Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuwbouw maakt Axalta klaar voor de toekomst
Impressies Axalta Tiel, door Palazzo Architecten.

Nieuwbouw maakt Axalta klaar voor de toekomst

Op Bedrijvenpark Medel in Tiel realiseert Aan de Stegge Twello momenteel het nieuwe kantoor van Axalta Refinish Nederland, partner in lakreparaties en onderdeel van Axalta, een toonaangevend en wereldwijd opererend coatingsbedrijf. Het perceel waarop de 7.250 m² tellende nieuwbouw van het bedrijf verrijst, is 12.000 m² groot. In het hoogwaardige en toekomstbestendige pand is onder meer voorzien in een kleurmakerij en een magazijn voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Verder komen er kantoren en een modern geoutilleerd trainingscentrum dat voor autospuiters een inspirerende werkplek vormt. Het complex wordt halverwege volgend jaar officieel in gebruik genomen.   

Tekst | Chris Elbers    Beeld | Aan de Stegge Twello/Palazzo Architecten

Terwijl de bouwkundige oplevering al voor eind januari staat gepland, worden nog tot halverwege volgend jaar de laatste puntjes op de i gezet. “Het project bestaat grofweg uit twee delen”, aldus Maurice Smits, commercieel projectmanager bij bouwbedrijf Aan de Stegge Twello. Als eindverantwoordelijke namens Aan de Stegge Twello was hij nauw betrokken bij de contractvorming met opdrachtgever Focus Projectontwikkeling en het verkrijgen van de vereiste vergunningen. “We verwachten het gebouw eind januari op te leveren. Daarna volgt de inrichting van met name het trainingscentrum met de praktijkruimtes. Die activiteit wordt door Axalta grotendeels zelf ingevuld, maar in zijn geheel door ons gecoördineerd. Wél maken we in dit specifieke gebouwdeel een verdiepte vloerput onder de spuitcabines.”

Impressies Axalta Tiel, door Palazzo Architecten.

All-electric

Het nieuwe kantoor van Axalta Refinish Nederland wordt in alle opzichten een duurzaam en toekomstbestendig onderkomen. Om alle bedrijfsactiviteiten voor nu én de toekomst in het gebouw te kunnen onderbrengen, is een overcapaciteit qua metrages gecreëerd. Regeren is immers vooruitzien. “Daarnaast wordt er gebouwd conform de wetgeving zoals die in het Bouwbesluit is vastgelegd”, vervolgt Smits. “Hierdoor voldoet het gebouw in hoge mate aan duurzaamheidseisen die tegenwoordig als standaard gelden. Verder wordt het pand all-electric gebouwd. Aanvankelijk was een zware aansluiting met gas voorzien, vooral voor de procesinstallatie. De recente wetswijziging betreffende stikstofdepositie maakte dat echter onmogelijk. We zijn dan ook op zoek gegaan naar een alternatief en hebben de gehele installatie omgeturnd naar gasloos. Een veelomvattend traject dat qua ontwerp, engineering en het verkrijgen van de juiste vergunningen nogal wat voeten in aarde had. Uiteindelijk resulteerde deze oplossing in een lagere depositie en afgifte van de vereiste vergunning. Een verdienste van alle betrokken partijen.”

De fundering van het kantoor is gereed. Op de achtergrond worden mini-vibropalen gemaakt.

Functioneel divers

Het project in Tiel is Aan de Stegge Twello op het lijf geschreven. “We gaan altijd voor een turnkey totaaloplossing”, zegt Smits. “En die gaat verder dan bouwen alléén. Ook rondom het verkrijgen en verwerken van vergunningen bijvoorbeeld tonen we graag onze meerwaarde.” Het zijn kwaliteiten die mooi samenkomen in het Tielse project, dat vanwege de wat ongewone perceelvorm Aan de Stegge Twello een prachtige, nieuwe uitdaging opleverde. “De kavel is driehoekig van vorm”, legt Smits uit. “Daardoor kostte het nogal wat tijd en energie om vanuit het logistieke proces van Axalta Refinish te komen tot een logische invulling en routing in combinatie met de diversiteit aan functies die in het gebouw zijn ondergebracht. Een gemiddelde nieuwbouw omvat een hal en kantoor. Hier heb je een expeditie, opslag, verfmengruimte, trainingscentrum, kantoren met instructielokalen, kleedkamers en wasruimtes. Ik durf dan ook te stellen dat alle facetten die je bij bedrijfshuisvesting kunt tegenkomen, in dit project zijn opgenomen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details