Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Architect De Bever ontwierp een luxe en stijlvol pand van 3.000 m2, met een opvallende overhang met verticale champagnekleurige luifels.

Nieuwbouw Leolux te Breukelen: Duurzaam en comfortabel Experience Center met een hoog afwerkingsniveau

De Leolux Design Centers in Utrecht en Eindhoven waren jarenlang dé plek om het ultieme Leolux-gevoel te ervaren. Na vele jaren trouwe dienst was het Design Center in Utrecht echter aan vernieuwing toe. Daarom is in Breukelen en pal aan de A2 een state-of-the-art Experience Center gerealiseerd. Architect De Bever ontwierp een luxe en stijlvol pand van 3.000 m2, met een opvallende overhang met verticale champagnekleurige luifels. Grote glazen gevels zorgen voor veel natuurlijk licht en een weids uitzicht over de A2 én de achterliggende Hollandse polders. En ook het interieur is sensationeel. Beleving staat in het Experience Center op één. Bovendien is nadrukkelijk aandacht besteed aan comfort, duurzaamheid en design. De installaties mochten de look & feel van het pand niet beïnvloeden…

Het Leolux Experience Center in Breukelen is ontwikkeld door GEVA Vastgoed. BLR-Bimon was verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige en sanitaire installaties. “Op basis van het bestek en Programma van Eisen hebben wij een ontwerp voor de verwarming, koeling, ventilatie en alle loodgieterswerk gemaakt”, vertelt Jan Paul Birkhoff, directeur van BLR-Bimon. “Uitgangspunt hierbij waren de normen van GPR-Gebouw, dat focust op de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Bijvoorbeeld voor klimaat en comfort werd een score van 8,5 geambieerd. Bovendien moest het gebouw energetisch aan de nieuwste BENG-eis voldoen. Om dit mogelijk te maken, hebben we een warmteverliesberekening gemaakt. Ook hebben we heel goed gekeken naar de gebouwschil en zoninstraling.”

De installaties mochten de look & feel van het pand niet beïnvloeden.

Klimaatklasse A

Uiteraard functioneren de klimaatinstallaties in het Leolux Experience Center 100% gasloos, vertelt Birkhoff. “Op het dak van de nieuwbouw hebben wij een lucht/water-warmtepomp geplaatst, die warmte of koude uit de buitenlucht onttrekt en afgeeft aan de vloerverwarming/vloerkoeling.” De vloer dient als basisverwarming van elke ruimte, vertelt hij. “Een bewuste en slimme keuze, want in combinatie met de hoge zoninstraling kan een maximaal vermogen uit de vloerverwarming worden gehaald.” Een VRF-systeem voorziet vervolgens in de additionele koeling of verwarming. “Gekozen is voor een 3-pijps lucht/lucht-warmtepompsysteem, waarmee gelijktijdig per ruimte verwarmd of gekoeld kan worden. Bijvoorbeeld in het voor- en naseizoen – wanneer aan de ene kant van het pand een warmtevraag is en aan de andere kant een koudevraag – kunnen koude en warme energiestromen efficiënt worden uitgewisseld.” Het samenspel tussen vloer- en luchtverwarming resulteert in de kantoren in klimaatklasse A. “Er is weinig gelaagdheid in de ruimtes, waardoor medewerkers én bezoekers een zeer hoog comfort ervaren.” Een luchtbehandelingsunit met warmteterugwinning en filters zorgt voor voldoende verse en schone lucht. CO2-meters garanderen hierbij dat op elk moment en in elke ruimte exact de juiste luchthoeveelheid wordt ingeblazen.

Elk detail klopt

“In dit project is heel veel aandacht besteed aan comfort, look & feel”, benadrukt Birkhoff. “Ook onze installaties zijn hierin meegenomen. Naar wens van de architect en opdrachtgever zijn bijvoorbeeld de textiele luchtverdeelslangen (air­socks) in de showroom uitgevoerd in de kleur van het plafond (RAL 9010). Ook zijn zij hoog tussen de draagbalken gemonteerd, waardoor zij esthetisch wegvallen tegen hun achtergrond. En ook de kanaalunits en brandslanghaspelkasten zijn uitgevoerd in RAL 9010. Aan de A2-zijde zijn verschillende plafonds afgewerkt in een champagnetint, wat tevens geldt voor onze roosters. Maar we hebben ook roosters geleverd in grijs en wit. Datzelfde geldt voor de goten waarin de leidingen zijn weggewerkt. Letterlijk elk detail klopt.”

Visitekaartje

Het nieuwe Leolux Experience Center wordt in november feestelijk geopend. De nieuwbouw is een mooie aanvulling op de referentielijst van BLR-Bimon en een visitekaartje voor toekomstige projecten. “We werden maximaal uitgedaagd, om duurzaamheid, comfort en design nauw af te stemmen”, vertelt Birkhoff. “De kennis en ervaring die we hierbij hebben opgedaan, nemen we graag mee naar nieuwe projecten. Van kantoren tot horeca, zorg, retail en onderwijs. Want er zijn nog genoeg mogelijkheden tot verduurzaming.”

Specialist in klimaatbeheersing

Een optimaal comfort voor morgen, vandaag in uw gebouw. BLR-Bimon is dé specialist op het gebied van klimaatbeheersing. “Onze warmtepomp-, airconditioning- en ventilatiesystemen zorgen voor een aangename temperatuur, zuiveren de lucht, verminderen de hoeveelheid CO2 en laten ziekmakers verdwijnen”, aldus Birkhoff. “Hierbij worden klanten volledig ontzorgd: van advies en ontwerp t/m installatie en beheer.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details