Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwbouw Mediavaert is gereed
De 44.000 m2 grote nieuwbouw van DPG Media is in slechts 27 maanden bouwtijd gerealiseerd.

Nieuwbouw Mediavaert is gereed

Hout in de hoofdrol

Aan de Van der Madeweg in Amsterdam-Duivendrecht is begin maart één van de grootste hout-hybride kantoorgebouwen van Europa bouwkundig opgeleverd: het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van DPG Media. Samen met uitvoerder Ron Nijs van aannemer BESIX Nederland kijken we terug op een indrukwekkend bouwproject, waarin hout een bijzondere hoofdrol speelt.

Met ‘Mediavaert’ geven DPG Media en haar ontwikkel- en bouwpartners een positieve impuls aan het mediabedrijf én milieu. Dankzij de toepassing van 6.500 m³ hout in de constructie heeft de nieuwbouw slechts een geringe CO2-uitstoot. In combinatie met de toepassing van (deels) gerecycled beton, in Nederland geproduceerde keramische gevelpanelen, een WKO met warmtepompen, zonnepanelen en een flexibel installatieconcept is een bijzonder duurzaam gebouw gerealiseerd, dat in juni volledig in gebruik moet zijn. Naast de toepassing van hout, is ook de aandacht voor groen bijzonder. Meerdere daktuinen, een groene omloop en een groen interieur met 13 bomen van 4,5 en 6 meter hoog zorgen voor een fijne werksfeer en bevorderen het welzijn en de gezondheid van de medewerkers van onder andere Het Parool, de Volkskrant, Trouw, Qmusic, NU.nl, vtwonen en Libelle.

De gevel is voorzien van duurzame keramische panelen. Opvallend is bovendien het vele glas.

Interessante leerschool

Nijs is met name onder de indruk van de hybride combinatie van hout, beton en staal in Mediavaert. “De bouw van het nieuwe hoofdkantoor was zowel voor BESIX als voor mij persoonlijk een interessante leerschool”, vertelt hij. “Houtbouw is een relatief nieuwe tak van sport, die in de markt vaak nog met argusogen wordt bekeken. Met de bouw van Mediavaert laten wij echter zien dat wij onze hand niet omdraaien voor innovaties en uitdagende projecten. Om de bouw in goede banen te leiden, hebben we zorgvuldig gezocht naar de juiste partners. Om bouw en installaties tot in detail af te stemmen, hebben wij bovendien hoog ingezet op BIM. Deze aanpak heeft zeer goed uitgepakt. Tijdens de bouw hebben zich geen grote clashes voorgedaan.”

Indrukwekkende wenteltrappen en kolommen

Een van de mooiste elementen van de nieuwbouw vindt Nijs de indrukwekkende wenteltrappen in het atrium. “Vanwege de grote afmeting van deze trappen, is gekozen voor stalen constructies. Waar de buitenzijde een witte afwerking heeft gekregen, is de binnenzijde stijlvol bekleed met eikenhouten treden, stootborden en wangen. Hiermee sluiten de trappen perfect aan bij het hout-hybride karakter van het gebouw.” Ook prijst hij de drie verdiepingen hoge kolommen en het vele zichtwerk in dit project. “Medewerkers en bezoekers kunnen de hoofdrol van hout op alle mogelijke plekken ervaren.” 

Hout-hybride constructie

De 44.000 m2 grote nieuwbouw van DPG Media is in slechts 27 maanden bouwtijd gerealiseerd. Eind 2021 werd gestart met de bouw van de parkeerkelder, vertelt Nijs. “De kelder is volledig uitgevoerd in beton. Daarboven is gekozen voor een hout-hybride constructie met houten vloeren, balken en kolommen, die in slechts zeven maanden tijd zijn opgetrokken en die grotendeels in het zicht zijn gebleven. Op de houten vloeren is een betonnen druklaag gestort, die de natuurlijke beweging van hout ondervangt, de noodzakelijke stijfheid garandeert en bijdraagt aan de gewenste geluidswering. En ook de drie stabiliteitskernen zijn uitgevoerd in beton, terwijl voor de uitkraging is gekozen voor een staalconstructie, ingevuld met hout.” Alle houten constructiedelen zijn behandeld met een speciale coating, vertelt hij. “Om het hout ook tijdens de bouw te beschermen, zijn de constructiedelen zo lang mogelijk ingepakt gebleven. Immers kun je eventuele beschadigingen niet zomaar bijwerken.” Tijdens de bouw is bovendien het vochtpercentage van het hout continu gemonitord. “Hierbij hanteerden we een striktere eis dan de houtbouwer, zodat we altijd aan de veilige kant van de medaille zaten.”

Een van de mooiste elementen van de nieuwbouw vindt Nijs de indrukwekkende wenteltrappen in het atrium.

Sneller, lichter en beter bouwen

De keuze voor hout is met name ingegeven door de snelheid waarmee gebouwd kon worden, vertelt Nijs. “In de ruwbouwfase kon 1.400 m² vloer per week gerealiseerd worden, inclusief balken en kolommen! Ook is het materiaal aanzienlijk lichter dan beton, waardoor de fundering minder belast wordt. Bovendien is hout bijzonder én beter voor het milieu.” In vergelijking met traditionele bouwmethoden, zoals betonbouw, levert de productie van hout aanzienlijk minder CO2- en stikstofuitstoot op. “Hout is een hernieuwbaar product. Tijdens hun groei nemen bomen CO2 op, dat in het materiaal blijft opgeslagen. Ook na de verwerking. Uitgaande van 622 kg CO2 per m3 hout, houdt de constructie van Mediavaert maar liefst 4.043.000 kg CO2 vast! Dit is ruim voldoende om het beton van de stabiliteitskernen en druklagen te compenseren.” Ook draagt het gebruik van hout bij aan een esthetisch prettige werkomgeving.

Bouwinfo
  • Opdrachtgever DPG Media
  • Ontwikkelaar Being
  • Architect Team V Architectuur
  • Hoofdaannemer BESIX Nederland

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details