Platform over nieuwbouw, renovatie, restauratie en transformatie
Nieuws

Nieuwbouw hoofdkantoor Booking.com | Amsterdam

ode_dd_ex04

12 maart 2019 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Emblematisch sluitstuk van het Oosterdok

Op de kop van het Oosterdokseiland in Amsterdam vindt de ‘grande finale’ plaats: de realisatie van het internationale hoofdkantoor van Booking.com. Met een oppervlakte van 72.500 vierkante meter – ruim een derde van het Oosterdokseiland – is dit multifunctionele gebouw één van de grootste binnenstedelijke projecten van West-Europa.

Voor Booking.com was de unieke locatie de belangrijkste reden om zich op het Oosterdokseiland te vestigen. De ligging aan het IJ, nabij het centrum van Amsterdam en bijna bovenop het Centraal Station, maakte deze plek perfect voor het Amsterdamse IT-bedrijf. In 2015 kwam Booking.com via de gemeente in contact met BPD, de ontwikkelaar van het gehele Oosterdokseiland. UNStudio, in de persoon van Ben van Berkel, werd als architect bij het project betrokken en zette de eerste schetsen op papier.

Laatste deelplan
“De laatste jaren is Oosterdokseiland uitgegroeid tot een dynamische plek waar dagelijks vele honderden mensen komen om te werken, wonen en ook uit te gaan”, zegt Jeroen Galle, projectdirecteur ODE namens BPD. Over het hoofdkantoor van Booking.com zegt hij: “Dit laatste deelplan is het sluitstuk voor de totstandkoming van dit gebied, met uitzicht over het Oosterdok, het IJ en de oude binnenstad.” Van Berkel voegt toe: “Het ontwerp voor deze volledig geïntegreerde nieuwe stadscampus voorziet in een multifunctionele woon- en werkomgeving met veel publieke voorzieningen. Op stedelijk niveau sluit het gebouw naadloos aan op het bestaande stratenpatroon. Vanaf de oostzijde vormt het gebouw een emblematisch sluitstuk van het Oosterdok.”

Zo veel mogelijk ontwerpvrijheid
In november 2015 werd Royal HaskoningDHV aan het team toegevoegd, om het project naar de markt te begeleiden. “Eerst stelden we het Programma van Eisen op”, vertelt René Karreman van Royal HaskoningDHV. “We lieten de architect zo veel mogelijk vrij in zijn ontwerp en beschreven alleen waar het gebouw aan moest voldoen. Het moest bijvoorbeeld een duurzaam gebouw worden. Ook moest het voldoende flexibiliteit bieden om een nog nader te bepalen werkconcept te integreren. Verder stelden we uitgangspunten op voor onder meer de akoestische,   
bouwfysische en thermische prestaties. Tijdens het ontwerpproces controleerden wij of de voorstellen aan de gestelde voorwaarden voldeden.” Royal HaskoningDHV begeleidde Booking.com ook tijdens het contractuele proces met BPD en verzorgde het stakeholdermanagement. Karreman: “Dit omvangrijke werk vereiste veel afstemming met onder meer de gemeente en provincie.”

Nieuwbouw hoofdkantoor Booking.com

Tech campus
Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op de wens van Booking.com om een ‘tech campus’ te creëren. Deze campus beslaat circa 63.500 vierkante meter en biedt ruimte aan zo’n 4.600 verschillende soorten werkplekken, diverse sociale ruimtes, co-creatieruimtes, stiltewerkplekken, restaurants en een dakterras. Het open karakter van de campus wordt versterkt door de volledig in glas uitgevoerde gevel en twee imposante atria. In het gebouw bevindt zich tevens zo’n 7.500 vierkante meter aan appartementen, 1.500 vierkante meter publieke functies op de begane grond, een fietsenstalling voor 2.500 fietsen en een uitbreiding van een bestaande parkeergarage.

Duurzaamheid
Met een BREEAM Excellent ontwerpcertificaat mag het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com zich met recht een duurzaam gebouw noemen. Toch ziet UNStudio duurzaamheid niet alleen als technische uitdagingen en oplossingen. Van Berkel: “Duurzaamheid is wat ons betreft een integrale ontwerpopgave met een sterke focus op het welzijn van de mens als gebruiker. Het ontwerp moest een positieve impact hebben op de omgeving en een community creëren, zowel in het gebouw als met de stad.” Vanuit deze visie koos Van Berkel voor een ‘active design’ met veel loopverbindingen en ruime aandacht voor licht, uitzicht, zichtlijnen, (spontane) ontmoetingen en sociale interactie. Bovendien bieden de ruim opgezette kantoorverdiepingen maximale flexibiliteit. 

Interactie met omgeving
Het ontwerp van UNStudio is tevens een verrijking voor de directe omgeving en de stad. Door de transparante gevels gaat het leven in het gebouw de interactie aan met het leven erbuiten. Voor de bewoners van Amsterdam is het gebouw vooral van belang vanwege de openbare ruimte. De verwachting is dat er straks een prachtig nieuw en levendig plein ontstaat, maar ook een nieuwe doorkijk en route naar de Dijksgracht en het Marineterrein.

Bewakers van ontwerp en kwaliteit
In januari 2018 startte de bouw van het hoofdkantoor van Booking.com. Zowel UNStudio als Royal HaskoningDHV blijven tot aan de oplevering betrokken. UNStudio ‘bewaakt’ het architectonisch ontwerp,Royal HaskoningDHV de kwaliteit en bouwfysische aspecten. “We lopen geregeld op de bouwplaats rond om te kijken of het gebouw aan de gestelde uitgangspunten voldoet”, zegt Karreman. “Na een complex, maar prettig verlopen ontwerpproces gaan we er nu met z’n allen voor zorgen dat hier een prachtig gebouw komt te staan. Niet alleen voor de bewoners en medewerkers van Booking.com, maar ook voor de bewoners en bezoekers van Amsterdam.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Yakup Yalcin

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Stedenbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details