINX op bouwkundig en installatietechnisch vlak is dat gelukt, ook voor wat betreft die 60 kWh/m2. Zo komt de gehele W-installatie uit de koker van BINX. Ook adviseerden zij ons om geen WKO toe te passen. Daarvoor moest diep geboord worden, wat een flinke kostenpost is. In plaats daarvan hebben we nu warmtepompen en een kleine, gasgestookte voorziening die snel bijschakelen mogelijk maakt.” 

Prettige samenwerking
In december 2017 ging de bouw van start. Spierings was nauw bij de werkzaamheden betrokken en keek met stijgende verbazing hoe de betonnen casco’s van het schoolgebouw en de sporthal in recordtijd werden opgebouwd: “De volledige bouw is in een goed jaar tijd gerealiseerd. Dat is mede te danken aan de prettige samenwerking met BINX. We zijn een aantal struikelblokken tegengekomen, maar daar vonden we met elkaar steeds een goede oplossing voor. Ik kijk dan ook terug op een intensief, maar prachtig ontwikkel- en bouwproces.”

Tekst: Patricia van der Beek
Beeld: Udens College
Projectinfo

Optimaal akoestisch comfort in elke sporthal
In de sporthal van het Udens College paste TIG Akoestiek een innovatieve oplossing toe. Het nieuwe schoolgebouw is één van de eerste locaties waar de specialist in ruimte-akoestiek de SporTIG® scheidingswand installeerde. Deze revolutionaire akoestische scheidingswand leverde TIG Akoestiek de ‘Innovatieprijs Sportaccommodaties 2018’ op.

“BINX Smartility betrok ons in november 2017 bij hun nieuwbouwplannen voor het Udens College”, vertelt akoestisch specialist Bas Gervink van TIG Akoestiek. “We werden gevraagd mee te denken over een akoestisch wandsysteem voor de sporthal. Op basis van de normeringen in het adviesrapport en de wensen van het Udens College, gingen we op zoek naar de best passende oplossing.”

Neerlaatbare scheidingswanden
“De sporthal van het Udens College is met scheidingswanden in drie zalen op te delen”, vervolgt Gervink. “Wat je in zulke gevallen vaak ziet, is dat in de middenzaal het geluid onvoldoende geabsorbeerd wordt. De huidige scheidingswanden doen op dat gebied vrijwel niets, dus kun je alleen de twee korte – bouwkundige – wanddelen en eventueel het plafond, van absorptie voorzien. Vaak is dat niet voldoende en moet je tevens de wanden van de twee buitenste zaaldelen nog voorzien van absorberend materiaal. Wij hebben daar iets op bedacht. Met onze akoestische scheidingswand kunnen we nu ook in de middenzaal optimaal akoestisch comfort bieden. Door de modulaire opbouw hoeven we de wanden rondom minder zwaar te voorzien van absorptie.”

Modulaire opbouw
De akoestische scheidingswanden zijn leverbaar in ieder gewenst formaat. De wanden zijn opgebouwd uit modules van ca. 80 centimeter. Elke module is aan één zijde geperforeerd uitgevoerd en aan de andere zijde gesloten. “Wij doen dit om en om”, zegt Gervink. “Aan de andere zijde van de wand doen we dat ook, maar dan precies andersom. Zo profiteren ook de andere zalen van de geluidsabsorberende eigenschappen van de scheidingswanden.” Doordat modules afritsbaar zijn, kan per situatie bepaald worden wat de meest ideale configuratie is. Door compartimenteren worden afzonderlijke luchtkamers gecreëerd. Deze unieke opbouw, in combinatie met het toepassen van duurzame/gerecyclede PE-wol (vervaardigd uit gebruikte frisdrankflessen), zorgt voor zeer hoge akoestische waarden. Het behalen van de voorgeschreven nagalmtijden vanuit NOC*NSF is op deze wijze zeer eenvoudig te realiseren.

Totaaloplossing
Naast de twee scheidingswanden leverde en monteerde TIG Akoestiek de akoestische wanden rondom in de sporthal. TIG Akoestiek plaatste de akoestische wanden om bouwkundige redenen tegen een houten voorzetwand, maar deze zijn in principe toepasbaar op iedere (achter)wand. Gervink: “Met onze producten leverden we één totaaloplossing en waren we voor BINX Smartility het enige aanspreekpunt betreffende de akoestiek in de sporthal. Dat werkte voor ons allebei prettig en efficiënt.” 


Doelmatige verlichting met lage exploitatielasten
Functioneel, onderhoudsvrij, energiezuinig en representatief. Dat is kenmerkend voor de verlichting in het Udens College. In opdracht van BINX Smartility leverde Sylvania de verlichting en armaturen voor het schoolgebouw en de sporthal. In totaal gaat het om 400 LED-panelen, 150 LED-downlighters en 24 LED-diepstralers. Sylvania leverde ook de decentrale noodverlichting.

“BINX is een zeer goede relatie van ons”, zegt projectmanager Henny Stemerdink van Sylvania. “Al in de aanbestedingsfase vroegen zij ons een lichtplan en offerte op te stellen voor het Udens College. Daarin besteedden we veel aandacht aan verlichting met een lange levensduur en lage energie- en onderhoudslasten.” Na de opdrachtverstrekking, in juli 2018, werkte Sylvania het lichtplan samen met BINX uit tot de definitieve versie.

LED-panelen en LED-downlighters 
Stemerdink zet de gekozen lichtoplossingen uiteen: “In de lokalen pasten we LED-panelen toe. Deze voldoen aan de geldende helderheidseisen en zorgen tevens voor goede, energiezuinige verlichting met minimale onderhoudslasten. Deze verlichting passen we ook toe in de verkeersgebieden met een onderwijsfunctie. De rest van de verkeersgebieden is voorzien van downlighters: ronde LED-inbouwarmaturen met een zeer laag energieverbruik.” 

Diepstralers
In de sporthal hangen LED-diepstralers met balbestendige afscherming. Bij de engineering moest rekening gehouden worden met de verwarmingspanelen die zich eveneens onder het plafond van de sporthal bevinden. Stemerdink: “We moesten de diepstralers tussen deze panelen positioneren en tegelijkertijd zorgen voor een gelijkmatige lichtverdeling. Dat was even puzzelen, maar is uiteindelijk conform de geldende normen gelukt.”

Volgens plan
Sylvania ontwikkelde, produceerde en leverde de verlichting en armaturen. De levering vond just-in-time plaats. “Ondanks een aantal wijzigingen in het ontwerp is alles prima volgens plan verlopen”, besluit Stemerdink. “We kijken terug op een mooi project en een meer dan plezierige samenwerking met BINX.”


Snelle montage prefab casco
Als partner van BINX Smartility bouwde DWM Nederland B.V. het volledige casco van het Udens College. In totaal monteerde DWM 185 prefab wanden, 20 kolommen en 267 kanaalplaatvloeren. De montage van de trappen, bordessen en stalen liggers was eveneens in handen van DWM.

“We hebben het casco van de sporthal in zes dagen neergezet”, vertelt projectleider Dustin de Wit van DWM. “Met een 450 tons mobiele kraan met beweegbare jib manoeuvreerden we het prefab, met een vlucht van soms wel 62 meter, tot vlak naast het bestaande schoolgebouw. Ter plaatse van de tribune monteerden we de elementen met behulp van een steker onder de bestaande luifel. Een knappe prestatie van onze vakmensen.”

Casco hoofdgebouw
Na de sporthal bouwde DWM het casco van het hoofdgebouw, dat uit twee ongelijke, aan elkaar gekoppelde bouwdelen bestaat. De Wit: “Vanwege de splitlevel opbouw realiseerden we om en om van elk bouwdeel een bouwlaag. Tijdens het monteren van een laag op het ene bouwdeel, stortten we de vloer van het andere bouwdeel. Zo konden we constant door monteren en een optimale bouwsnelheid creëren. Uiteindelijk hebben we het casco van het hoofdgebouw in 25 dagen gerealiseerd.”

Stedenbouw partners

Nieuwbouw opslaghal MenkenWestfield Mall of the Netherlands