Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwbouw NVM, Utrecht: Duurzaam in al zijn facetten
In onderaanneming van Heembouw Kantoren verzorgt de Amersfoortse totaalinstallateur alle elektrotechnische, werktuigkundige en sanitaire installaties in de nieuwbouw.

Nieuwbouw NVM, Utrecht: Duurzaam in al zijn facetten

NVM, de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen, realiseert in samenwerking met Heembouw een nieuw hoofdkantoor in Papendorp, Utrecht. De nieuwbouw krijgt een oppervlakte van circa 5.200 m², verdeeld over vier verdiepingen, en biedt werkplekken voor NVM Bureau, de Holding en verschillende deelnemingen. Daarnaast biedt het nieuwe kantoor trainingsfaciliteiten voor leden. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw staan duurzaamheid, energiezuinigheid en een gezond en comfortabel binnenklimaat centraal. De installatietechnieken van Lomans Amersfoort B.V. leveren hier een belangrijke bijdrage aan.

In onderaanneming van Heembouw Kantoren verzorgt de Amersfoortse totaalinstallateur alle elektrotechnische, werktuigkundige en sanitaire installaties in de nieuwbouw. Vanaf het ontwerp tot en met de uitvoering en inbedrijfstelling. “Na oplevering functioneert het volledige gebouw gasloos”, vertelt John van der Mispel, Manager Klantenteam bij Lomans Amersfoort B.V. “Voor de verwarming en koeling van de diverse ruimtes worden twee lucht/water-warmtepompen op het dak geplaatst. Als afgiftesysteem is gekozen voor 4-pijps klimaatplafonds, in combinatie met (basis)ventilatie. In de ruimtes met variabele bezettingen, zoals de vergader- en trainingsruimtes, worden CO2-sensoren geïnstalleerd waardoor vraaggestuurde ventilatie mogelijk wordt. Twee inpandig opgestelde luchtbehandelingskasten voorzien alle ruimtes van exact de juiste hoeveelheid verse lucht, waarbij warmtewielen voor een efficiënte warmteterugwinning zorgen.”

Klimatisering van het atrium

Op werktuigkundig vlak is met name de klimatisering van het centrale atrium een grote uitdaging, vertelt Van der Mispel. “Het atrium is voorzien van een groot glazen dak, waardoor ongewenste opwarming op de loer ligt. Om ook in de warme zomermaanden een comfortabel binnenklimaat te borgen, hebben we een systeem met aanvullende koeling op de omliggende, open balkons uitgewerkt. De gekoelde lucht stroomt vanaf de verdiepingen over in het atrium, waar het zich vermengt met de aanwezige binnenlucht. Warme lucht wordt efficiënt afgezogen bovenin het atrium, volgens het natuurlijke principe dat warme lucht stijgt.”

Gezamenlijk gedragen

Lomans Amersfoort B.V. en Heembouw Kantoren zijn vertrouwde bouwpartners en daardoor zeer goed op elkaar ingespeeld, benadrukt Van der Mispel. “Ook in dit project biedt dit grote voordelen. Het bouwtempo ligt namelijk hoog. Op 25 februari is gestart met het storten van de fundering en op 12 juli werd het hoogste punt al bereikt. Om alle processen in goede banen te leiden, vinden wekelijks bouwoverleggen plaats. Bovendien wordt sinds de ontwerp- en engineeringsfase geïnvesteerd in teamontwikkeling en teambuilding. Elke drie weken organiseren we een sessie, waarbij steeds andere spelers van Heembouw en Lomans aanschuiven. Zo zorgen we dat werkplezier én teamgevoel worden versterkt, dat iedereen aangehaakt blijft en dat het project gezamenlijk wordt gedragen.” Vertrouwen is hierbij de rode draad, vertelt hij. “De nieuwbouw wordt gerealiseerd op basis van een UAV-GC-overeenkomst. Dit vraagt een stuk vertrouwen van de opdrachtgever, die wij als bouwteam niet willen beschamen.”

Representatief en transparant

“In dit project hebben we niet alleen het vertrouwen gekregen, we maken het ook waar”, aldus Van der Mispel. “De geluiden die we van Heembouw Kantoren en het NVM terugkrijgen, zijn zeer positief. Zowel het project als bouwproces lopen voortvarend. Dit vertaalt zich in een representatief en transparant gebouw, waarin duurzaamheid in al zijn facetten tot wasdom komt.” 

In navolging van de werktuigkundige technieken, gaat hij nog iets dieper in op de sanitaire en elektrotechnische installaties: “Overal in het gebouw wordt waterbesparend sanitair toegepast en op het dak komen zonnepanelen. Bovendien installeren we overal DALI LED-verlichting. Een lichtsensor in de armaturen registreert continu de hoeveelheid licht in een ruimte en past daar automatisch zijn lichtniveau op aan. Hierdoor wordt een constante lichtintensiteit geborgd en gaan comfort en energiezuinigheid perfect hand in hand.” In het voorjaar van 2022 moet de nieuwbouw worden opgeleverd. Daarna blijft Lomans Amersfoort B.V. nog minimaal twee jaar betrokken, om samen met het NVM de fijne afstemming en het periodieke onderhoud te verzorgen.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details