Nieuwbouw opslaghal Menken

Menken Sassenheim - De gevelpanelen werden blind bevestigd.

01:36
15-03-2019

Nieuwbouw opslaghal Menken | Sassenheim

In Sassenheim verrees het nieuwe opslaggebouw van Menken. Het werd een bouwtraject met verrassingen. Wat aanvankelijk een productiehal had moeten worden, werd uiteindelijk een opslagruimte. Het vroeg nogal wat flexibiliteit van het bouwteam om de stroom van wijzigingen tijdig te verwerken.

Het nieuwe opslaggebouw staat tegenover het bestaande pand van Menken. Met 7.320 m² extra vloeroppervlakte voor productie en opslag zou Menken klaar zijn voor de toekomst. Maar de inzichten veranderden. Stap voor stap koos Menken ervoor om – op dit moment – in het nieuwe gebouw geen grootschalige productie ter hand te nemen, maar de ruimte te gebruiken voor opslag en verhuur. Dit resulteerde in een hal waarvan het achterste gedeelte volledig werd ingericht als opslagruimte. Het voorste gedeelte van de hal kreeg een verdiepingsvloer waarop de cv-ruimte, machineruimte, kantine en toiletten werden geplaatst. Onder de verdiepingsvloer is een koelcel geïnstalleerd.

Last-minute wijzigingen
Voor de realisatie van het bedrijfspand stelde De Vries en Verburg Bouw uit Stolwijk een bouwteam samen. Zo konden alle onderaannemers en toeleveranciers vanaf het prille begin meedenken. “In de regel is dit een zeer efficiënte samenwerkingsvorm”, vertelt Stefan Captein, projectleider van De Vries en Verburg. “Maar toen de opdrachtgever steeds tot nieuwe inzichten kwam, vroeg het aardig wat diplomatie om alle partijen aan boord te houden. Zeker in een tijd waarin iedereen projecten in de wachtrij heeft staan. Gelukkig had de opdrachtgever hier wel begrip voor. Hij realiseerde zich wat de last-minute wijzigingen voor ons betekenden.”

Nieuwbouw opslaghal Menken

Menken Sassenheim – Aan de binnenkant werd de hal totaal anders ingedeeld.


Duurzaamheid
Toen alle wijzigingen waren doorgevoerd, lag er een totaal andere lay-out. De nieuwe – simpele – indeling maakte het project uitstekend uitvoerbaar. De ambitie om het pand neer te zetten met een BREEAM ‘Excellent’-certificaat was op dat moment echter zeer lastig geworden. “Een BREEAM-certificaat is alleen haalbaar als je hier vanaf de eerste dag aan werkt”, weet Captein uit ervaring. “Dus in goed onderling overleg hebben wij besloten niet langer voor een certificaat te gaan. Wel hebben we een aantal voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd op het gebied van duurzaamheid. Zo is het gekozen dakbedekkingssysteem geschikt om te worden belegd met zonnepanelen en met de extra isolerende sectionaaldeuren en sandwichpanelen is ook de isolatie uitstekend op orde.”

Supervlakke vloer
Een uitdaging was de vloer in het achterste gedeelte van de hal. Deze zou later fungeren als ondergrond voor stellingen met een hoogte van 11 meter. Om die reden moest de vloer supervlak worden. “In de vloer hebben we als eerste de rails voor de rijdende stellingen aangebracht”, vertelt Captein hierover. “Vervolgens werden de rails onze ijkpunten. Met grote zorg hebben we de tussenliggende gedeeltes supervlak gemaakt. Het resultaat mag er zijn. De rails liggen prachtig in de grond verzonken.”

De Vries en Verburg leverde de bedrijfshal casco op. De afbouwwerkzaamheden, zoals schilder- en tegelwerk en de inrichting van het buitenterrein, nam Menken zelf op zich.

Tekst: Liliane Verwoolde
Beeld: De Vries en Verburg Bouw

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen binnen nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie.

*Door op 'inschrijven' te klikken gaat u akkoord met onze voorwaarden.

Projectinfo

Bouwen met vertrouwde samenwerkingspartners
Voor de totale buitenschil, de binnenwanden en de hoogwaardig geïsoleerde wanden van de koelcel gaat Menken de Vlag in zee met K.I.M. Nederland. 

Bij bouwprojecten behoort K.I.M. Nederland al jaren tot de vaste toeleveranciers van Menken de Vlag. Hierdoor heeft zij aan een half woord genoeg. “We weten precies hoe Menken de Vlag het hebben wil”, zegt Gerard Scherff, salesmanager van K.I.M. Nederland. “En toevallig geldt ditzelfde voor Bouwbedrijf De Vries & Verburg. Die vertrouwde banden hebben ongetwijfeld bijgedragen aan een vlekkeloos proces.”

Toch is de inpandige koelcel die K.I.M. Nederland heeft geïnstalleerd verre van standaard. Ontwerp en eindproduct zijn custom made en sluiten exact aan op de eisen en wensen van Menken de Vlag. Zo bestrijkt de oppervlakte van de koelcel bijna een kwart van de totale oppervlakte van de hal. Opvallend zijn ook de gevelpanelen aan de buitenzijde. Deze zijn bevestigd met een blind bevestigingssysteem. “We hebben hier gewerkt met inschuimende omegaprofielen”, vertelt Scherff. “Met deze profielen bereik je het hoogst haalbare, zowel in bouwtechnisch als esthetisch opzicht. Er is dan ook een extra fraai resultaat bereikt.”

Stedenbouw partners

Bouwinfo

Opdrachtgever Menken de Vlag, Noordwijkerhout
Architect STOL architecten, Lisse
Aannemer De Vries en Verburg Bouw, Stolwijk
Constructeur Faas & Van Iterson, Sassenheim
Installateur Technische Installaties R. Hijkoop, Sassenheim en Burg Installatietechniek, Lisse
Bouwsom € 4,3 miljoen
Bouwperiode april 2018 – januari 2019

KP Interieur